Созопол посреща 9-тият парад за класически автомобили и мотоциклети 1

Созопол посреща 9-тият парад за класически автомобили и мотоциклети

Тази събота (5ти септември) от 10:00ч. ще бъде даден старта на поредния, девети парад за ретро автомобили и мотоциклети.

Жителите и гостите на града, както и почитателите на класически коли и мотори ще имат възможността да присъстват на изложението напълно безплатно.
Един от близо 90-те участници ще бъде легендарният Citroën Traction Avant (в превод: Ситроен с предно предаване), който в историята се слави с нарицателното прозвище „гангстерски автомобил“ или „автомобила на бандидите“.
Continue reading

VI-ти ретро парад Созопол 2012 [ВИДЕО] 2

VI-ти ретро парад Созопол 2012 [ВИДЕО]

VI-ти ретро парад Созопол 2012 [ВИДЕО] 3В първият ден от есента Созопол посреща шестият юбилеен парад на ретро автомобилите в Созопол.

От ранни зори собствениците на ретро возила започнаха подготовката за обичайното лятно изложение на ретро автомобилите в античния Созопол.

Continue reading

Котвата в Созопол, The anchor in Sozopol

Колата на Луи дьо Финес на ретро парадa в Созопол

Колата на Луи дьо Финес на ретро парадa в Созопол 6Легендарният модел „Ситроен 2CV“ от 70-те години на миналия век, с който френският комик Луи дьо Финес заснема едни от най-популярните си филми, ще бъде изложен до „Ситроен DS19“, по-известен като автомобила на генерал де Гол.

Луксозното возило е първата правителствена кола с хидравлични сфери, пригодена за всякакви терени. По лукс и возене познавачите сравняват автомобила от средата на миналия век със съвременните „Майбах“, които струват по 1 милион евро.

Името на френския генерал се свързва и с „Пежо 404“, по-известен като „Лъва на пустинята“, който също може да бъде видян на изложението в Созопол. На подобни автомобили и днес разчитат арабите в пустинята Сахара.

Наред с френските коли, за вниманието на ретро маниаците ще се бори и уникален екземпляр от екзотичната английска марка „Райли“. Колата от 50-те години на миналия век е единствената у нас и е собственост на капитан от Варна.

Continue reading

Ретропадара в Созопол ще представи кола за 100 000

Ретропадара в Созопол ще представи кола за 100 000 7
© снимка: Пресцентър Община Созопол

Най-скъпата кола в бъдещия ретропарад в Созопол е „Мерцедес” от 1950 година, чиято реставрация е струвала на своя собственик, варненецът  Николай Колев, 100 000 лева.

Заедно с уникалния автомобил, ценителите на возила ще видят и цяла колекция от „Ягуар”- и, единият от които променя своя цвят, гледан от различни ъгли.

Continue reading