Флотилия от кораби и лодки на Никулден

Флотилия от 10 кораба и множество рибарски лодки, със стотици созополчани на тях, излезе в морето навръх Никулден.

След обиколка на остров Св. Иван, от палубите бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари. Шествието на плавателните съдове в морето е традиция за Созопол, който от години почита с пищни тържества Св. Николай Чудотворец.

Празненствата, организирани от общината, започнаха предишната вечер с тържествен концерт в читалището на града. Тази сутрин програмата стартира със Света литургия, отслужена от отец Иван в църквата “Св. Георги”. По-късно от храма тръгна литийно шествие, начело с кмета Веска Караманова, заместника й Костадин Мархолев и секретаря Константин Палазов.

На пристанището свещеникът направи тържествен водосвет за здраве и благоденствие на Созопол. Местните опитаха кебапчета и риба, осигурени от местни рибари. Безплатно се лееше вино и бира. Празничното настроение се подсилваше от няколко оркестъра, които по-късно се разпределиха на корабите.

Денят на Св. Николай Чудотворец отбелязаха и в Черноморец, който преди е носел името на Светеца. Местните запалиха свещ в църквата “Св. Никола”, предишната вечер пък имаше тържествен концерт по повод празника.

Източник: sozopol.bg