Пускат кометите до Созопол за 24 Май 1

Пускат кометите до Созопол за 24 Май

Пускат кометите до Созопол за 24 Май 2
"Комета 2"; снимка: www.sozopol.org

Още в средата на май ще бъдат пуснати  кометите, с които туристи ще летят между морските дестинации от Варна до Созопол. Двете корабчета в момента се ремонтират на Бургаското пристанище.

След 25-годишна пауза миналата година кометите възстановиха курсовете по маршрутите между Бургас, Созопол, Варна, Несебър. През миналия сезон за месец и половина са били превозени над 2100 пасажери, сред които около 300 деца, съобщиха от порта.

Continue reading

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото 3

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото 4
Работата край Главната порта на Аполония Понтика не спира; снимка: www.sozopol.org

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото, каза в интервю за Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

„Преди през лятото туристи в Созопол в миналото имаше до 10-ти септември, когато свършваха празниците „Аполония”. След това градът изглеждаше като поразен от неутронна бомба. Жив човек не може да се види, нито по улиците, нито по плажовете, нито по кръчмите, нито по хотелите, които затваряха, нито по ресторантите. Понякога човек нямаше едно кафе къде да изпие (както ми се случи веднъж). Обаче през последната зима Созопол беше пълен (и тази зима също е било така) с туристи. Туристи, не само от България. Пристигаха организирани групи да се поклонят на мощите и да разгледат културно-историческите забележителности. Също така и от Гърция, където Вселенският патриарх е разпространил енциклика, която казва, че в Созопол има мощи на Свети Йоан Предтеча – да ходят да се поклонят. И гръцки свещеници катадневно водят туристически групи от Гърция, които идват да се поклонят на мощите. След като министър Дянков имаше добрата идея, при посещението на Путин да докара мощите в София, руските сайтове също съобщиха, и десетки хиляди религиозни руснаци също посещават Созопол. И украинци посещават Созопол. Решиха да идват и много румънци. Така че Созопол не може да се оплаче”

Continue reading

Комета 2 в гавана на созополският пристан; снимка: Татяна Петрова

Созопол посрещна първата комета след 1989г.

В неделя 10 юли 2011г. на созополският пристан акустира „Комета 2“ – първият плавателен съд на подводни криле в български води след 1989г.

Созопол посрещна първата комета след 1989г. 5
Комета 2 в гавана на созополският пристан; снимка: Татяна Петрова

От това лято кометите ще превозват пътници от Созопол през Бургас, Несебър и Варна до Златни пясъци.

Още през м.Май транспортният министър Александър Цветков обясни, че по маршрутите ще оперира частна фирма и най-дългият маршрут ще струва около 50 лв.

Continue reading

Две комети ще порят вълните от Созопол до Златни Пясъци 6

Две комети ще порят вълните от Созопол до Златни Пясъци

Две 30 годишни комети ще порят вълните от Златни пясъци до Созопол това лято след близо 20-годишно прекъсване

Варна, Морската гара, част от кометите на БМФ, 1970г.
www.lostbulgaria.com

В момента те са на основен ремонт в бургаското пристанище.

Ще ги пуснем между 25 и 30 юни

каза Петър Узунов, един от четиримата съсобственици. Очаква се на официалния старт да присъства и транспортният министър Ивайло Московски.

Eдната комета ще се е по маршрута Несебър–Созопол–Несебър–Варна–Несебър, а другата – Златни пясъци–Несебър–Созопол–Несебър–Варна. Два дни седмично ще спират и в Бургас. Continue reading

Първите туристи са вече в Созопол 7

Първите туристи са вече в Созопол

Първите туристи са вече в Созопол 8
снимка: infotourism.net

Първите туристи пристигнаха в Созопол

При нас може да се каже, че сезонът започна по-рано и затова бързаме да приключим с озеленяването, пътеките, да очертаем местата за паркиране, да приключим с кърпежите на улиците, за да може до 5 юни всичко да е готово

каза Панайот Рейзи, кмет на община Созопол.

Созопол ще се сдобие с две нови спортни площадки и една детска. Самата детска площадка и допълнителните съоръжения са изградени от местната администрация. Площадката като цяло представлява голям кораб, предоставен от неправителствена организация в общината.

Continue reading

Морски стрели ще возят туристите до Созопол 9

Морски стрели ще возят туристите до Созопол

Комети тръгват отново по морето от юни, обяви вчера транспортният министър Александър Цветков по Дарик радио.

Морски стрели ще возят туристите до Созопол 10
снимка: 24 часа

Корабчетата, които развиват висока скорост, бяха спрени през 90-те години

Това ще е много приятен атракцион, но и начин на придвижване. Те ще са с разписание, с билети, резервации. Ще се движат няколко корабчета по различни направления. В летния сезон е далече по-приятно човек да се повози на комета, отколкото да се качи в автобус или да седне в колата си

каза министърът.

През 2007 г. бургаска фирма обяви, че ще пусне отново пасажерските плавания с тях.

Continue reading

Туристи от ЮАР идват на почивка по южното черноморие?

Туристи от ЮАР идват на почивка по южното черноморие? 11
снимка: Станислав Панайотов

Южното Черноморие привлече вниманието на водещи европейски туристически компании – коментира при завръщането си от Белград председателят на АТЮР /Алианс на туризма в югоизточния регион/ Мария Инджова

Бизнесдамата беше в сръбската столица като част от българската делегация, която представи страната ни по време на провелата се там международна туристическа борса.

Според Инджова от изложбените щандове на Хърватска, Южна Африка, Египет, Гърция, Сърбия, Македония, Монте Негро и Италия са били излъчени силни сигнали за край на икономическата криза в бранша.

Continue reading

Между 90 и 100 хиляди е легловата база в Созопол

Между 90 и 100 хиляди е легловата база в Созопол 12Между 90 и 100 хиляди е легловата база в Созопол по неофициални данни, съобщи Петя Димитрова, пресаташе на община Созопол. Тя допълни, че е много трудно да се даде и направи официална статистика, тъй като една част от хотелите, които са 3, 4 и 5 звезди, се регистрират в Агенцията по туризъм, а другите хотели, бунгала и друг вид места за отсядане са обект на проверките на община Созопол, които тя прави за отчитане на туристите.

Официалният летен сезон ще продължи до 10 септември в града. Въпреки това, по думите на Димитрова, тази година се забелязва тенденцията той да бъде удължен и може да продължи до края на септември.

Continue reading

244 000 лева е събраната туристическа такса в община Созопол към 25 август

244 000 лева е събраната туристическа такса в община Созопол към 25 август 13
Снимка: Булфото

244 000 лева е събраната туристическа такса в община Созопол към 25 август. Това съобщиха от пресцентъра на Созопол. Към същия период на миналата година събраната туристическа такса е 177 000 лв., което показва завишение за 2010 година с около 70 000 лева.

По-високата събираемост през това туристическо лято се дължи на редовните проверки от страна на община Созопол, които засегнаха почти 90 % от местата за настаняване на територията на общината. Проверките продължават и в момента.

Хотелите и комплексите с по четири и пет звезди се оказаха с най-редовните документи за водене на регистър на туристите и с най-сериозни постъпления за туристическата такса. Малките хотели и квартирите, пък са най-честите нарушители, като някои от тях никога не са водили регистър за туристите, други отчитат видимо малко гости. Туристическата такса в община Созопол за 2010 г. е определена по райони като в луксозните хотели и комплекси тя е 80 ст., за семейни хотели, бунгала и квартири- 60 ст., в Черноморец и Равадиново – 40 ст., а лицата до 12 години не заплащат туристическа такса.

Continue reading