Четирима полицаи са сред задържаните при операция „Шейховете”

Четирима полицаи са сред задържаните при операция „Шейховете” 1
Снимка: БГНЕС

Четирима служители на Министерството на вътрешните работи са задържани в рамките на специализирана полицейска операция „Шейховете”. Те са част от организирана престъпна група за кражби на гориво. До момента са задържани общо девет участника в схемата. Задържани са около осем тона крадено гориво. Сред задържаните са двама полицаи – Георги Богданов и Димитър Стойчев, които са инспектори на пристанището на „Нефтохим”. Организатори на групата са Валентин Атанасов от Транспортна полиция и Валентин Станев от Първо РПУ Бургас. След разбиването на групата двамата избягаха в гориста местност край бургаското село Росен и по-късно бяха разкрити и задържани. На мястото на кражбата е задържан 38-годишният Георги Иванов. Той е криминално проявен, регистриран за кражби и отнемания на МПС. Камионът с маскираната цистерна е бил ескортиран от два автомобила. В единия е задържан 41-годишният Петър Милчев. Той също е криминално проявен, регистриран за кражби и отнемане на МПС, и 30-годишният Стоян Златев. Той е с 15 криминални регистрации. Задържан е 21-годишен охранител, Калоян Атанасов, който не е криминално проявен. Операцията е съвместна на Дирекция „Вътрешна сигурност” МВР, ОД МВР Бургас, Жандармерията и със съдействието на охранителната фирма, охранявала „Лукойл”. За полицаите в схемата, Агенция “Фокус” разговаря с Павлин Коджахристов, заместник- директор на Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР.

Фокус: Г-н Коджахристов, двама служители на Министерство на вътрешните работи са задържани при операция „Шейховете” и двама се издирват, нали така?
Павлин Коджахристов: За съжаление – имаме задържани вече общо четирима служители на ведомството, които са участвали в организираната престъпна група. Политиката на министерството е – подобни служители да получават съответните присъди. Групата, която извършваше продължителна престъпна дейност, беше много професионално обработена и добре организирана от служителите на МВР. Работихме около шест месеца и задържахме групата в момента на извършването на кражба в особено големи размери. Групата използва един камион, който външно по никакъв начин не прилича на цистерна, и един водопровод, закачен към продуктопроводите на „Лукойл”, които пренасят горива – бензин и нафта. Групата е работила доста време, докато успее подходящо да свърже водопроводната инсталация с продуктопровода. В този камион, който е с вместимост около 35 тона гориво, успяха да откраднат около десет тона гориво и бяха задържани в момента на кражбата.
Фокус: В момента какво се случва?
Павлин Коджахристов: Продължават процесуално-следствените действия. Извършват се повторни огледи на камиона и на мястото на кражбата. В момента следователи и прокурори от Окръжна прокуратура Бургас извършват съответните действия. Взета е мярка от 24 часа полицейско задържане на участниците в групата. Продължават действията по установяване на други лица, които подпомагат групата в престъпната й дейност.
Фокус: Имате ли други подобни случаи и какво предприемате по тях?
Павлин Коджахристов: Дирекция „Вътрешна сигурност” работи около две години. В МВР това е дирекцията, която работи по корупционни действия в министерството, извършени от държавни служители. За тези две години имаме повече от 270 досъдебни производства срещу служители. Повечето от тях в момента са на фаза съдебно производство. Имаме множество споразумения, сключени между извършителите – полицаи, които са се признали за виновни. Имаме и голямо количество служители, които са с постоянна мярка – задържане под стража. „Пак казвам – за съжаление такива случаи в нашето министерство има. Но политиката на министерството и на ръководството е да дава подкрепата си за дейността на нашата дирекция. При всички подобни случаи, които имаме, ще се борим за тяхното разрешаване и за достигане на осъдителни присъди за извършителите на престъпления.
Фокус: От двегодишната ви работа – какви са ви наблюденията – често ли служители на МВР минават „от другата страна”?
Павлин Коджахристов: Трудно мога да направя подобен извод. Във всяка една система има хора, които биха извършвали подобни действия. Системата на МВР дава подобна възможност на хората, но Министерство на вътрешните работи е единственото, може би, което по подобен начин само се опитва да създаде ред и резултатите са налице.

Източник: ИА „Фокус“