"Сънрайз" тръгват към "Чудесата на България" с Rock On The Rocks 1

„Сънрайз“ тръгват към „Чудесата на България“ с Rock On The Rocks

Кен Хенсли ще пее на „Джулай морнинг“ в Царевец и Перперикон

Летище София ще почернее от мотористи утре. Рокерите от клуб „Мото БГ“ ще посрещнат живата легенда на „Юрая Хийп“ Кен Хенсли. Авторът на July morning идва у нас в подкрепа и за участие в турнето на родната група „Сънрайз“ из Чудесата на България, озаглавено Rock On The Rocks 2011. За концертите ще има и специален филм, заснет от режисьора Димитър Еленов. То ще мине през 29 български града, преди да потегли из цяла Европа.

"Сънрайз" тръгват към "Чудесата на България" с Rock On The Rocks 2
снимка: Сънрайз - архив

Това обаче не е обикновено турне. Музикантите ще свирят само из Чудесата на България. Говорим за исторически и културни забележителности като Созопол, Перперикон, Несебър, Кракра, Белоградчик и още много други. Българската група „Сънрайз“ ще е в състав Георги Мархолев – фронтмен, китара и хармоника, Христо Стефанов – вокали и бас, Ясен Димитров – вокали и hammond organ, Димитър Семов – барабани, Мариета Янева – перкусии и вокали, Павлета Семова – вокали, Десислава Кондова – цигулка, Михаил Йосифов – тромпет, Вили Стоянов – тромбон, Наско Хаджиев – саксофон, Радослав Тодоров – keyboards, fender piano, и Ламбо Георгиев – звук.

Continue reading

Небойша Иванов: Надявам се "Чудесата" да дойдат през септември 3

Небойша Иванов: Надявам се „Чудесата“ да дойдат през септември

Чудесата на България ще пътуват и до Сърбия?!

Небойша Иванов: Надявам се "Чудесата" да дойдат през септември 4
снимка: standartnews.com

Интервю с Небойша Иванов – член на Демократичният съюз на българите в Западните покрайнини.

– Г-н Иванов, пожелахте си първа спирка на „Чудесата“ да са Западните покрайнини…
– Надяваме се „Чудесата“ да дойдат през септември, когато са големите ни празници между 6-ти и 22-ри. Ще презентираме богатството на страната си – Созопол, Перперикон, Царевец, пред сърбите. Но и ще вдигнем самочувствието на българите. Нека сърбите знаят, че имаме какво да покажем на света. В Цариброд може и да сме най-бедни, но корените ни са велики. Може да сме съседи със сърбите, но съм сигурен, че не знаем достатъчно едни за други. А опознавайки се, ще започнем да живеем по-добре заедно. Най-ценни „Чудесата на България“ обаче са за нашето самочувствие.

Continue reading

Летящи отряди сбъдват чудесата на България

Летящи отряди сбъдват чудесата на България 5
снимка: в-к Стандарт

До 31 май кметовете предават проектите за 1 милион лева в културното министерство

Мобилни групи от министерството на културата и експерти по еврофондовете ще подготвят съвместно с кметските администрации проектите, с които общините ще кандидатстват за финансиране от 1 милион лева от кампанията на „Стандарт“ „Чудесата на България“. Чековете за десетте предпочетени от читателите ни дестинации връчи лично премиерът Бойко Борисов. Техническите проекти трябва да бъдат представени в културното министерство до 31 май. Това стана ясно по време на дискусията, организирана от вестник „Стандарт“ във Велико Търново.

Вестникът ни ще е гарант, че всеки лев от десетте милиона лева, които кметовете ще получат извънредно от държавата за туристическите атракции, ще бъде изразходван по предназначение. Сега топката е в полето на държавата и местните власти

обясни главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова.

Continue reading

Созопол ликува - Панайот Рейзи показва чека - награда за първото място на Созопол

Созопол ликува!

Созопол ликува! 6
Днес в 16:30ч. пред сградата на община Созопол кмета Панайот Рейзи показа чека, с който бе награден античния Созопол

В късния следобед площадката пред сградата на община Созопол почерня от хора. Жителите на града бяха дошли да посрещнат кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който носеше чека за 1 000 000 лв.- награда за първото място в класацията „Чудесата на България”.

Още с пристигането, градоначалникът показа чека и го вдигна високо, за да го видят всички присъстващи. Ръкопляскания и овации, поздравлание и пожелания за още успехи в името на Созопол съпровождаха кмета Рейзи до входа на общината, където той направи изявление към своите съграждани.

Изключително се вълнувам, защото мисля, че това е един от прекрасните моменти, в които всеки от нас се чувства горд, че е жител на Созопол. Изкам да заявя, че този чек, тази награда и признание за Созопол се дължи на всички вас, които гласувахте  и  на всичики, които подкрепиха идеята и желанието на Созопол да бъде пръв със своите исторически и археологически паметници. Благодаря на младите хора в Созопол, които бяха най-активни в гласуването и със своя вот допринесоха за челната позиция на нашия град. Созопол има 2 620 години история, но най-ценното сте вие, неговите жители”

Continue reading

Област Бургас с 3 000 000лв. за чудесата-Созопол, Несебър, Деултум

Област Бургас с 3 000 000лв. за чудесата-Созопол, Несебър, Деултум 7Три милиона лева идват в Бургаска област от кампанията на “Чудесата на България”. Областният управител Константин Гребенаров, заедно с кметовете на общините Созопол, Несебър и Средец участва в церемонията по повод връчването на награди за победителите в конкурса на в-к „Стандарт“.

