Мечта за Созопол - Sozopol Dream 1

Мечта за Созопол – Sozopol Dream

Созопол е малък град, който привлича с живопистта на красивите си залези, уюутът на малките улички и спокойният плясък на вълните на Черно море, което огражда сушата от три страни

снимка: Николай Попов; източник: hemingway.blog.bg
снимка: Николай Попов; източник: hemingway.blog.bg

Градът със своите отдавнашни традиции в областта на културата и изкуството е превъзходно място за изложения, артистични изяви, творчески срещи под услужливата сянка на някоя асма. Ключовото местоположение, дългата история превръщат Созопол в неизчерпаем източник на открития от древността, извор на научни предизвикателства за историци и археолози.

Предвид просперитета на туризма в тази част на българското черноморие, повечето предприемачи опериращи в района виждат своят шанс в стремглавото строене на хотели и заведения за обществено хранене. Повечето, но не всички. През 1994 година един софийски строителен предприемач, отдавна влюбен в Созопол решава да установи живота си в старата част на крайбрежното градче. С тази цел той закупува полу рухнала къща на южният бряг, която да възстанови и пригоди за обитаване.

Още при първите копки в двора обаче, наетите за целта работници попадата на руини от сгради принадлежащи на няколко различни епохи. Днес собственикът вече знае, че подобно явление е съвсем обичайно за град с многовековна и пребогата история като тази на Созопол. Основан през 610 г. преди новата ера от милетските гърци като елинска колония, Созопол се явява най-старият град по българските земи.

Continue reading

След кинжала, археолозите край Созопол откриха и къса алебарда 2

След кинжала, археолозите край Созопол откриха и къса алебарда

След кинжала, археолозите край Созопол откриха и къса алебарда 3След откриването на рицарския кинжал преди няколко дни, археолозите, извършващи разкопки край крепостните стени на гр. Созопол в района на провлака, откриха ново оръжие, използвано от средновековни западноевропейски рицари. Оръжието е къса алебарда, използвана при щурм на крепостни стени в ХІІ-ХІV в.

От едната страна алебардата завършва с бойно острие тип брадва, а от друга с пикел, с който катерещия се по крепостните стени рицар се е закрепвал, подобно на съвременните алпинисти. В сражението ранения или убит рицар е изтървал пикела, който е потънал в калта на крепостния ров, за радост на съвременните археолози-каза Божидар Димитров.

Continue reading

Красив рицарски кинжал откриха археолозите край Созопол 4

Красив рицарски кинжал откриха археолозите край Созопол

Красив рицарски кинжал откриха археолозите край Созопол 5
Архив: На тази снимка можете да добиете представа за размерите на Южната крепостна стена и кула, предпазвала Созопол от вражески нашествия; снимка: www.sozopol.org

Красив рицарски кинжал откриха археолозите, разкопаващи вече цяла година пространството пред крепостната стена на входа на град Созопол.

„Кинжалът е с острие около 20 см и богато орнаментирана костена дръжка. Той е паднал от войн, вероятно западноевропейски рицар, при щурм на крепостната стена в Созопол“

каза директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.

„Кинжалите не са оръжие на българската и византийската армии, които често се сражават в този регион, той е оръжие на западноевропейските рицари, които го използват за близък бой, когато няма пространство да въртят огромните си мечове. Българите действат главно със саби, а византийците, с къс 70 см меч, който е еднакво удобен както за бой на открити пространства, така и за близък бой“

Continue reading

Програма на фестивал „Созополис” 2012 6

Програма на фестивал „Созополис” 2012

Програма на фестивал „Созополис” 2012 7

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛ „СОЗОПОЛИС”

30.05 – 03.06.2012 г.

Continue reading

Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол 8

Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол

Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол 9
Оловен печат на Стефан Созополски подсказва името на църквата открита наскоро в Созопол; снимка: sozopol-life.ru

Оловен печат от ХІ век, скрепяващ дарителна грамота от пергамент, е бил намерен в църквата пред входната порта на Созопол.

