Увеличава се броят на туристите в Созопол през последните дни

Увеличава се броят на туристите в Созопол през последните дни 1Това каза кметът на Созопол Панайот Рейзи. „От разговорите, които водя с хотелиерите и ресторантьорите – всички обявяват завишаване на туристопотока от два-три дни. Надявам се посещаемостта в града да е по-голяма. Повечето от хотелите вече са пълни”, заяви кметът. Той отбеляза, че всички мероприятия, които са се осъществили по повод празника на града – и маратонът за преплуване на Созопол, и подводният риболов, и концертът – навсякъде не са липсвали участници и публика. „Всички почиващи в Созопол и всички граждани се чувстваме празнично.

Народните борби и демонстрациите на всички спортни клубове, които се финансират от общината, и които бяха показани, те също бяха наблюдавани от многобройна публика. Празникът върви добре”, смята Рейзи. Той посочи, че градът е почти пълен.

За последните три-четири дни наистина можем да кажем, че сме в летния сезон. Според мен сезонът върви нормално. Друг е моментът с платежоспособността на туристите. Като хора съм сигурен, че същият туристопоток ще мине и тази година

коментира кметът на Созопол. „Искам да поздравя чрез вашата медия всички жители на Созопол, гости на Созопол. Надявам се през тези три дни, в които честваме празника на Созопол, наистина да им е било приятно и слънчевото време да е допринесло за по-доброто изкарване на часовете им в моя прекрасен град”, допълни Панайот Рейзи.

Още от ИА „Фокус“ по темата:

Фокус: Г-н Рейзи, през последните дни Созопол отбеляза своя празник. Към кои прояви имаше най-голям интерес?
Панайот Рейзи: Всички мероприятия, които се осъществиха – и маратонът за преплуване на Созопол, и подводният риболов, включително и в концертът – навсякъде не липсваха участници, не ни липсваше публика. Дотук всички почиващи в Созопол и всички граждани се чувстваме празнично. Народните борби и демонстрациите на всички спортни клубове, които се финансират от общината, и които бяха показани, те също бяха наблюдавани от многобройна публика. Празникът върви добре.
Фокус: Колко гости са посетили Созопол за празника на града?
Панайот Рейзи: Нямам точна информация, но от разговорите, които водя с хотелиерите и ресторантьорите – всички обявяват завишаване на туристопотока от два-три дни. Надявам се посещаемостта в града да е по-голяма. Повечето от хотелите вече са пълни. От доста хора беше наблюдаван празникът на Созопол.
Фокус: Да разбирам, че през последните дни се е повишил туристопотокът?
Панайот Рейзи: Да, определено. Градът е почти пълен.
Фокус: Сполучлив ли е туристическият сезон към този момент по ваши наблюдения?
Панайот Рейзи: За последните три-четири дни наистина можем да кажем, че сме в летния сезон. Според мен сезонът върви нормално. Друг е моментът с платежоспособността на туристите. Като хора съм сигурен, че същият туристопоток ще мине и тази година.
Фокус: Колко туристи посещават Созопол на сезон?
Панайот Рейзи: Няма как да се засече. Има доста леглова база, която не е обявена и доста трудно да се каже. Доста леглова база е обявена като например легло в стая, а в един момент се оказва, че там са две-три легла и т.н.
Фокус: Колко са официално обявените легла?
Панайот Рейзи: Някъде около 30 000 – 35 000.
Фокус: Какви са цените на нощувките в Созопол тази година? Например в частните квартири.
Панайот Рейзи: Определено цените и в ресторантите, и на нощувките са по-ниски. Точно това мисля, че ще накара българския турист да дойде на почивка на нашето море. С около 15-20 % са по-ниски цените на нощувката, а ресторантьорската услуга е много намалена.
Фокус: Какви са цените в хотелите?
Панайот Рейзи: Там също имаме намаление. Там даже може да се каже, че намалението е 25-30%. Навсякъде има сериозно намаление – и в цените, и в храненето. Сигурен съм, че като дойдат самите туристи, ще се уверят в това.
Фокус: От какво има нужда Созопол в най-скоро време – някакви спешни ремонти или придобивки?
Панайот Рейзи: Това, което липсва на Созопол, са атракционите. Има нужда от повече спортни съоръжения, повече атракция. Това липсва в Созопол и аз работя усилено в тази насока. В момента правим ремонт на стадиона, подготвяме към него да се направят едно-две малки игрища. В момента изграждаме и един открит фитнес център в град Черноморец. За следващото лято ще подготвим такъв и за Созопол. Според мен хората от това имат нужда – от допълнителни занимания извън посещаемостта на морето и плажа.
Фокус: Кога ще бъде завършен ремонтът на стадиона?
Панайот Рейзи: Някъде към 10-15-ти септември. За откриването на футболния сезон трябва да сме готови.
Фокус: „Пристанище Созопол“ стана първото държавно рибарско пристанище у нас. Има ли интерес от страна на рибарите към него?
Панайот Рейзи: Не, то няма общо с рибарите. Това, че стана държавно рибарско пристанище… него винаги го е имало и то винаги е било свързано с промишления риболов.
Фокус: Как върви той тази година?
Панайот Рейзи: Не мога да ви кажа. Никой няма информация. Идеята за това рибарско пристанище е да могат да се усвоят парите по фондовете. За момента, доколкото имам информация, те са замразени. Не знам скоро кога ще се случи и как ще стане. Дай Боже, да стане, аз лично желая да стане, защото колкото и пари да се налеят в Созопол, те ще подобрят и ще обновят нещо. Така, че аз съм „за”. Друг е моментът, че е нещо трудно и в даден момент се притеснявам да не се окаже, че не е най-правилното решение.
Фокус: Пристанището в Созопол е притегателно място за собствениците на лодки и яхти. Тази година има ли повишен интерес към подобен яхтен туризъм?
Панайот Рейзи: Не, няма. Всички тези, които са с яхтите, се оказа, че са престъпници, и всички до един си заминават от България. Как да има.
Фокус: Какво ще пожелаете на жителите и гостите на Созопол по случай празника на града?
Панайот Рейзи: Искам да поздравя чрез вашата медия всички жители на Созопол, гости на Созопол. Надявам се през тези три дни, в които честваме празника на Созопол, наистина да им е било приятно и слънчевото време да е допринесло за по-доброто изкарване на часовете им в моя прекрасен град.

Източник: ИА „Фокус“