Мечта за Созопол - Sozopol Dream 1

Мечта за Созопол – Sozopol Dream

Созопол е малък град, който привлича с живопистта на красивите си залези, уюутът на малките улички и спокойният плясък на вълните на Черно море, което огражда сушата от три страни

снимка: Николай Попов; източник: hemingway.blog.bg
снимка: Николай Попов; източник: hemingway.blog.bg

Градът със своите отдавнашни традиции в областта на културата и изкуството е превъзходно място за изложения, артистични изяви, творчески срещи под услужливата сянка на някоя асма. Ключовото местоположение, дългата история превръщат Созопол в неизчерпаем източник на открития от древността, извор на научни предизвикателства за историци и археолози.

Предвид просперитета на туризма в тази част на българското черноморие, повечето предприемачи опериращи в района виждат своят шанс в стремглавото строене на хотели и заведения за обществено хранене. Повечето, но не всички. През 1994 година един софийски строителен предприемач, отдавна влюбен в Созопол решава да установи живота си в старата част на крайбрежното градче. С тази цел той закупува полу рухнала къща на южният бряг, която да възстанови и пригоди за обитаване.

Още при първите копки в двора обаче, наетите за целта работници попадата на руини от сгради принадлежащи на няколко различни епохи. Днес собственикът вече знае, че подобно явление е съвсем обичайно за град с многовековна и пребогата история като тази на Созопол. Основан през 610 г. преди новата ера от милетските гърци като елинска колония, Созопол се явява най-старият град по българските земи.

Continue reading

Археолозите подновяват работа в Созопол 2

Археолозите подновяват работа в Созопол

Археолозите подновяват работа в Созопол 3
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Разкопките в Созопол се „размразяват“. Екипът на доц. Цоня Дражева продължава работа по обектите „Крепостна стена“ и „Манастир „Свети Николай Чудотворец“ в града. Разкопките започнаха в края на октомври 2011 г. и бяха „замразени“ на 10 януари 2012 г. заради големите студове.
Екипът на доц. Дражева започна с летящ старт – археолозите откриха, че крепостната стена, закривана досега от два незаконно построени още през 70-те години на ХХ в. ресторанта, е запазена почти изцяло – на височина 8 м, което е уникално за България.

„Обикновено крепостните стени се намират на максимум 1-2 м. Но по-интересното бе, че се откри входът на града и крепостната порта. Тя е била между двойна крепостна стена, флангирана от 4 кули, които устройвали хитроумен капан за нападател, преодолял евентуално първата порта. Той е попадал под обстрела на четирите кули и е бил унищожаван“

обяснява Божидар Димитров.
Continue reading

Южната Крепостна стена и кула

Созопол – „Спасеното чудо на България“ и новите му избавители

Античният Черноморски град Созопол и близките острови Свети Иван и Свети Кирик са класирани на 1-во място сред Топ 10 от Чудесата на България

Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол
Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол

Continue reading

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде 4

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде

Кирил Арнаутски започна с рухнала стена в Созопол и стигна до ЮНЕСКО

В Созопол чудесата дебнат отвсякъде 5
Музейният комплекс „Южна крепостна стена и кула“ грее и нощем; снимка: www.sozopol.org

Рухнала стена от VI век преобрази живота на строителния предприемач Кирил Арнаутски.

Continue reading

Фондация "Созопол" бе приета за неправителствена организация в оперативни отношения с ЮНЕСКО 6

Фондация „Созопол“ бе приета за неправителствена организация в оперативни отношения с ЮНЕСКО

Фондация "Созопол" бе приета за неправителствена организация в оперативни отношения с ЮНЕСКО 7Фондация „Созопол” се присъедини към семейството на неправителствените организации в оперативни отношения с Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ , като първата и засега единствена българска, неправителствена организация призната и асоцирана към Организацията

 

 

 

 

„Изключително съм щастлив да Ви съобщя, че от началото на месец септември Фондация „Созопол” се присъедини към семейството на неправителствените организации в оперативни отношения с Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура /ЮНЕСКО/ , като първата и засега единствена българска НПО, призната и асоцирана към Организацията.
Фондация "Созопол" бе приета за неправителствена организация в оперативни отношения с ЮНЕСКО 8Дейността на Фондация „Созопол” – насочена към опазване и популяризиране на материалното и нематериално културно наследство, опазване на околната среда, както и социализация на природните и културно-исторически обекти с цел превръщането им в туристически дестинации, оказва силно влияние върху развитието на културния туризъм, еко туризма и поклонническия туризъм! Това съдейства за превръщането на красивата ни родина България в световна туристическа дестинация.“

Continue reading

Прекарват ток и вода до остров Свети Иван 9

Прекарват ток и вода до остров Свети Иван

Прекарват ток и вода до остров Свети Иван 10
Остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити мощите на Свети Йоан Предтеча; фотограф: Татяна Атанасова, dnevnik.bg

Остров Свети Иван грейва като в приказка

Ток и вода ще бъдат прекарани до остров Свети Иван край Созопол, където бяха открити мощите на Свети Йоан Кръстител, това съобщи Кирил Арнаутски, председател на фондация „Созопол„.

