Фен съм на подводната фотография

Фен съм на подводната фотография 1Михаил Заимов: Благодаря на Греди Асса за милите думи с които откри изложбата ми на 5 юли 2010.

Уважаеми Дами и Господа,
Скъпи приятели,

Фотографията на Михаил Заимов удивлява с изтънчения си естетизъм и находчивост. Авторът ни разкрива свят, който разгръща изумителни гледки пред непривикналия ни поглед. Яркостта на цветовете е изпитание за настроените ни към темперирани усещания сетива. Пък и повечето от нас имат само бегли детски спомени и форматиран от съвременните туристически практики опит за бродене под водната повърхност. Превръщането на „реенето под вода”, според израза на Михаил Заимов, в творческо поведение е щастливо събитие, което, както всички събития, е неповторимо и непредвидимо. Фотографията придава трайност на мигновеното. „Зестрата” е в документалността, запечатана в лично преживяване. Инстинктът следва идеята. Движение на погледа прави подбор и анализ. Втренчването в уловения от обектива кадър е ясен интерпретативен жест. Подводният свят е представен като знакова система, която очаква от зрителя да бъде тълкувана. Самата вода не е просто фон или среда, която обитават растенията и животните или в която са потопени някакви предмети. Езикът на водата чертае линии, достигащи до наблюдателя на този магнетичен воден свят. Обективът на Михаил Заимов, превръща рибата в йероглиф – своеобразен ключ към тайните на екзотичните морета. Мълчанието е привилегия пред обектите на Заимов. Те са патетични като ослепително розовия корал или банални като обраслите с водорасли велосипеди или примъкнати от морето захвърлени бутилки. Рифове и корали се люшкат в ритъм като танц на безтегловността. Към тях авторът подхожда с нежното внимание, свойствено за акта на фотографиране, доловено от Бенямин в „Малка история на фотографията”. Така възпроизводимите образи придобиват аурата на уникална художествена творба. Фотографското изображение подхожда естетизиращо към подводния животински свят, превръщайки частицата реалност във въздействаща абстрактна творба.

Бих искал да завърша с една мисъл на Сюзан Зонтаг: „Да фотографираш означава да си присвояваш фотографираното. Това означава да се поставиш в едно определено отношение към света, което изглежда като познание – а следователно и като сила.”
Скъпи приятели, да си махнем аквалангите и да се потопим в изложбата на Михаил Заимов!

Из бележките на Михаил Заимов

Фен съм на подводната фотография 2

Фен съм на подводната фотография 3

Фотограф: Мария Манолова

Фен съм на подводната фотография 4

Тайните на океанските дълбини се разкриват в новата изложба с подводна фотография на Михаил Заимов. Тя беше открита на 6 Юли т.г. в Музейната галерия за модерно изкуство (ул. „Оборище“ 10) и ще продължи до 12 юли.

Фен съм на подводната фотография 5

Изложбата включва 40 фотоса на подводния свят в Тихия и Индийския океан, Червено, Черно и Средиземно море.

Фен съм на подводната фотография 6

Михаил Заимов е заснел потънали кораби, красиви и необичайни морски растения и животни. Много от снимките са направени с макрообектив и разкриват гледки, които иначе остават невидими за обикновения поглед.

Фен съм на подводната фотография 7

„Рифовете и коралите се люшкат в ритъм като танц на безтегловността. Авторът подхожда към тях с нежно внимание, свойствено за акта на фотографиране“, каза художникът Греди Асса на откриването.

Фен съм на подводната фотография 8

Източник: dnevnik.bg;

Видео материали: bTV – Изложба: „Светът под вода“БНТ – Изложбата „Подводна фотография“ на Михаил Заимов; БНТ – Мигове, уловени под вода