Соларните панели на фара край Созопол - остров Свети Иван

Фарът на остров Свети Иван указва морския бряг с ново LED осветление

Фарът на остров Свети Иван край СозополПрез януари тази година фарът на остров Свети Иван указа за първи път бреговете на българското черноморие с нова светодиодна глава от соларен ( LED ) тип, произведена и доставена от СД „ЕЛТА-Р Ченкин и сие“.

Continue reading

Остров Свети Иван

Свети Иван – островът на монасите

Остров Свети Иван
credit: Rositsa Mitkova снимка: panoramio.com

Ако сте в стария Созопол и отправите поглед на югоизток, в далечината ще забележите остров Свети Иван. Издълженият му силует най-вероятно ще ви се стори обикновен и не особено впечатляващ. Взирайки се, ще различите кулата на фара – една от малкото постройки там. В мрачно време линиите на скалистия бряг почти се сливат със сивотата на морето и са размити дотолкова, че почти изчезват. Дори и в ясен слънчев ден, откъдето и да наблюдавате разделената от континента земя, oбразът й най-вероятно ще си остане за вас някак безинтересен и скучен.

Continue reading

Остров Свети Иван

Мощите на Йоан Кръстител и остров Свети Иван- филм на National Geographic

Филм за светите мощи открити край Созопол

 Изгубените мощи на Свети Йоан Кръстител

Изследване на костиците на Свети Йоан Кръстител, открити край Созопол

Преди повече от година Sozopol.org извести своите читатели, че екип от National Geographic ще заснеме изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител.
В последствие откритите археологически находки край Созопол бяха подложени под обстоен анализ от доктор Лъчезар Савов и в присъствието на откривателя на светите мощи – професор Казимир Попконстантинов.
Continue reading

Част от археологическите разкопки на остров Свети Иван

700 000 лева за археологическите обекти в Созопол

Част от археологическите разкопки на остров Свети ИванНай-много са археологическите обекти в Созопол, които ще бъдат финансирани от държавата, определени след провеждане на кръгла маса на тема „Най-значимите културно-исторически обекти по Южното Черноморие”, в която участие взе и премиерът Бойко Борисов.

От четиринадесетте културно-исторически обекта, пет са в Созопол. По 140 хил. лева ще получат археолозите за дейности свързани с експонирането на крепостните стени на Созопол и още четири манастира.700 хил. лева ще даде държавата, за да може Созопол да посрещне летния сезон и многобройните си гости с достъпни археологически обекти.

Continue reading

Таня Сарандева: ЙОАН ПРЕДТЕЧА 1

Таня Сарандева: ЙОАН ПРЕДТЕЧА

Таня Сарандева: ЙОАН ПРЕДТЕЧА 2
Остров Свети Иван; снимка: http://www.panoramio.com/user/1898134

Йоане, Кръстителю,
назовахме те в най-благата вест:
— Созопол – остров „Свети Иван” –
нам знак си оставил на този адрес
под олтара на древния храм.

В реликварий от пясъчник носени,
положени в саркофаг – алабастър,
събрани по църковни канони костици
от костите твои и се повториха
в днес заслужените поклони.

Continue reading

National Geographic засне изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител 3

National Geographic засне изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител

National Geographic засне изследването на мощите на Свети Йоан Кръстител 4
Това е триизмерен образ от костицата на Йоан Кръстител. снимка: Елена Фотева

Модерен медицински скенер видя отвътре и направи 3D изображение на мощите на св. Йоан Кръстител, които бяха открити на остров Свети Иван в Созопол, съобщава 24 часа.

Изследването е извършено в бургаска кардиоболница и е заснето от екип на National Geographic (Нешънъл Джиографик). То ще бъде показано във филма „Изгубените мощи на Свети Йоан Кръстител“ за най-коментираната археологическа находка за годината.

Потвърдиха се изводите, направени по-рано по други методи – че костите са на мъж, средиземноморски тип, между 30 и 40-годишен, употребявал растителна храна, каза пред “24 часа” Цоня Дражева, шеф на бургаския музей и зам.-ръководител на разкопките на остров Свети Иван.

Continue reading

Остров Свети Иван

Търсят 13-метровият Аполон в Созопол

Търсят 13-метровият Аполон в Созопол 5
Остров Свети Иван; снимка: в-к Стандарт

Откривателят на мощите на Свети Йоан Предтеча край Созопол проф. Казимир Попконстантинов ще търси през лятото на 2012г. мястото, на което е бил издигнат 13-метровият Аполон.

Статуята според него е била на остров „Свети Иван“, а не на близкия „Свети Кирик и Юлита“, тъй като от острова с мощите статуята се е виждала от открито море. Според данните от последните проучвания от това лято 13-метровият Аполон е бил на една от най-високите точки на острова. Според историческите факти той е бил пренасян по море от римляните и при корабокрушение е потънал на незнайно място.

Continue reading

Созопол иска управлението на остров "Свети Иван" 6

Созопол иска управлението на остров „Свети Иван“

Созопол иска управлението на остров "Свети Иван" 7
Остров Свети Иван край Созопол; фотограф: Татяна Атанасова, dnevnik.bg

Докладна записка за искане за безвъзмездно предоставяне на община Созопол на управлението на остров „Свети Иван” ще внесе кметът Панайот Рейзи на предстоящата сесия на Общински съвет- Созопол, която ще се състои на 24.11.2011г.,четвъртък.

След 1985 г. на острова, който е държавна собственост са проведени частични археологически разкопки, които разкриват останки от два християнски храма, библиотека, царска резиденция и др.

Continue reading

Южната Крепостна стена и кула

Созопол – „Спасеното чудо на България“ и новите му избавители

Античният Черноморски град Созопол и близките острови Свети Иван и Свети Кирик са класирани на 1-во място сред Топ 10 от Чудесата на България

Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол
Южна крепостна стена и кула в Старият град на Созопол

Continue reading

Подводни кадри във филмa за Созопол - "Това е България" 8

Подводни кадри във филмa за Созопол – „Това е България“

Подводни кадри във филмa за Созопол - "Това е България" 9
снимка: paylessbg.com

Продължава заснемането на кадри за първия български видеокаталог “Това е България” от екипа на “Травъл ТВ”. В продължение на три дни екипът ще снима в Созопол. Правят се подводни кадри в акваторията на созополското пристанище. Заснети са останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха. Созополският залив стана притегателно място за екипа, на който специално за снимките общината предостави яхта .

Освен приключението по вода, маршрутът на снимачния екип включва и редица забележителности в община Созопол като Стария град, видеоразходка из музеен комплекс Continue reading