Черноморец ще има рибарско пристанище

Новото рибарско пристанище ще бъде на мястото на сега съществуващите лодкостоянки на местните рибари

Рибарското пристанище в Черноморец, снимка: Willy

Черноморец е с най-големи шансове да започне изграждането на рибарско пристанище веднага след това в бургаския квартал “Сарафово”, съобщи изпълнителният директор на ИАРА Драгомир Господинов. То ще бъде изградено със средства по ОП „Рибарство”, а проектът вече е представен пред експертите от Изпълнителната агенция по рибарство за одобрение. Предстоят все още някои доуточнения и последно окомплектоване на документацията, съобщи за Радио „Фокус” – Бургас зам.-кметът в Община Созопол Петя Чапевова.

„Община Созопол положи много усилия за да подготви и внесе проекта за рибарско пристанище в град Черноморец. Малко остава до подписване на договора тъй като процедурите са доста тежки особено тези, които касаят статута на пристанището като цяло. Процедурата е към приключване и Община Созопол ще има предизвикателството да започне още един много сериозен инвестиционен проект”

каза Чапевова. Тя допълни, че се радва, че в Община Бургас ще бъде изградено първото рибарско пристанище по тази европейска програма, тъй като досега са срещали експертната помощ на колегите си от съседната община. Чапевова каза, че даденостите на град Черноморец съдействат именно там да бъде изградено рибарско пристанище на мястото на сега съществуващите лодкостоянки на местните рибари.

„Сега пристанищното съоръжение се нуждае от сериозен ремонт и реабилитация и затова сме много доволни от дадената възможност. Проектирани са две зони-външна и вътрешна. Вътрешната е за маневриране и швартоване на рибарските плавателни съдове, катери, рибарски лодки и съдове. Площта е около 24 000 кв.м. Външната зона е с подходен навигационен канал от 12 000 квадрата за безопасна транспортна комуникация на влизащите и излизащите от акваторията на пристанището плавателни съдове. Вътрешната зона ще е ситуирана южно между новия ограден вълнолом и плаващи понтони. В тази акватория ще бъдат обособени 84 стоянки за рибарски кораби с дължина около 25 метра и за рибарски лодки с дължина до 12 метра. Външната зона за швартоване на рибарските кораби, катери и лодки ще е с обща площ 2 600 кв.м и ще служи за сезонно приставане на плавателните съдове в акваторията на рибарското пристанище. В тази част ще бъдат обособени около 35 лодкостоянки”

каза Чапевова. Тя допълни, че на рибарското пристанище е предвидено изграждането на борса за риба с необходимите модерни съоръжения за съхранение и продажба на риба и рибни продукти. Чапевова каза, че ако проектът бъде одобрен, за изпълнението му ще бъдат отпуснати безвъзмездно 5 милиона евро. Тези пари ще са достатъчни за изграждането на модерното рибарско пристанище в Черноморец, което ще и туристическа атракция за гостите на града през лятото.

източник: burgasdunews.info

Leave a Comment