Фондация Елизабет Костова организира созополски семинар по техническо писане 1

Фондация Елизабет Костова организира созополски семинар по техническо писане

Фондация Елизабет Костова организира созополски семинар по техническо писане 2
Созопол; снимка: Фондация "Елизабет Костова"

И през 2012-та година фондация „Елизабет Костова“ организира семинар по творческо писане, който се провежда в стария град на Созопол

Continue reading

Празници на изкуствата "Аполония" 2011 3

Празници на изкуствата „Аполония“ 2011

Празниците на изкуствата Аполония 2011 ще се проведат в Созопол от 27 август до 5 септември

Празници на изкуствата "Аполония" 2011 4Както винаги досега, Аполония ще представи постиженията на българските творци през последния културен сезон, новите тенденции,  интересни виждания и съвременни интерпретации в различните видове изкуства. Ще пристигнат и  известни чуждестранни артисти и музиканти. Ще има над 30 концерта на солисти и състави, между които Камерен ансамбъл Софийски солисти и Теодосий Спасов,  световно известния саксофонист Чико Фрийман и Триото на Фриц Пауер, Духовия квинтет на Българското национално радио, младата перкусионистка Виви Василева, Камелия Тодорова и J.P.3, култовите български групи Зона Ц и Акустична версия, Милчо Левиев и китариста Душан Богданович, Иво Папазов и оркестър Тракия и много други.

Continue reading

Американци и тракийци се надпяваха в Созопол

Американци и тракийци се надпяваха в Созопол 5Община Созопол стана домакин на необичайна среща между хора от два континента, обединени от любовта си към българския фолклор.

В двора на Етнографския музей фолклорната група към Тракийско дружество „Яни Попов” посрещна близо 45 американци на седянка. Тракийките показаха моменти от родния бит и изпяха най-хубавите си песни. Американските гости аплодираха бурно всяко едно тяхно изпълнение и запечатаха необикновената среща с многобройни снимки и видеоматериали.

Гостите бяха приветствани от кмета на община Созопол Панайот Рейзи, който подари на всеки от тях рекламни материали с пожелание да продължават да обичат и популяризират българската народна музика.

Continue reading

Много ярки звезди на „Аполония“

Много ярки звезди на „Аполония“ 6

Аполония 2010, Созопол 28 Август – 05 Септември

Пианистите Людмил Ангелов (ludmilangelov.com), Милчо Левиев (milcholeviev.net) и Марио Григоров, цигуларите Минчо Минчев и Албена Данаилова, оперният бас Орлин Анастасов, джазмените Живко Петров, Ангел Заберски, Венцислав Благоев, Веселин Веселинов-Еко, Михаил Йосифов… – няма сцена без звезда на „Аполония“.

В театралната програма

са абсолютните върхове на изминалия сезон – „Приятнострашно“ от Яна Борисова (реж. Галин Стоев) и „Отворена брачна двойка“ от Дарио Фо и Франка Раме (реж. Мариус Куркински) на Театър 199 и „Нордост“ от Торстен Бухщайнер (реж. Василена Радева) на Младежкия театър „Николай Бинев“.

Театър „София“ ще представи своя хит „Електра или Свалянето на маските“ от Маргьорит Юрсенар с Цветана Манева, Лилия Маравиля и Калин Врачански, както и премиерата „Господин Колперт“ от Давид Гизелман.

Малък градски театър „Зад канала“ идва с „Дама Пика“, Театър „Българска армия“ – с „Последни поръчки“.

А Русенският театър готви изненада с най-новото предизвикателство на режисьорката Десислава Шпатова (desislavashpatova.com) – „Конструкция на освободеното въображение“ по четири едноактни пиеси на Йожен Йонеско.

Традиционният за „Аполония“ Театър на маса изненадва с премиера на „Ковачи“, първата пиеса на Алек Попов.

Другата премиера на маса е не по-малко интригуваща – „Малага“ от швейцареца Лукас Берфус с режисьор Десислава Шпатова и актьорите Снежина Петрова, Владимир Пенев и Вежен Велчовски.

Камерните концерти

ще започнат с изява на Людмил Ангелов и неговия, организиран за първи път в Созопол, майсторски клас и ще завършат по традиция с майсторския клас на Минчо Минчев от Аркутино.

Continue reading

Американците са луди по нашата музика

Американците са луди по нашата музика 7„Американците са луди по нашата музика” казва народната певица Татяна Сърбинска, която е художествен ръководител на три фолклорни групи, в които участват близо 60 американци. С 45 от тях тя ще посети Созопол. На 9 август, понеделник от 18.00 ч. американските изпълнители на български фолклор ще бъдат посрещнати в Етнографския музей от фолклорната група на Тракийско дружество „Яни Попов”. На следващия ден, 10 август, вторник от 20.00 ч. на амфитеатъра американските групи ще изнесат концерт. В него ще участват женски вокален ансамбъл-хор и оркестър-за български народни песни”Дивни жени”, мъжка вокална група „Зорница” Бостън, Масачузетс, САЩ и вокален ансамбъл „Орфея”-Вашингтон, САЩ, които ще изпълнят автентичен български фолклор.

