Футбол: Созопол – Нефтохимик

Днес в 18:00 ч. домакина "Созопол" посреща футболния отбор на "Нефтохимик" – Двубой за Купата на България

Интервю на Виктор ХРИСТОВ – BourgasFootball.com с Румен Димов/Изпълнителен директор на футболен клуб "Созопол"

Футбол: Созопол - Нефтохимик 1

Румен Димов е изпълнителен директор на третодивизионния "Созопол" – отбор, който миналото лято влезе за първи път в клубната си история във "В" група, но бързо впечатли с изявите си и привлече огромен брой погледи не само заради изиграните двубои, но и заради бъдещите планове. Те са за изграждане на модерна спортна база, която да приютява на подготовка отбори от страната и чужбина, а отделно и "Созопол" да се чувства комфортно на нея и да играе срещи от професионалния футбол там. С Румен Димов говорихме и за лятната селекция в тима, за освободените и привлечените, за целите, за финансите и още други любопитни подробности.

– Г-н Димов, как протича лятната подготовка на "Созопол", какво ново край отбора?
– Лятната подготовка върви по план. Това, което сме запланували, се изпълнява по начина, по който искаме. Всички момчета, които набелязахме, бяха привлечени. Няма хора. които са на проби. Всяко едно име е привлечено по наше настояване. Първата част от подготовката започна на стадиона в Созопол, след което имахме перфектни условия в Смолян, където също се подготвяхме. Контролните ни срещи бяха с отбори от професионалния футбол. Въобще много съм доволен от подготовката.

– Приключихте ли със селекцията и кои са новите попълнения в отбора?
– За да започна с новите, първо трябва да отбележа, че освободихме десет души, които бяха при нас миналия сезон. Привлякохме осем човека на тяхно място, които трима са юноши, родени 1991-1992 година, всички други са млади момчета, родени 1988, 1989, 1990 година. При нас вече е и доскорошният играч на "Пирин" /Гоце Делчев/ Димитър Белчев. Той е по-опитен футболист. Другите нови са Мирослав Желев, Христиан Славов, Желязко Тодоров, Петър Кехайов – от "Поморие", Габриел Тонев от "Вихрен" /Санадански/, Иван Радулов, Павел Деспов, Димо Мавров, Мустафа Чолак…
– Ще търсите ли още играчи?

– Очаквам още един футболист да се включи от професионалния футбол, но с него още не са изчистени условията, по които се договаряме. Името ще го спомена, когато всичко приключи.

– Имате доста контузени играчи. Наскоро Мустафа Мустaфа пострада тежко по време на спаринг със "Стамболово"…
– Трима тежко контузени имаме. Радващо е това, че подготовката ни е много добре направена, нямаме мускулни травми, нямаме футболисти, на които да им влияе самата подготовка. Получиха се три сериозни травми най-вероятно от самите терени. В първата контролна среща Илиян Чилибонов получи скъсване на предни връзки. След това при много лошо време и игра на изкуствен терен Георги Цъцъров разкъса менискус. На срещата с "Академик" /София/ Мустафа Мустафа при един шпагат падна много лошо, счупи ключица и най-малко 30 дни ще бъде извън терена.
– Какви са целите за новото първенство?
– Целите аз съм ги обявявал на обществеността на Созопол, тъй като тя наистина е много заинтересована. Съгласувана е с кмета, който е застанал зад гърба ни и ни помага страшно много. Целта е изграждането на един боеспособен отбор, който да играе един много добър футбол, да радва созополската общественост. След Нова година започва и изграждането на една ултрамодерна база, където сме решили да направим нещо уникално и в момента, в който бъде готова базата, ще атакуваме професионалния футбол.

– Тоест, засега няма да бързате за "Б" група…
– Ще ви открия една малка тайна идват отбори от професионалния футбол, предоставят си лиценза. Имаме финансовата възможност да ги откупим, но тъй като съм дълго във футбола и много добре знам, че нямаш ли базата, която да поеме отбора, детско-юношеската школа да бъде изградена на такова ниво, на каквото аз искам да бъде и откъдето да се бълват млади таланти, не е необходимо да изпреварваме последователните крачки, които се правят. Много е лесно да вземем лиценз и да влезем и какво? Къде да играем в Созопол? Всичко поред. Заедно с кмета сме начертали един план, по който всичко да си върви последователно. Първата година влязохме във "В" група, играхме перфектно, по най-добрия начин за един новак, който го смятаха за еднодневка. Сега започваме да градим отбор. Детско-юношеската школа искаме да бъде направена така, както имаме желание. Базата да се изгради и в рамките на максимум четири години съм си поставил за цел да тръгнем и да играем нормално и спокойно в професионалния футбол. Созопол е такъв град и такава община, че реши ли се да играе в професионалния футбол, където финансовите изисквания са по-големи, няма да имаме проблеми.
– Общината е богата, смятате да правите и модерна база, това значи, че клубът е обезпечен финансово и нямате проблеми.
– На този отбор президентът е кметът на града г-н Панайот Рейзи. Застанал е изцяло зад гърба на отбора, на ръководството и всякакъв един финансов въпрос се решава много бързо. Приятно е да работиш с такива хора. Бюджетът се осигурява основно от общината и от спонсори, които са членове на Управителния съвет. Направили сме си така организацията, че финансови проблеми клубът да няма. За един отбор във "В" група, смея да твърдя, че бюджетът ни е може би на едно от първите места.

Източник: BourgasFootball.com