Френски археолози ще изследват уникалните находки в Созопол 2

Френски археолози ще изследват уникалните находки в Созопол

Френски археолози ще изследват уникалните находки в Созопол 3
Археолозите бързаха да изпреварят лошото време и ударно вървят разкопките на новооткритата църква.След снемането на няколко пласта се показа и оригиналния под от червеникави керамични плочи; снимка: Милена Дормушева

Френски специалисти долетяха в България заради нови уникални археологически находки в Созопол, обогатяващи историята на древна Аполония Понтийска.

Ръководители на археологическия средновековен комплекс в Созопол – Цоня Дражева и Димитър Недев, се натъкнали на древен християнски некропол, в който са погребани знатни особи, деца и цели семейства вероятно покосени от болест, съобщи TV7.

Запазени са цели съдове характерни за погребалните церемонии, както и накити и монети.

Още преди месеци Божидар Димитров изрази предположение, че на това място се намира храмът „Свети Никола“, след като по-рано бяха намерени печати с образа на светеца.

До него е разкрита древна пристанищна улица, митница с 12 печати за търговия с различни стоки и теглилки за монети свидетелстващи за развита търговия.

Открита е и единствената по рода си у нас пещ за изпичане на грънци от около втората половина на V век преди Христа.

Заради ценната находка в България пристигнаха френски светила в областта на древната керамика в лицето на д-р Александър Барелист и д-р Жак Териор. Тепърва за точната датировка ще се произнесе и еспертът проф. Мери Ковачева.

Според Цоня Дражева античният комплекс може би ще бъде превърнат в туристическа атракция не само през летния сезон.