Пуснаха в експлоатация кръговото движение на входа на Бургас 1

Пуснаха в експлоатация кръговото движение на входа на Бургас

Пуснаха в експлоатация кръговото движение на входа на Бургас 2
Кмета на Бургас и областния управител Константин Гребенаров на откриването на кръговото кръстовище на изхода на Бургас, посока Юг

Последното кръгово кръстовище към Южното черноморие е официално открито

В присъствието на бургаския кмет Димитър Николов днес бе пуснато в експлоатация новото кръгово движение при кръстовището Бургас – Средец – Созопол, съобщиха от общинския пресцентър. Така приключи реализацията на първи етап от проекта за изграждане на Пътен възел Юг. Това се случи два дни по-рано от срока, даден от премиера Бойко Борисов при първата копка на обекта, а той беше 15 юни.

При пускането на кръговото движение присъстваха още областният управител Константин Гребенаров, началникът на Областно пътно управление Митко Порязов, управителят на „Бургасбус” Петко Драгнев, цялото ръководство на Пътна полиция – Бургас.

Continue reading

Гребенаров с благотворителна инициатива, вместо рожден ден 3

Гребенаров с благотворителна инициатива, вместо рожден ден

Гребенаров с благотворителна инициатива, вместо рожден ден 4
© Пресцентър - Областна управа

Областният управител Константин Гребенаров посвети 57-я си рожден ден на девет годишната Радина Пенкова от Бургас.

От три години детето и семейството му пътуват до клиника „Еликсир“ в град Нови Сад, Сърбия, където Радина се лекува от Амблиопия.

Заболяването Амблиопия представлява намалено зрение, което не може да се коригира с очила или контактни лещи и не е причинено от заболяване на очите. Мозъкът не възприема това, което вижда едното око. Въпреки че окото е напълно здраво и има възможност да вижда, мозъкът го изключва, тъй като образите са размазани. На практика мозъкът избира да вижда само с другото око.

Continue reading

За Созопол и опазването на паметниците на културата 5

За Созопол и опазването на паметниците на културата

За Созопол и опазването на паметниците на културата 6
Учениците от Созопол отбелязаха Международният ден за опазване на паметниците на културата снимка: прес център областна управа

Децата от училище „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол отбелязаха Международния ден за опазване на паметниците на културата със състезание на тема „Созопол – минало и бъдеще”.

В два кръга те отговаряха на въпроси за своя град на различни теми: неговите символи, история, музеи, древните негови жители, техния бит и култура, развитието на региона.

Отборът на победителите получи за награда посещение на Делфинариума във Варна.

Организатор на честването беше Военният клуб в Созопол.

Continue reading

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол 7

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол

Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол 8
Дъждът изми скелет при разкопките на нос Скамни в Созопол

Дъждът изми скелет при разкопките на крепоста Каструм Домини в Стария Созопол. След проливните дъждове тази седмица леко се показал десния крак и така археолозите намерили скелета. Предполага се, че той е погребан в Некропола, който се е намирал в съседство с църквата в рамките на крепостта.

Финансовият министър Симеон Дянков бе на място на разкопките днес. Подопечното му ведомство е осигурило средства за архологическия сезон в града, в размер на 250 000 лева. Същото министерство ще финансира и реставрацията и консервацията на манастира „Свети Йоан Предтеча“ на остров Свети Иван, където бяха открити мощите на свети Йоан през лятото на миналата година.

Continue reading

Симеон Дянков: Созопол е готов с проекта за „Чудесата на България“

Симеон Дянков: Созопол е готов с проекта за „Чудесата на България" 9
от ляво на дясно: Панайот Рейзи, Константин Гребенаров и Симеон Дянков с лазарките в Созопол

Министър Дянков: Созопол първи с готов проект за „Чудесата на България“

Градовете, които са в топ десет в класацията „Чудесата на България“ и вече имат изготвени проекти за развитието си ще бъдат финансирани. До момента такива проекти имат Созопол и Шумен“

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков днес в Созопол.

