Църквата „Свети Никола” в Черноморец е изцяло обновена

Църквата „Свети Никола” в Черноморец е изцяло обновена 1През 1994-5 година храмът „Свети Никола” в Черноморец, община Созопол, изгаря до основи по непонятни причини, каза отец Стилиян, свещеник в храма в Черноморец.

По неговите думи местното население изравя от пепелта свети реликви, повредената икона на Свети Никола на моряците, която е дошла от тях по морето , дървеният кръст, пренесен от руските войски от манастир „Константин и Елена’”. Също така е оцелял Напрестолното Евангелие.От 2002 година храмът се обновява. През 2003 година се прави уникален иконостас от смоленски майстори в продължение на 9 месеца.

Според легенда едно сляпо родено си измило очите в едно изворче, близо до храма и то прогледнало.

След направените проучвания и разкопки успяхме да открием къде е това изворче. Установихме, че това е уникален древен инженерен строеж. Върху него построихме параклис-аязмо посветен на Свети Пантелеймон. В храма има интересна градина. Преди две години се сдобихме и с нова камбанария, която е направена благодарение на много добри хора“

каза още отец Стилиян. По време на зимния Никулден, след Светата литургия се отива до морето, където се хвърлят венци и така се почитат загиналите моряци. След зимния Никулден морето се заключва и хората трябва да знаят, че е опасно да влизат в морето. От 9 май-летния Никулден- се отключва морето и Свети Никола покровителства хората.

Източник: ИА “Фокус”