Черноморци искат истината за “Вромос”

Черноморци искат истината за "Вромос" 1Жителите на Черноморец се събраха на протест срещу заповедта на областния управител за забрана за плажуване на залива “Вромос”.

Причината е, че областният управител Константин Гребенаров издаде заповед и обяви, че плажът  е радиоактивен, а замерените стойности са два пъти над допустимите. Министърът на финансите Симеон  Дянков и областният управител  се срещнаха с протестиращите. Жителите на курортното селище се оплакаха, че вече има отказани резервации за почивки , след като се разчуло, че на плажа има радиация. Местните жители подозират, че зад заповедта се крият други интереси и искат повторни замервания от независими експерти.

На въпрос, има ли връзка между издадената заповед на областния управител  и проекта „Бургас – Александруполис”, Симеон Дянков категорично заяви, че промяна в становището на правителството относно проекта няма, а забранителната заповед не е свързана по никакъв начин с него. Протестиращите обаче подозират, че от тук ще минава трасето и затова изведнъж, в средата на лятото, плажът се оказал радиционен. Черноморци се съмняват също, че се цели да се намалят цените на имотите около “Вромос” и да се изкупят на безценица. Дянков пое ангажимент да бъде събрана пълна информация относно плажа „Вромос”, дори ако се наложи  да бъдат направени повторни замервания. От своя страна Гребенаров обясни на присъстващите, че заповедта е издадена на базата становищата на редица  компетентни институции, според които има повишаване на радиационния фон до два пъти.

Специалистите от областна управа и жителите на Черноморец ще измерят отново заедно радиационния фон на залива Вромос. За това се договориха същия ден областният управител Константин Гребенаров и инициативна група от морския град, в която влизат кмета Добри Добрев, инженерът д-р на науките Рафаил Баев и други граждани. Според инж. Баев това изследване е много евтино, прави се с уреди, които те могат да намерят и може да покаже действителните нива на радиацията в залива. „Замерванията, които са правени през годините, от 1991г. до 2001 показват, че радиационният фон на пясъка на Вромос не надвишава 0,50 микро силвер часа. С годините тези показатели могат само да се намаляват, а не да се увеличават“, заяви инж. Баев. Той уточни, че до 1,21 микро силвер часа радиацията е абсолютно безопасна за хората.

На срещата днес стана ясно, че областният управител Константин Гребенаров е бил задължен от главният държавен здравен инспектор на Република България д-р Тенчо Тенев да издаде заповед за забрана на плажуването в залива Вромос, след като направените изследвания са показали, че радиационния фон се е повишил два пъти. Сигналът за това е подаден още през декември миналата година от военни, които правят периодични замервания заради здравето на военнослужещите. От тогава до момента са направени три замервания, които са показали, че фонът се е повишил от 0,16 до 0,32 микро силвер часа. Това обаче не означава, че радиацията е станала опасна за хората, поясни инж. Баев.

Източник: Пресцентър – Община Созопол