Финансовият министър пристигна в морския град за да провери за втори път тази година как се изпълнява консервацията и реставрацията на църковния храм „Свети свети Кирил и Методий“, който по думите му трябва да бъде завършен до 24 юни, а за дейностите са отпуснати от Министерски съвет 420 000 лева до сега.

Continue reading

Созопол ще отбележи Международния ден за опазване на паметниците на културата

Созопол ще отбележи Международния ден за опазване на паметниците на културата 10
© Пресцентър - Областна управа

За първа година в Созопол ще отпразнуват 18 Април – Международния ден за опазване на паметниците на културата. Идеята за честване на празника е на Военен клуб – Созопол, а събитието ще се проведе под патронажа на областния управител Константин Гребенаров.

В района на Созопол има множество паметници на културата с национално значение, а самият град е обявен за архитектурен и  археологически резерват. В тази връзка организаторите са подготвили образователна програма насочена към гражданите на Созопол и предимно към младото поколение.

Continue reading

Областният управител: Опасността от шапа е страшно голяма

Областният управител: Опасността от шапа е страшно голяма 11
© Пресцентър - Областна управа

Опасността от шапа е страшно голяма, много е сериозна и действително всички мерки, които са набелязани трябва да се изпълняват, каза областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Това е абсолютна карантина в 3 и 10-километровата зона, необходимо е унищожаване на заразените с шап животни.

По информация на специалистите заразата идва от Турция. Според местни животновъди в близките дни се е стреляло много от страна на турците и по всяка вероятност заразено животно е преминало в страната ни

обясни Гребенаров.

Continue reading

Гръцките дружества от областта отбелязаха тройния празник

Гръцките дружества от областта отбелязаха тройния празник 12
"Танцьорки по душа" снимка: Мариета Танева

Българо-гръцкото дружество „Аполония”- гр. Созопол зарадва своите съграждани с красив концерт, посветен на Националния празник на България- 3 март, Националния празник на Гърция и Благовещение- 25 март.

На 25 март южната ни съседка отбелязва годишнина от въстанието през 1821 г., което довежда до война между Турция и Русия и освобождението на Гърция.

Официални гости на концерта бяха гръцкият консул Николаос Пиперигос и кмета на Созопол Панайот Рейзи. Присъстващите бурно аплодираха участниците на празничиния концерт и заедно с изпълнителите от българо-гръцкото дружество пяха популярни гръцки песни.

Continue reading

Кмета дари маратонки на бедни деца, областния управител – хранителни продукти

Кмета дари маратонки на бедни деца, областния управител - хранителни продукти 1324 деца от училището в с. Равна гора получиха по чифт маратонки по случай настъпващата пролет от кмета на  Созопол  Панайот Рейзи. Децата са социално слаби и  са изкарали зимата с чехли. Ръководстово на училището направило списъка. Децата нямали  търпение да обуят спортните обувки. Средствата за маратонките са от представителните на кмета. Миналата година той предостави значителна част от представителните си за нуждите на читалищата в общината.

Continue reading

Област Бургас с 3 000 000лв. за чудесата-Созопол, Несебър, Деултум

Област Бургас с 3 000 000лв. за чудесата-Созопол, Несебър, Деултум 14Три милиона лева идват в Бургаска област от кампанията на “Чудесата на България”. Областният управител Константин Гребенаров, заедно с кметовете на общините Созопол, Несебър и Средец участва в церемонията по повод връчването на награди за победителите в конкурса на в-к „Стандарт“.

Церемонията се проведе в Националния исторически музей под патронажа на премиера Бойко Борисов и по време на събитието първите 10 културно – исторически обекта получиха по 1 000 000 лв. Първите 10 обекта с най-значимите исторически и археологически паметници у нас бяха избрани чрез електронно гласуване, в което се включиха над 200 хиляди българи.

В надпреварата между културните паметници на страната, определени като „Чудесата на България” Област Бургас спечели три от десетте награди.

Призовото място получи „Старинен Созопол“ и островите Свети Иван и Свети Кирик, на трето място – Античен Несебър и на седма позиция – римския град Деултум, край с. Дебелт.

Continue reading