Международен младежки фестивал на изкуствата Музите в Созопол

Mеждународен младежки фестивал на изкуствата „МУЗИТЕ“ 2014 Созопол

Международен младежки фестивал на изкуствата Музите в СозополОт 5 до 15 юли в Созопол ще се проведе деветото издание на един от най-атрактивните младежки фестивали – МУЗИТЕ. В продължение на десет дни летния театър „Аполония“ и сцената на Народно Читалище „Отец Паисий“ ще се превърнат в притегателен център за динамичния младежки дух и творческа надпревара за участници от 15 държави.

Фестивалът е включен в културната програма на Созопол и се провеждат под патронажа на Кмета – г-н Панайот Рейзи.

Целта на организаторите – Община Созопол и Сдружение „Музите“ е фестивалът да бъде глобално пространство за артистична изява, отворено към новостта за създаване на плодотворни творчески контакти и обмен на креативни идеи между млади творци и артисти.

В ММФИ „Музите” участват ансамбли и солисти, деца и младежи от театрални и танцови и музикални колективи към читалища, студия, школи, училища по изкуствата и академии, чуждестранни гости, деца в неравностойно положение, на възраст от 5 до 35 години.

Гости, участници и публика ще се насладят на атрактивните дефилета – запазена марка на фестивала, на Алеята на изкуствата „Музите“ и многобройните съпътстващи акции. Конкурсите, под формата на големи публични концерти, театри и изложби на хилядите участници във фестивала няма да оставят нито един посетител безучастен и всички ще се забавляват.

В дните за свободни творчески изяви, се провеждат изложби, концерти, пленер за художници и лятна академия за музиканти и специални самостоятелни инициативи.

Като партньор на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“ Държавната агенция за българите в чужбина ще представи изложба на рисунки на отличени български деца от цял свят, в конкурса по изобразително изкуство «България в моите мечти».

Институтът за изследване на изкуствата към БАН ще бъде представен със специалисти от областта на музикалното и танцовото изкуство, изобразителното изкуство и театъра, които са в състава на журита по отделните изкуство.

По време на събитието Институтът ще организира и работни ателиета по класически и модерен танц, както и детското творческо ателие „Александър Божинов – един академик за децата“

Деветото издание на фестивала се провежда в две сесии, с конкурси в шест раздели изкуства в три възрастови групи.

  • I сесия от 05 до 10 юли: „Художествена Литература“, „Танцово изкуство“ и „Нестандартни форми“.
  • II сесия от 10 до 15 юли: „Театър“, „Музикално изкуство“ и „Изобразително, приложно и фото изкуство“.

Всички участници получават грамоти, дипломи и специален приз на фестивала. Предвидени са парични награди за най-добре представилите се във всеки раздел изкуство.

Организаторите са осигурили и специални награди:

  • Награда на Община Созопол;
  • Награда на Сдружение „Музите”;
  • Награди на Спонсорите;
  • Награда на Публиката;
  • Награда на Партньорите
  • Награда за Чуждестранен танцов колектив, изпълняващ Български фолклор;
  • Награда за Чуждестранен певчески колектив, изпълняващ песен на Български език

С богатата 10 дневна програма „Музите“ ще завладеят Созопол и многобройните му гости и туристи. Със сигурност черноморският град ще се изпъстри с много усмихнати и позитивни млади хора.

Ако не сте избягали към морето – елате и дишайте много култура и изкуство на фестивала „Музите“ в Созопол ! Входът е свободен!

Вижте програмата на фестивал МУЗИТЕ 2014 в гр.Созопол