Церемонията се проведе в Националния исторически музей под патронажа на премиера Бойко Борисов и по време на събитието първите 10 културно – исторически обекта получиха по 1 000 000 лв. Първите 10 обекта с най-значимите исторически и археологически паметници у нас бяха избрани чрез електронно гласуване, в което се включиха над 200 хиляди българи.

В надпреварата между културните паметници на страната, определени като „Чудесата на България” Област Бургас спечели три от десетте награди.

Призовото място получи „Старинен Созопол“ и островите Свети Иван и Свети Кирик, на трето място – Античен Несебър и на седма позиция – римския град Деултум, край с. Дебелт.

Continue reading

Созопол изгражда крепостната стена

Созопол изгражда крепостната стена 8
Снимка: Булфото

Цялостно изграждане на крепостната стена на Стария Созопол предвижда проектът на града за финансиране по кампанията „Чудесата на България“.

Стане ли това ще конкурираме Дубровник, хвалят се местнихе хора.

Созопол има изготвен инвестиционен проект за консервация и реставрация на крепостната стена. Възстановяването ще започне от входа на стената, ще бъдат реставрирани 4 кули заедно със стълбите към тях. Предвижда се поставянето на осветление и указателни табели.

Continue reading

Мощите на св. Йоан напълниха Созопол и през зимата

Мощите на св. Йоан напълниха Созопол и през зимата 9
ФОТО Виктор Леви

– Проф. Димитров, каква е вашата равносметка за приключилата национална кампания „Чудесата на България“?

– Българският народ правилно определи първите културно-исторически забележителности в челната десетка, с изключение на Плиска. Първата българска столица разполага със забележителни паметници и заслужаваше по-предно място. Обяснявам си го с това, че съвременна Плиска е най-малкият град от номинираните – с 1500 жители, и не е успяла да организира мащабна подкрепа от свои привърженици. Местният патриотизъм победи и спечелиха по-големите градове. Радвам се, че Созопол победи. Той също е малък град и едва ли можеше да оглави класацията само със силите на собствените си жители. Пошегувах се, че голяма част от софиянци са заченати в морския курорт, което също е вярно, но едва ли е било определящо. Просто Созопол е посещаван от много туристи, които виждат забележителни паметници от различни епохи и затова гласуват за него. Намирам за много положителна кампанията на „Стандарт“ за „Чудесата на България“, тъй като разпалва позатихващия от време на време интерес към родното културно-историческо наследство. особено по време на криза, когато хората мислят главно за оцеляването си, а не за история и култура. Фактът, че толкова много хора – близо 1,5 милиона, гласуваха, означава, че е възроден и интересът към нашето минало и културни богатства. Подобни класации трябва да се правят периодично, тъй като всичко тече и се променя. Ако тази година има интерес към чудесата, то догодина може да няма. А хората да се вълнуват от възраждащата се чалга.

– Как созополската общественост посрещна вестта, че родният ви град е шампион?

Continue reading

Българското чудо номер 1 – Созопол, ще привлича туристи с масирана рекламна кампания в чужбина

  • Ще бъдат направени маршрути до Странджа, предстои реставрация на южната крепостна стена
  • Бюро ще раздава карти до мощите на Кръстителя, църквата и музея
Българското чудо номер 1 - Созопол, ще привлича туристи с масирана рекламна кампания в чужбина 10
© снимка: standartnews.com

Българското чудо номер 1 – Созопол, ще привлича туристи с масирана рекламна кампания в чужбина.
Градът трябва да стане целогодишна дестинация на нашенци и гости на страната ни. Тази цел си поставят общинарите в любимото на мнозина българи морско градче след края на класацията „Чудесата на България“, организирана от в. „Стандарт“. Управниците в уникалния ни курорт с исторически паметници ще разработят цялостна визия за развитието на туризма в района. Само така българското чудо номер 1 ще може да привлича туристи и средства. Щом стъпят на територията на града, чужденците ще бъдат „залети“ от оферти и предложения за поклоннически маршрути, исторически разходки и летни приключения не само в района на Созопол и островите, но и в Странджа, обясни областният управител на Бургас Константин Гребенаров.

Continue reading

Островите край Созопол - Свети Кирик и Юлита, Свети Иван и Свети Петър

Созопол е № 1

Созопол е № 1 11

Финансист номер 1 развърза кесията минути след като стана ясно крайното класиране в националния електронен вот за топ 10 на най-значимите културно-исторически обекти у нас.

Созопол с мощите на Йоан Кръстител, открити миналата година на остров Свети Иван, спечели първото място в класацията. След него се наредиха Перперикон и античният Несебър. Съвсем малко не достигна на Плиска, за да се класира в топ 10.

Парите ще са за инфраструктура и реклама на родните съкровища. Обектите имат нужда от указателни табели, изграждане на посетителски центрове и ударно популяризиране зад граница.

 

Continue reading

10 милиона за 10-те български чудеса – старинният Созопол оглави класацията за „Чудесата на България“

10 милиона за 10-те български чудеса - старинният Созопол оглави класацията за „Чудесата на България“ 12
Снимка: Илияна Лулева

Първите десет влизат в клипа, рекламиращ България

10 милиона допълнително финансиране обеща вицепремиерът Симеон Дянков за 10-те чудеса на България, които бяха избрани с електронно гласуване в класацията на „Стандарт“. Той даде предложението си на дискусията, организирана от вестник „Стандарт“ в НДК за съхраняване и показване на културно-историческото наследство. В дебата участваха освен вицепремиерът и министрите Вежди Рашидов, Трайчо Трайков, Томислав Дончев.

Експерти, историци и археолози, които се включиха в обществения съвет по класацията, също дадоха мнението си за бъдещето на обектите.

Continue reading