Холивудски композитор открива “Аполония”

Холивудски композитор открива “Аполония” 1
“Космос” на Дечко Узунов е едно от платната на класика, които ще бъдат изложени в Созопол. Снимка “Аполония”

26-ата “Аполония” в Созопол, която ще се открие на 28 август, стартира с концерт на холивудския композитор и пианист Марио Григоров, Елица и Стунджи и Веселин Веселинов-Еко. В афиша са десетки концерти, изложби, спектакли, литературни премиери.

Запазената марка на “Аполония” – театър на маса, ще представи две постановки – “Малага” на Десислава Шпатова с участието на Снежина Петрова, Владимир Пенев и Вежен Велчовски, и новата пиеса на Алек Попов “Ковачи” на режисьорката Деляна Манева.

Музикалната програма на “Клуб ОББ” е посветена на отишлия си преди седмица джазмен Румен Тосков-Рупето. Той трябвало да участва в два концерта, на които ще свири младият му колега Милен Кукошаров. В класическия афиш на празниците са любопитни семейни гастроли.

От Австрия пристига концертмайсторът на Виенската филхармония цигуларката Албена Данаилова. Тя ще свири на сцената в Археологическия музей заедно с майка си – пианистката Виолета Попова.

От Лондон пък идва челистът Александър Сомов, за да изнесе концерт със съпругата си Люси Джийл (цигулка) и майка си Богдана Попова (пиано). Световноизвестният бас Орлин Анастасов ще е специален гост на Васил Петров в шоуто “OVER and OVER”.

Художествената галерия в Созопол ще покаже творби на плакатиста Светлин Балездров, илюстрации на Ясен Гюзелев, колекция рисунки от 30 автори, нови работи на Георги Бояджиев-Бояджана, платна на Славка Денева и Дечко Узунов.

60-годишнината на “Армията” ще бъде отбелязана със спектакъла на Надя Асенова “Последни поръчки”. “Приятнострашно”, “Нордост”, “Дама Пика”, “Отворена брачна двойка”, “Господин Колперт” и “Електра, или свалянето на маските” допълват столичния театрален афиш на брега на морето.

Единствен извън компанията е русенският спектакъл “Конструкция на освободеното въображение” на Десислава Шпатова. 9 наши филма – 4 игрални и 5 документални ще бъдат прожектирани на феста. Експерти от Германия и Великобритания ще участват в международен семинар “Филм и психоанализа”.

Източник: Труд