Рецепта - Миди "Саганаки"

Миди Саганаки по оригинална гръцка рецепта

От далечни времена морските дарове присъстват в менюто на всички созополски семейства. Черноморската мида е един от тях, и именно тя е основата на днешният морски специалитет – „Миди Саганаки“.

Днес ще проследим как се приготвят черноморски миди (Mytilus edulis), извадени от созополския залив. А за да сте сигурни във вкусовите им качества ви съветваме да използвате пресни („току-що“ извадени) миди.
Continue reading

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол 1

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол

Близо 1 млн. лева за мидени ферми край Созопол 2Два нови договора по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” на обща стойност 754 269 лева, бяха подписани на 19 Март 2012г. по Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”, информират от изпълнителната агенция по рибарство.

Единият проект е за изграждане на мидена ферма за култивирана черна мида на ЕТ “Тодор Стаматов” от гр. Черноморец. Целта на проекта е изграждането на нови 60 линии на мидена ферма за култивирана черна мида в акваторията на Черно море, северозападно от нос Света Агалина, в залива на къмпинг „Каваците”, в землището на гр. Созопол.

Continue reading

Блек Сий Мъсълс получи субсидия за мидената ферма край Каваците 3

Блек Сий Мъсълс получи субсидия за мидената ферма край Каваците

Блек Сий Мъсълс получи субсидия за мидената ферма край Каваците 4
Черна мида ( Mytilus galloprovincialis ) photo: Асен Тонев

От от държавен фонд „Земеделие“ съобщиха, че проектът на „Блек Сий Мъсълс“ ЕООД получава субсидия по оперативна програма „Рибарство“ в вразмер на почти 82 900 лева.

Още през м.февруари екипа на Sozopol.org извести,  че Блек Сий Мъсълс ЕООД ще изгражда ферма за изкуствено отглеждане на черна мида край „Каваците“, в землището на Созопол с площ от 190,430 дка.

Continue reading

Инвестират 138 000 лв. в мидена ферма край „Каваците“

Инвестират 138 000 лв. в мидена ферма край "Каваците" 5
© Impact Press Group

Мидена ферма ще бъде изградена в акваторията на Черно море, в района на залив „Каваците“ със средства по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата“ от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“. Това съобщиха от преслужбата на агенцията.

Договорът по проекта „Изграждане на мидена ферма за култивиране на черни миди“ бе подписан между бенефициента и ИАРА. Размерът на инвестицията е на стойност 138 272 лв., а одобрената безвъзмездна финансова помощ е 82 963 лв.

Continue reading