Това съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде „Фокус“.

„Грамотата естествено е изтляла от времето, но печатът и надписът върху него свидетелстват, че някой си Стефан Созополски е дарил, неизвестно с какво, средновековната църква пред входната порта на града.

Кой е този Стефан Созополски? 

Обстоятелството, че има правото на печат, подсказва, че или е висше духовно лице, може би – митрополитът на града (не случайно определението е Созополски), или просто – знатен богат гражданин, който е направил дарение на църквата”

Continue reading

За откритията в Созопол и бъдещото финансиране на археологическата дейност 10

За откритията в Созопол и бъдещото финансиране на археологическата дейност

За откритията в Созопол и бъдещото финансиране на археологическата дейност 11
27.11.2011 - министърът на финансите Симеон Дянков и Божидар Димитров на посещение в Созопол; снимка: Светлана Бондаренко

„Созопол е пилотен проект на правителството за развиване на целогодишен туризъм в черноморския град“

това заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на посещението си в Созопол
Неговото посещение съвпадна с двете нови археологически открития, станали през последните дни. Нова, изключително важна църква в духовния живот на Созопол откриха археолози в центъра на града. Църквата вероятно е от V-VI век и е кръстокуполна и трикорабна – заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, чието ведомство финасира част от мащабните мероприятия свързани с развитието на Созопол като туристическа дестинация за религиозен туризъм.
Стената, която разкриха археолозите показва, че църквата е дълга между 15 и 18 метра. Разкрита е олтарната част на църквата и входа й. Предполага се, че там и има и некропол. Очаква се да бъдат открити и мощи на светци.
Созопол - поглед от крепостната стена и кула

Открита е главната източна порта на древна Аполония

Открита е главната източна порта на древна Аполония 12
Поглед към морето от крепостната стена

При разчистващи дейности работниците от фондация „Созопол“, по чийто проект се укрепва Южната крепостна стена на града, се натъкват на търсената близо 150 години главна източна порта на Аполония.

Continue reading

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде 13

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде

Кирил Арнаутски започна с рухнала стена в Созопол и стигна до ЮНЕСКО

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде 14
Музейният комплекс „Южна крепостна стена и кула“ грее и нощем; снимка: www.sozopol.org

Рухнала стена от VI век преобрази живота на строителния предприемач Кирил Арнаутски.

Continue reading

Подводни кадри във филмa за Созопол - "Това е България" 15

Подводни кадри във филмa за Созопол – „Това е България“

Подводни кадри във филмa за Созопол - "Това е България" 16
снимка: paylessbg.com

Продължава заснемането на кадри за първия български видеокаталог “Това е България” от екипа на “Травъл ТВ”. В продължение на три дни екипът ще снима в Созопол. Правят се подводни кадри в акваторията на созополското пристанище. Заснети са останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха. Созополският залив стана притегателно място за екипа, на който специално за снимките общината предостави яхта .

Освен приключението по вода, маршрутът на снимачния екип включва и редица забележителности в община Созопол като Стария град, видеоразходка из музеен комплекс Continue reading

Приключи форумът по проекта „Мрежа на регионите от източните външни граници на ЕС”

Приключи форумът по проекта „Мрежа на регионите от източните външни граници на ЕС” 17Приключи работната среща на членовете на проекта „Мрежа на регионите от източните външни граници на ЕС” (NEEBOR), в която участие взеха представители от Северна Карелия (Финландия), Лапландия (Финландия), Прешов (Словакия), Източна Македония – Тракия (Гърция), Есзак-Алфорд (Унгария), Видземе (Латвия), Вармия-Мазури (Полша), Южен трансдунавски регион (Унгария), Северозападен регион (Румъния) и Агенция за регионално развитие и иновации (Бургас, България),

Continue reading