През зимата на 2012 бурните вълни на Черно Море нанесоха поражения по цялото българско крайбрежие. Видео от Созопол и Царево

Бурята по Южното Черноморие [ВИДЕО]

На 8ми Февруари 2012г. бурните вълни на Черно Море нанасоха поражения по цялото българско крайбрежие на черно море. Тук ви показваме видео материали заснети в Созопол и Царево

Continue reading

Руски инвеститор иска да строи завода за отпадъци край Созопол 1

Руски инвеститор иска да строи завода за отпадъци край Созопол

Руски инвеститор иска да строи завода за отпадъци край Созопол 2
снимка: actualno.com

„Изграждането на завода за отпадъци е скъпо начинание, но там имаме заявен интерес от страна на инвеститор. Инвеститорът е от Русия и вече има опит в изграждането на подобни рециклращи линии за битови отпадъци. Зад гърба си той има построени няколко рециклиращи завода в Гърция, Македония и Чехия“

заяви кметът Панайот Рейзи във връзка с намеренията на общината да изгради подобен завод и в Созопол.

Continue reading

Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие 3

Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие

Созопол е №1 за лятна почивка на Южното Черноморие 4Созопол е фаворит сред предпочитанията на българите за лятна дестинация. През юли месец 40 % от всички туристи, почивали в Созопол, са българи. През август те са 45 на сто, а според резервациите за септември ще стигнат 70 % от летовниците. Освен за българи Созопол се оказва любимо място и за поляци, руснаци и ирландци. Това сочат данните, анализирани от Бургаската туристическа камара, на базата на информации от летищните комплекси и от хотелиери и туроператори.

Ръст на туристите между 15-16% по Южното Черноморие регистрират от бургаската камара. Тази година има бум на летовници от Словакия, Полша и Чехия. Техният брой в сравнение с миналото лято е увеличен с 30 на сто.
Continue reading

Депото край Созопол ще приема отпадъците на Приморско и Царево 5

Депото край Созопол ще приема отпадъците на Приморско и Царево

Депото край Созопол ще приема отпадъците на Приморско и Царево 6
Депото край Созопол

До 15 юни трябва да решим проблема с прехвърлянето на управлението на претоварна станция Приморско и да определим цена за тон отпадък, за да могат общините Царево и Приморско да извозват отпадъците си в Регионалното депо в Созопол

заяви кметът на община Созопол по време на заседанието на Сдружението на трите общини за ползване на Регионално депо за неопасни битови отпадъци-Созопол, съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

На срещата присъстваха представители на областна управа, кметът на община Царево Петко Арнаудов, а община Приморско бе представена от зам. кмета Атанас Стойчев. Отсъствието на кмета Лиляна Димова бе една от причините да не се стигне до решение за крайната цена на тон отпадъци.

Continue reading

ФК Созопол

„Канарчетата“ от Ботев Пловдив излизат срещу Созопол от 15:00 часа днес

"Канарчетата" от Ботев Пловдив излизат срещу Созопол от 15:00 часа днес 7ФК „Созопол“ гостува в мача срещу „Канарчетата“ от Ботев Пловдив

Началният час на мача „Ботев“ (Пловдив) – Созопол бе променен със съгласието на двата клуба. Двубоят от 33-ия кръг в първенството на Югоизточната „В“ група ще започне в 15:00 часа в неделя, а не в 18, както е по програма.

Ръководството на „канарчетата“ нарочно настояло за изтеглянето на срещата. Ако тя бе останала за 18:00 часа, щяло да има по-малко публика на стадион „Христо Ботев“. Причината за отлива на феновете щял да бъде решителният сблъсък за титлата в Англия между Манчестър Юнайтед и Челси. Мачът на „Олд Трафорд“ стартира от 18:10 часа и много „канарчета“ щели да го предпочетат пред протоколното домакинство на Созопол. Както е известно, „Ботев“ предсрочно се класира в „Б“ група, след като вторият Нефтохимик няма шанс да догони селекцията на Костадин Видолов.

