Черноморец ще има рибарско пристанище 1

Черноморец ще има рибарско пристанище

Новото рибарско пристанище ще бъде на мястото на сега съществуващите лодкостоянки на местните рибари

Черноморец ще има рибарско пристанище 2
Рибарското пристанище в Черноморец, снимка: Willy

Черноморец е с най-големи шансове да започне изграждането на рибарско пристанище веднага след това в бургаския квартал “Сарафово”, съобщи изпълнителният директор на ИАРА Драгомир Господинов. То ще бъде изградено със средства по ОП „Рибарство”, а проектът вече е представен пред експертите от Изпълнителната агенция по рибарство за одобрение. Предстоят все още някои доуточнения и последно окомплектоване на документацията, съобщи за Радио „Фокус” – Бургас зам.-кметът в Община Созопол Петя Чапевова.

„Община Созопол положи много усилия за да подготви и внесе проекта за рибарско пристанище в град Черноморец. Малко остава до подписване на договора тъй като процедурите са доста тежки особено тези, които касаят статута на пристанището като цяло. Процедурата е към приключване и Община Созопол ще има предизвикателството да започне още един много сериозен инвестиционен проект”

каза Чапевова. Тя допълни, че се радва, че в Община Бургас ще бъде изградено първото рибарско пристанище по тази европейска програма, тъй като досега са срещали експертната помощ на колегите си от съседната община. Чапевова каза, че даденостите на град Черноморец съдействат именно там да бъде изградено рибарско пристанище на мястото на сега съществуващите лодкостоянки на местните рибари.
Continue reading

Никулден в Созопол 2012 3

Никулден в Созопол 2012

Никулден в Созопол 2012 4
снимка: Светла Димитрова

Никулден започна с празнична литургия в църквата „Свети Георги Победоносец“ в стария Созопол, след което литийното шествие пристигна на рибарското пристанище. Отец Иван освети риболовните кораби, начело със Свети Никола

Continue reading

Созопол отбелязва Никулден с литийно шествие 5

Созопол отбелязва Никулден с литийно шествие

Созопол отбелязва Никулден с литийно шествие 6
Литийното шествие на Никулден в Созопол

Програмата на Никулден в Созопол започва от 08.00 ч. в църквата „Свети Георги Победоносец”, където ще бъде отслужена празнична литургия в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

10.00 ч. – Водосвет

10.30 ч.- Литийно шествие с иконата на Свети Николай Чудотворец от църквата „Свети Георги Победоносец“ до рибарското пристанище в старият град.

11.00 ч.- Водосвет на кораби и лодки и излизане в открито море.

Continue reading

VI-ти ретро парад Созопол 2012 [ВИДЕО] 7

VI-ти ретро парад Созопол 2012 [ВИДЕО]

VI-ти ретро парад Созопол 2012 [ВИДЕО] 8В първият ден от есента Созопол посреща шестият юбилеен парад на ретро автомобилите в Созопол.

От ранни зори собствениците на ретро возила започнаха подготовката за обичайното лятно изложение на ретро автомобилите в античния Созопол.

Continue reading

България вече има три рибарски пристанища 9

България вече има три рибарски пристанища

България вече има три рибарски пристанища 10
снимка: Прес център община Созопол

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията прехвърли рибарските пристанища във Варна и Балчик на „Рибни ресурси” ЕООД към Министерство на земеделието и храните.

С това рибарските пристанища в страната стават 3, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Така изпълняваме обещанието да запазим дейността на рибарите. Пристанищата ще могат да кандидатстват за модернизиране по Оперативна програма Рибарство, допълни още той. Другото рибарско пристанище е в Созопол. То получи сертификат през 2010г.. По програма Рибарство са предвидени общо 16 млн. евро за създаване на 4 рибарски порта.

Continue reading

Никулден в Созопол 11

Никулден в Созопол

Никулден в Созопол 12
Литийното шествие на Никулден в Созопол; снимка: Светлана Бондаренко

Празничната служба в созополската църква „Свети Георги Победоносец“ започна рано сутринта на 6 декември 2011г., Никулден и продължи дълго в присъствието на множество вярващи и миряни, изпълнили храма. А навън, по улиците на града, созополчани радостно поздравяваха познати и непознати и им честитяха празника.

Малко преди 11. службата свърши, църквата пусна и литийното шествие тръгна по улиците на града към пристанището.

Continue reading

Проблемите на рибарите в Созопол 13

Проблемите на рибарите в Созопол

Проблемите на рибарите в Созопол 14
снимка: Ирина Атанасова

В сезона на сафрида, лефера и паламуда, рибарите по българското крайбрежие чакат с надежда за пълни мрежи. Проблемите с разрешаването на рибните квоти и акцизите на горивата са специфични за нашето море. Те трябва да намерят справедливо решение от специална Черноморска комисия, чието създаване се обсъжда в Брюксел.

Десет са рибарските кораби на пристанището в Созопол, но през лятото  мястото е недостатъчно и за тях, и за хилядите туристи, които пристигат в древния град с  различни превозни средства.

Диян Червенков – капитан на риболовен кораб:

„Пристанището е рибарско, но се използва не по предназначение. За лодки, за разходки, има кораби, за паркинг се използва лятото, с което си пречим взаимно. А има свободно пристанище, което е от другата страна.“

Continue reading

Котвата в Созопол, The anchor in Sozopol

Колата на Луи дьо Финес на ретро парадa в Созопол

Колата на Луи дьо Финес на ретро парадa в Созопол 17Легендарният модел „Ситроен 2CV“ от 70-те години на миналия век, с който френският комик Луи дьо Финес заснема едни от най-популярните си филми, ще бъде изложен до „Ситроен DS19“, по-известен като автомобила на генерал де Гол.

Луксозното возило е първата правителствена кола с хидравлични сфери, пригодена за всякакви терени. По лукс и возене познавачите сравняват автомобила от средата на миналия век със съвременните „Майбах“, които струват по 1 милион евро.

Името на френския генерал се свързва и с „Пежо 404“, по-известен като „Лъва на пустинята“, който също може да бъде видян на изложението в Созопол. На подобни автомобили и днес разчитат арабите в пустинята Сахара.

Наред с френските коли, за вниманието на ретро маниаците ще се бори и уникален екземпляр от екзотичната английска марка „Райли“. Колата от 50-те години на миналия век е единствената у нас и е собственост на капитан от Варна.

Continue reading

Кражба на двигател от лодка на пристана в Созопол 18

Кражба на двигател от лодка на пристана в Созопол

Кражба на двигател от лодка на пристана в Созопол 19
снимка: Ирина Атанасова

На 10.05.2011 г. около 18.00 ч. в оперативната дежурна част на РУ „Полиция“ – Созопол е получено съобщение че за времето от 18.00 ч. на 08.05 до 18.00 ч. на 10.05.2011 г. неизвестно лице е извършило кражба на извънбордов бензинов двигател с десет конски сили от лодка, намираща се на вода и вързана на пристана на гр.Созопол. Образувано е до съдебно производство.

Работата по случая продължава РУ „Полиция“ – Созопол.