С ток ще бъде захранен островът с кабел по дъното на морето, ще се изгради и биологичен санитарен възел с чиста вода. Предвижда се и целият остров да бъде осветен нощем, за да се вижда от брега.

Continue reading

Ватикана увери: Подобно откритие не е правено от 500 години

Ватикана увери: Подобно откритие не е правено от 500 години 11
Отваряне на реликвариум с мощите на свети Йоан Кръстител. снимка: Теодора Свиридова

По всяка вероятност мощите на Свети Йоан Предтеча са пренесени у нас от Константинопол или от Йерусалим, обяви в Созопол проф. Казимир Попконстантинов, цитиран от „Бургас Нюз“. Реликвата беше открита през юли 2010 г. по време на разкопки на манастира на остров Свети Иван край Созопол, ръководени от професора. Откритието им предизвика световен интерес.

В реликвария има части от ръка, лицева кост и зъб. Мощите се съхраняват в църквата „Свети Георги“.

Анализите са изключително обнадеждаващи и дори надминаващи очакванията. Те се правят в София, почвените – в института „Пушкаров“. Анализи се извършват още в Института по изкуствознание, СУ „СветиКлимент Охридски“, НИМ. Ангажирани с тях са 16 души, които издирват писмени извори за мощи на Свети Йоан Предтеча по света. В България за първи път се прави подобна комплексна експертиза.

Стъпваме на една широка база, която ни е необходима за крайния резултат

подчерта професорът.

Continue reading

Изследват мощите на Свети Йоан Кръстител, открити в Созопол

Изследват мощите на Свети Йоан Кръстител, открити в Созопол 12
Църквата "Свети свети Кирил и Методий" в Созопол, в която ще се съхраняват мощите. снимка: burgasnews.com

Резултати от първите комплексни анализи на частиците от мощите на Свети Йоан Предтеча, открити в Созопол през юни миналата година ще има до края на лятото. Кутийката, в която бяха открити реликвдарият и костиците от мощите също вече са обект на проучвания и анализи. Това съобщи проф. Казимир Попконстантинов, ръководител на разкопките на остров Свети Иван по време на заключителната среща по проекта на Фондация „Созопол“, който даде старт на разкопките на остров Свети Иван и Свети Петър.

Заради големите археологически открития на созополския остров, за първи път от 77 години насам България ще домакинства Световен конгрес по византология, който ще се проведе от 25 до 27 август. Именно по време на него ще бъдат обявени последните резултати от анализите.

Continue reading

Симеон Дянков: Созопол е приоритет за правителството

Симеон Дянков: Созопол е приоритет за правителството 13Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков тази сутрин изненадващо се оказа в Созопол.

Там, заедно с министъра без портфейл в оставка Божидар Димитров, инспектираха ремонта на църквата „Свети Свети Кирил и Методий“, в която ще бъдат пренесени мощите на Йоан Предтеча. Правителството отпусна 420 хил.лв. за довършване на ремонта и реставрацията на катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол. Дейностите се извършват от Фондация „Созопол“, чиито председател на УС Кирил Арнаутски, както и кмета на Созопол Панайот Рейзи и областния управител Константин Гребенаров също присъстваха на инспекцията.

След като се запозна с извършвания ремонт министър Дянков заяви, че заради многото археологически паметници и бързоразвиващия се туризъм през последните години Созопол е приоритет за правителството. Той заяви ,че държавата ще отпусне още средства за археологически разкопки в Созопол и за реставрация и експонирането на съществуващите. При необходимост правителството има готовност да отпусне и още средства за довършване на ремонта на църквата „Свети Свети Кирил и Методий”.Кметът на община Созопол Панайот Рейзи също изрази готовност да бъдат отпуснати средства от бюджета, за да бъде готова църквата до лятото.

Continue reading

Крепостта на господаря - Castrum Domini 14

Крепостта на господаря – Castrum Domini

Крепостта на господаря - Castrum Domini 15
Снимка: Фондация „Созопол“

След археологическия бум миналото лято, когато на остров Свети Иван бяха открити мощите на Йоан Кръстител, Созопол продължава да поднася нови изненади. Вчера при разчистване на терена до старото училище в града, екипът на Фондация „Созопол“,  се натъкнал на комплекс от зидове и древен

кладенец. При първата консултация с археолози се оказало, че тук са намерени останките от крепостната кула и дома на владетел на древния град.

Единствено екип на „По света и у нас“ засне откритието.

Continue reading