Откриване библиотеката към "Военно Моски Клуб"-гр.Созопол

Откриха библиотеката към Военноморски клуб Созопол

На 14.11.2014г., тържествено бе открита библиотеката към „Военно Моски Клуб“-гр.Созопол.

Над 50 граждани и гости на гр.Созопол подкрепиха колектива на „ВМК“ гр.Созопол, който с ентусиазъм и любов работи за реализиране на инициативата на ИА ВК и ВПД – гр. Бургас.

Активна помощ за реализиране на това родолюбиво дело оказаха:

  • община Созопол
  • СОСЗР – СОУ „Кирил и Методий“.

Continue reading

Международен младежки фестивал на изкуствата Музите в Созопол

Mеждународен младежки фестивал на изкуствата „МУЗИТЕ“ 2014 Созопол

Международен младежки фестивал на изкуствата Музите в СозополОт 5 до 15 юли в Созопол ще се проведе деветото издание на един от най-атрактивните младежки фестивали – МУЗИТЕ. В продължение на десет дни летния театър „Аполония“ и сцената на Народно Читалище „Отец Паисий“ ще се превърнат в притегателен център за динамичния младежки дух и творческа надпревара за участници от 15 държави.

Фестивалът е включен в културната програма на Созопол и се провеждат под патронажа на Кмета – г-н Панайот Рейзи.

Целта на организаторите – Община Созопол и Сдружение „Музите“ е фестивалът да бъде глобално пространство за артистична изява, отворено към новостта за създаване на плодотворни творчески контакти и обмен на креативни идеи между млади творци и артисти.

Continue reading

Созопол запали Коледните светлини с пищна заря

Созопол запали Коледните светлини с пищна заря

Созопол запали Коледните светлини с пищна заряНа площада пред общината се събраха стотици празнично настроени жители и гости на Созопол. Деца и младежи с отлични успехи в в училище, спорта и изкуствата също присъстваха на тържественото запалване на светлините на Коледната елха. Всички те с нетърпение очакваха своите подаръци, взирайки се в къщичката на Дядо Коледа под празничната елха.

С аплодисменти на публиката прозвучаха Коледни песни в изпълнение на ученици от СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ гр.Созопол и Народно Читалище „Отец Паисий“ под ръководството на Пепа Запрянова.

Continue reading

Виртуозната пианистка Анна Шелудько в Созопол 1

Виртуозната пианистка Анна Шелудько в Созопол

Виртуозната пианистка Анна Шелудько в Созопол 2
Анна Шелудько / ARTIST ANNA SHELUDKO (PIANO)

Клавирен рецитал на талантливата руска пианистка Анна Шелудько (лауреат на множество международни отличия и преподавател в музикалната консерватория „Н. Р. Корсаков“, Санкт-Петербург) ще зарадва ценителите на живото класическо изпълнение.

Continue reading

Открита среща за проблемите с простатата в Созопол 3

Открита среща за проблемите с простатата в Созопол

Открита среща за проблемите с простатата в Созопол 4Напълно безплатна информационна среща с уролог за проблемите на простатата на граждани ще се състои в Созопол на трети ноември (събота) от 11.00 ч., в читалище Отец Паисий.

Образователните дискусии са част от Националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед“.

Кампанията „Отиди на преглед“ е свързана със заболяването Доброкачествена хиперплазия на простатата и разясняване на ползата от навременното и диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им.

Нейни инициатори са Българското урологично дружество, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Българският червен кръст.

Continue reading

Театъра при читалище Отец Паисий - Созопол ще представи постановката Вражалец пред варненска публика 5

Театъра при читалище Отец Паисий – Созопол ще представи постановката Вражалец пред варненска публика

На 28 септември, петък в една от столиците на Мелпомена – град Варна, Театъра при Читалище „Отец Паисий“ град Созопол ще изнесе своята постановка „Вражалец“ пред претенциозната публика.

Да им пожелаем им успех!!!

Театъра при читалище Отец Паисий - Созопол ще представи постановката Вражалец пред варненска публика 6 Continue reading

Почетен знак и грамота за художника Иван Бахчеванов 7

Почетен знак и грамота за художника Иван Бахчеванов

Почетен знак и грамота за художника Иван Бахчеванов 8
снимка: Община Созопол

Община Созопол отличи с почетен знак и почетна грамота художника Иван Бахчеванов, който вече 25 години е главен уредник на Художествената галерия в Созопол. Наградата бе връчена от зам. кмета на община Созопол Катя Стоянова по случай 60 годишния юбилей на художника по време на празничния концерт, посветен на 24 май- Деня на славянската писменост и българска култура. Почетният знак се присъжда за цялостен творчески принос за съхраняване и популяризиране на художествените произведения на град Созопол.

Високото отличие, което Иван Бахчеванов получи е и за богатата му дарителска дейност и за приноса му в утвърждаването на Созопол като град с богата култура и духовност. Иван Бахчеванов изказа благодарност на община Созопол за високото отличие и за последователната политика на общинското ръководство да подпомага и подкрепя хората на изкуството и културата и развитието на града като културен и духовен център. Той обяви нова инициатива на Художествената галерия, която организира школи за по изобразително изкуства за всички възрасти.

Continue reading

Програма на фестивал „Созополис” 2012 9

Програма на фестивал „Созополис” 2012

Програма на фестивал „Созополис” 2012 10

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛ „СОЗОПОЛИС”

30.05 – 03.06.2012 г.

Continue reading

Конкурси за есе,рисунка и снимка на фестивала Созополис 11

Конкурси за есе,рисунка и снимка на фестивала Созополис

Конкурси за есе,рисунка и снимка на фестивала Созополис 12
Конкурс за фотография и руисунка „Созопол - усещане за история и море” и литературен конкурс „Созопол - Миг и вечност”

Конкурсът е част от фестивал Созополис, едно иновативно културно събитие, което е част от проекта на община Созопол Изминати/Бъдещи пътища. Фестивалът е петдневен и ще се проведе от 30 май до 3 юни 2012 г. В рамките на фестивала са и двата конкурса. Литературният конкурс за проза и поезия е на тема „Созопол- миг и вечност”, а темата на конкурса за рисунка и фотография е „Созопол- усещане за история и море”.
ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „СОЗОПОЛ – МИГ И ВЕЧНОСТ”

1.Условия за участие

Конкурсът се организира в два раздела:

– проза ( есе или разказ до 1 000 думи)

– поезия

Приемат се участници от цялата страна разделени в три възрастови категории:

1. до 10 години

2. до 18 години

3. до 40 години

Continue reading

Таня Сарандева представя "От начало тО" 13

Таня Сарандева представя „От начало тО“

Таня Сарандева представя "От начало тО" 14В интервю за Созопол Новините поетесата Таня Сарандева сподели, че днес от 17.30ч. в читалище „Отец Паисий“ ще бъде представена новата и книгата „От начало тО“.

Ще гостуват издателите от ЛИБРА СКОРП и Елица Дубарова, която е редакторка на книгата. графичният дизайн е дело на Петра Лимоза (Петя Станева).

Таня Сарандева е подготвила подаръци и коктейл за свойте приятели и гости.

Continue reading