Continue reading

Регионално сдружение на три общини ще се занимава с управлението на депото в Созопол

Регионално сдружение на три общини ще се занимава с управлението на депото в Созопол 8
Снимка: Десислава Рошманова

Регионално сдружение на три общини ще се занимава с управлението на депото в Созопол. Учредители на сдружението са общините Созопол, Приморско и Царево, а за председател е избран кметът на община Созопол Панайот Рейзи.

Целта на сдружението е да въведе единни правила за депонирането на отпадъците на трите морски общини, които съвместно ползват модерното регионално депо за битови отпадъци, което бе изградено на територията на община Созопол, каза Панайот Рейзи.

Continue reading

Две созополски сдружения участват в Местната инициативна рибарска група

Две созополски сдружения участват в Местната инициативна рибарска група 9„Местна инициативна рибарска група Приморско-Созопол-Царево” учредиха на 26 ноември в Приморско рибарските сдружения на територията на трите общини. Учредители бяха 27 представители на пет рибарски сдружения от Община Царево, две от Созопол и едно от Приморско. Участниците в учредителното събрание се запознаха с проектоустава и избраха 9-членен Управителен съвет. В него всяка община излъчи по трима свои членове, като задължително участва с по един представител на местната власт.

Трите общини обединяват усилията си, за да подпомогнат рибарските сдружения в региона в реализирането на местните нужди и инициативи. Сдружението ще изработи интегрирана Стратегия за местно развитие, с която ще кандидатства за финанасиране в размер на 3,6 млн. евро по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. и ще координира усилията на местните общности в реализирането й.

Continue reading

Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Обмисляме обновяване на общинската част от пристанището

Панайот Рейзи, кмет на Созопол: Обмисляме обновяване на общинската част от пристанището 10
© снимка: Пресцентър Община Созопол

Инициативна рибарска група между Созопол, Царево и Приморско се изгражда в момента. Подготвят се документи и предстои регистрация. Това каза Панайот Рейзи, кмет на Община Созопол.

По отношение на проекта за модернициране на пристанището в града той обясни, че държавното и общинското пристанище в Созопол имат обща граница.

Не мога да кажа каква част е общинска, но е достатъчно за всички лодки, които са около 150. Един ден преброих толкова лодки. Нашата визия е да помислим за обновяване на общинската част от пристанището. Обновяването ще се изразява в пускане на нови понтони, които ще дадат възможност повече лодки да акостират, ще бъдат изградени нови съоръжения, където лодките се изтеглят и се пускат. Обмисляме обновяване на настилките и осветлението. Искаме да превърнем пристанището в приятно място за разходка и почивка край морето

каза още той.

Continue reading

100 полицаи ще охраняват феновете на Ботев в Царево

100 полицаи ще охраняват феновете на Ботев в Царево 11100 полицаи ще пазят феновете на Ботев Пловдив на мача със Созопол в Царево. Привържениците на „канарчетата“ заминаха тази сутрин с три автобуса и автомобили. Двубоят ще се играе в Царево, тъй като Созопол ремонтира стадиона си.

Футболистите заминаха още вчера и останаха една вечер на лагер край морето. С тима замина новопривлечения вратар Армен Амбарцумян, като до последно не се знае дали той ще може да вземе участие в мача.

Кметовете на Царево, Созопол и Бургас са против въвеждането на данък туризъм

Кметовете на Царево, Созопол и Бургас са против въвеждането на данък туризъм 12Кметовете от черноморските общини Созопол, Царево и Бургас се обявиха категорично против въвеждането на данък туризъм вместо събираната до сега туристическа такса. Това стана по време на работна среща на областната комисия по туризъм, където бе и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

На дискусията присъстваха още представители на туристическия бранш и черноморски кметове. Основният мотив на кмета на Созопол Панайот Рейзи, кмета на Царево Петко Арнаудов и зам.-кмета по финанси в Община Бургас са, че направените изчисления показват, че по този начин приходите в общинската хазна ще паднат, а няма да се увеличат. Те изразиха също така общо становище, че плажовете трябва да се стопанисват от общините, тъй като местната администрация има повече възможности за контрол, а и специалистите непрекъснато виждат какво се случва по плажовете и обикновено гражданите държат отговорни и се оплакват именно в общините при установени нередности. Друго искане на кметовете е концесионерите да се грижат за плажовете не само през летния сезон.

Continue reading