След кинжала, археолозите край Созопол откриха и къса алебарда 1

След кинжала, археолозите край Созопол откриха и къса алебарда

След кинжала, археолозите край Созопол откриха и къса алебарда 2След откриването на рицарския кинжал преди няколко дни, археолозите, извършващи разкопки край крепостните стени на гр. Созопол в района на провлака, откриха ново оръжие, използвано от средновековни западноевропейски рицари. Оръжието е къса алебарда, използвана при щурм на крепостни стени в ХІІ-ХІV в.

От едната страна алебардата завършва с бойно острие тип брадва, а от друга с пикел, с който катерещия се по крепостните стени рицар се е закрепвал, подобно на съвременните алпинисти. В сражението ранения или убит рицар е изтървал пикела, който е потънал в калта на крепостния ров, за радост на съвременните археолози-каза Божидар Димитров.

Continue reading

Красив рицарски кинжал откриха археолозите край Созопол 3

Красив рицарски кинжал откриха археолозите край Созопол

Красив рицарски кинжал откриха археолозите край Созопол 4
Архив: На тази снимка можете да добиете представа за размерите на Южната крепостна стена и кула, предпазвала Созопол от вражески нашествия; снимка: www.sozopol.org

Красив рицарски кинжал откриха археолозите, разкопаващи вече цяла година пространството пред крепостната стена на входа на град Созопол.

„Кинжалът е с острие около 20 см и богато орнаментирана костена дръжка. Той е паднал от войн, вероятно западноевропейски рицар, при щурм на крепостната стена в Созопол“

каза директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.

„Кинжалите не са оръжие на българската и византийската армии, които често се сражават в този регион, той е оръжие на западноевропейските рицари, които го използват за близък бой, когато няма пространство да въртят огромните си мечове. Българите действат главно със саби, а византийците, с къс 70 см меч, който е еднакво удобен както за бой на открити пространства, така и за близък бой“

Continue reading

Откриха злато в Созопол 5

Откриха злато в Созопол

Откриха злато в Созопол 6
На тази снимка можете да добиете представа за размерите на Южната крепостна стена и кула, предпазвала Созопол от вражески нашествия; снимка: www.sozopol.org

Средновековен златен пръстен и златно листо от царствен венец откриха бургаски археолози в Созопол. Ценните находки са извадени при разкопки пред крепостната порта в морския град.

Изследователите са намерили накитите в древен некропол. Те са били разположени в гробовете на две знатни особи, които са живели в различни епохи. Пръстенът е инкрустиран с полускъпоценен камък с тъмен цвят и е датиран от І-ІV век. Носела го е знатна девойка живяла през Х-ХІ век. Златният лист от венеца пък датира от ІV-ІІІ век пр.Х. По това време Созопол е известен с древното си име Аполония и съществува като независима държава с демократична форма на управление.

Continue reading

Търсят още мощи на светии край Созопол

Търсят още мощи на светии край Созопол 7Ранно християнска базилика с двукасетъчен реликварий, но ограбен бе открит миналото лято при разкопки на созополския остров Свети Кирик и Юлита, разказа вчера  шефката на разкопките Кръстина Панайотова.

В празничния ден островът бе отворен за посетители. Още от сутринта гости от цялата страна се наредиха на опашка, за да го разгледат. Сред посетителите бяха 90 ученици от първия български фестивал на младите математици, който се провежда в Созопол.

След като разгледаха разкопките, предвождани от областния управител Константин Гребенаров, те се качиха на две корабчета и се разходиха из красивия созополски залив. Имаше и много чужденци.

Continue reading

Остров Свети Кирик отворен за посетители на празника

Остров Свети Кирик отворен за посетители на празника 8По инициатива на областния управител Константин Гребенаров на 22 Септември – Ден на Независимостта на Република България, археологическите разкопки на остров Свети Кирик и Юлита, община Созопол ще могат свободно да се разгледат от всички желаещи.

От откриването на архаичния храм на острова през 2009 година до днес достъпът до него е ограничен. Това е и причината Гребенаров да инициира ден на отворените врати, по време на който екипът провеждащ разкопките да разкаже на посетителите историята им.

Continue reading

Съвсем естествено е да има дебат за мощите

Съвсем естествено е да има дебат за мощите 9
Снимка: 24 часа

Посланичката на Норвегия у нас Тове Скарстейн си взе пръст от мястото, където бяха намерени мощите на св. Йоан Кръстител.

Нейната страна финансира разкопките на базиликата „Света Богородица“ на остров Св. Иван.

Вчера тя отиде на острова с корабче от Созопол, за да разгледа мястото, където бе открит реликварият с мощите. Нейн гид бе шефът на бургаския музей Цоня Дражева.

В подходящ за жегите бял тоалет, маратонки и шапка, Нейно превъзходителство се разходи из руините, където археолозите продължават да работят. Тя разпитваше в детайли за всичко, но прояви особено любопитство защо специалистите са търсили находката точно в тази зона на базиликата.

Дражева и колегата й от созополския музей Димитър Недев обясниха, че тук е бил кракът на олтарната маса.

Continue reading

Държавата дава почти 1 млн. лв. за нови разкопки 10

Държавата дава почти 1 млн. лв. за нови разкопки

Държавата дава почти 1 млн. лв. за нови разкопки 11
Министерството на културата финансира нови проучвания край Созопол, както и край Плиска, Велики Преслав, Търново, Мелник и др.

Министерството на културата отпуска близо 900 хил. лв. допълнително за археологически проучвания.

Това съобщиха от ведомството на Вежди Рашидов. Сред обектите, където ще се финансират нови разкопки, е и остров Свети Иван край Созопол. Там преди две седмици бяха намерени мощи, за които се предполага, че са на Свети Йоан Кръстител.

Досегашните проучвания на остров Свети Иван бяха финансирани 90% от норвежкото прителавство.

Сегашният транш от културното министерство е отпуснат по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов

Continue reading

Норвегия финансира 90% от разходите по разкопките на о-в Св.Иван край Созопол

Норвегия финансира 90% от разходите по разкопките на о-в Св.Иван край Созопол 12
Снимка: slusham.com

Разкопките, както и реставрацията на манастирския комплекс на остров Свети Иван край Созопол, са финансирани от норвежкото правителство по линия на Европейското икономическо пространство (ЕИП). Общата сума, отпусната от Норвегия за проекта, е 584 028 евро, които покриват 90% от всички разходи.

Разкопките на остров Св. Иван са един от общо 62 проекта, които получиха финансиране от Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежката програма за сътрудничество по време на първата фаза на сътрудничество между Норвегия и България в периода 2007 – 2009 г.

Предстои втори етап на финансиране за периода 2009 – 2014 г., при който Норвегия ще отпусне на България 126,6 милиона евро за различни проекти, свързани с опазване на културното наследство, зелена енергия и енергийна ефективност, здравеопазването, научната дейност, образование, както и за инициативи насочени към развитието на пазара на труда, гражданското общество и правораздаването.

Continue reading