Една книга, която проследява пътя на православието в Созопол от древността до днес

Православието в Созопол – Минало и настояще

ПРАВОСЛАВИЕТО В СОЗОПОЛ
(минало и настояще)
Щелиян Д. Щерионов.
София, 2017

Continue reading

Никулден в Созопол 2012 1

Никулден в Созопол 2012

Никулден в Созопол 2012 2
снимка: Светла Димитрова

Никулден започна с празнична литургия в църквата „Свети Георги Победоносец“ в стария Созопол, след което литийното шествие пристигна на рибарското пристанище. Отец Иван освети риболовните кораби, начело със Свети Никола

Continue reading

Созопол отбелязва Никулден с литийно шествие 3

Созопол отбелязва Никулден с литийно шествие

Созопол отбелязва Никулден с литийно шествие 4
Литийното шествие на Никулден в Созопол

Програмата на Никулден в Созопол започва от 08.00 ч. в църквата „Свети Георги Победоносец”, където ще бъде отслужена празнична литургия в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

10.00 ч. – Водосвет

10.30 ч.- Литийно шествие с иконата на Свети Николай Чудотворец от църквата „Свети Георги Победоносец“ до рибарското пристанище в старият град.

11.00 ч.- Водосвет на кораби и лодки и излизане в открито море.

Continue reading

Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол 5

Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол

Оловен печат на Стефан Созополски открит в Созопол 6
Оловен печат на Стефан Созополски подсказва името на църквата открита наскоро в Созопол; снимка: sozopol-life.ru

Оловен печат от ХІ век, скрепяващ дарителна грамота от пергамент, е бил намерен в църквата пред входната порта на Созопол.

Това съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде „Фокус“.

„Грамотата естествено е изтляла от времето, но печатът и надписът върху него свидетелстват, че някой си Стефан Созополски е дарил, неизвестно с какво, средновековната църква пред входната порта на града.

Кой е този Стефан Созополски? 

Обстоятелството, че има правото на печат, подсказва, че или е висше духовно лице, може би – митрополитът на града (не случайно определението е Созополски), или просто – знатен богат гражданин, който е направил дарение на църквата”

Continue reading

Никулден в Созопол 7

Никулден в Созопол

Никулден в Созопол 8
Литийното шествие на Никулден в Созопол; снимка: Светлана Бондаренко

Празничната служба в созополската църква „Свети Георги Победоносец“ започна рано сутринта на 6 декември 2011г., Никулден и продължи дълго в присъствието на множество вярващи и миряни, изпълнили храма. А навън, по улиците на града, созополчани радостно поздравяваха познати и непознати и им честитяха празника.

Малко преди 11. службата свърши, църквата пусна и литийното шествие тръгна по улиците на града към пристанището.

Continue reading

Созопол променя представите на света за България

Созопол променя представите на света за България 9Созопол е на път да промени представите на света за България.

Всичко започна на 28 юли, когато гръмна новината, че екипът на професоф Казимир Попконстантинов, водещ разкопките на средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча” на остров Свети Иван е открил нещо голямо. На другия ден беше открито нещо малко-каменна кутийка, надписите върху която обясняваха голямото-че в алабастровото ковчеже лежат част от тленните останки на Йоан Предтеча.

Лежат или е празно? Този въпрос нажежи до червено градуса на напрежението. Отговорът бе даден по категоричен начин на 1 август, когато ковчежето разкри пред камерите и фотоапаратите на журналистите, пред погледите на археолози, духовни лица и граждани пазените в него съкровища-част от челюст със зъб, кост от пета, фаланги от пръсти и други малки костици.

Господ обича Созопол! Защото освен откритите мощи на Неговия Предтеча, църквата „Свети Георги” пази частица от Светия кръст и мощите на Свети Андрей Първозвани.

Continue reading

Възраждат храма „Св. Св. Кирил и Методий“ в Созопол

Възраждат храма "Св. Св. Кирил и Методий" в Созопол 10
преди началото на ремонта

Мощите на светците Йоан Кръстител и Андрей Първозвани, както и частица от Божия кръст ще бъдат пренесени в созополската църква „Свети Свети Кирил и Методий“.

Храмът е завършен в края на XIX век, но през последните 65 години в него не е имало богослужения – бил е музей, концертна зала, дори склад. Затова възраждането на църквата зарадва жителите на Созопол.

Реставрацията трябва да приключи до януари догодина, когато е празникът на свети Йоан Кръстител. След това ще се търсят пари за изографисването на стените и връщането на храмовите икони, които сега се пазят в созополския археологически музей. При последното си посещение у нас Вселенския патриарх Вартоломей е поискал да присъства на освещаването на църквата

Макар че Църквата е отделена от държавата, държавата има отношение към Църквата, защото отношението към Църквата е отношение към българщината, вярата, самите хора


каза Орлин Пенев от Инициативния комитет за възстановяване на храма.

Continue reading