Татяна Сърбинска е родена в село Рила. Била е солистка на прочутия ансамбъл „Пирин“, с който пее в зали като Ла Скала, Ковънт Гардън, Карнеги хол, Кенеди център. През 1991 година се премества в Щатите, където живее и до момента. Преподавала е в Бостънската консерватория, както и в Консерваторията на Нова Англия. Носителка е на наградата Уоми – Вашингтон за световен музикален вокалист на 2004.

Continue reading

Михаил Заимов: Крайно време е държавата да обърне внимание на културното си наследство под водата

Михаил Заимов: Крайно време е държавата да обърне внимание на културното си наследство под водата 8За бъдещето на подводната археология в България и за най-новото откритие на Центъра по подводна археология радио „Фокус”- Бургас разговаря с Михаил Заимов, член на “Блек Сий Техникъл Дайвинг”, организация, която провежда многократни експедиции, като локализира и изследва потънали кораби, подводници.

Фокус: Господин Заимов, бихте ли разказал в началото на нашия разговор с какво се занимава подводната археология?
Михаил Заимов: Подводната археология и също толкова значителна, колкото и археологията на сушата и е наивно да се мисли, че археологията и всички исторически паметници са концентрирани само на сушата. Под водата има също толкова значими археологически проучвания, които могат да бъдат извършени и да бъдат открити също толкова интересни паметници на културата, както и на сушата.

Continue reading

Аполония 2010 – Созопол 28 Август – 05 Септември

Аполония 2010 - Созопол 28 Август - 05 Септември 9От 28 август до 5 септември 2010 в Созопол  ще се проведат за двадесет и шести път Празниците на изкуствата Аполония.

За поредна година празниците на изкуствата – Аполония ще приемат жителите и приятелите на Созопол в Читалище отец Паисий, Археологически музей, Художествена галерия, Амфитеатър Аполония и  Клуб ОББ

Continue reading

Фен съм на подводната фотография

Фен съм на подводната фотография 10Михаил Заимов: Благодаря на Греди Асса за милите думи с които откри изложбата ми на 5 юли 2010.

Уважаеми Дами и Господа,
Скъпи приятели,

Фотографията на Михаил Заимов удивлява с изтънчения си естетизъм и находчивост. Авторът ни разкрива свят, който разгръща изумителни гледки пред непривикналия ни поглед. Яркостта на цветовете е изпитание за настроените ни към темперирани усещания сетива. Пък и повечето от нас имат само бегли детски спомени и форматиран от съвременните туристически практики опит за бродене под водната повърхност. Превръщането на „реенето под вода”, според израза на Михаил Заимов, в творческо поведение е щастливо събитие, което, както всички събития, е неповторимо и непредвидимо. Фотографията придава трайност на мигновеното. „Зестрата” е в документалността, запечатана в лично преживяване. Инстинктът следва идеята. Движение на погледа прави подбор и анализ. Втренчването в уловения от обектива кадър е ясен интерпретативен жест. Подводният свят е представен като знакова система, която очаква от зрителя да бъде тълкувана. Самата вода не е просто фон или среда, която обитават растенията и животните или в която са потопени някакви предмети. Езикът на водата чертае линии, достигащи до наблюдателя на този магнетичен воден свят. Обективът на Михаил Заимов, превръща рибата в йероглиф – своеобразен ключ към тайните на екзотичните морета. Мълчанието е привилегия пред обектите на Заимов. Те са патетични като ослепително розовия корал или банални като обраслите с водорасли велосипеди или примъкнати от морето захвърлени бутилки. Рифове и корали се люшкат в ритъм като танц на безтегловността. Към тях авторът подхожда с нежното внимание, свойствено за акта на фотографиране, доловено от Бенямин в „Малка история на фотографията”. Така възпроизводимите образи придобиват аурата на уникална художествена творба. Фотографското изображение подхожда естетизиращо към подводния животински свят, превръщайки частицата реалност във въздействаща абстрактна творба.

Бих искал да завърша с една мисъл на Сюзан Зонтаг: „Да фотографираш означава да си присвояваш фотографираното. Това означава да се поставиш в едно определено отношение към света, което изглежда като познание – а следователно и като сила.”
Скъпи приятели, да си махнем аквалангите и да се потопим в изложбата на Михаил Заимов!

Continue reading

Автор на песните на пугачова журира в „Морска раковина“

Автор на песните на пугачова журира в "Морска раковина" 11Юлия Данеская е председател на журито на Международния фестила на изкуствата ”Морска раковина”, който се провежда всяка година в Созопол. Юлия е композирала песните на много популярни руски изпълнители, сред които са Алла Пугачова и Филип Киркоров.

Приех поканата за участие във фестивала, защото от няколко години той получи много висок авторитет у нас, а професионализма на участниците му е беспорен

заяви водещият руски композитор. Фестивалът „Марска раковина” се организира от община Созопол и созополски туроператори и се провежда под патронажа на председателя на общинския съвет Красимира Германова.

Continue reading

Украински художници с изложба в Созопол

Украински художници с изложба в Созопол 12„Приятели на Созопол” е изложбата, в която седем украински художника представят своите творби. Изложбата бе открита от председателя на общинския съвет Красимира Германова.

Continue reading