Панайот Рейзи и общинските съветници на Созопол положиха клетва 1

Панайот Рейзи и общинските съветници на Созопол положиха клетва

Панайот Рейзи и общинските съветници на Созопол положиха клетва 2
Панайот Рейзи и новите общински съветници положиха клетва; снимка: ПП Герб

Новоизбраният общински съвет в Созопол и кметът Панайот Рейзи положиха днес клетва и получиха от председателя на ОИК Ваня Кирязова удостоверенията си за техния избор.

Клетва положиха и кметове на град Черноморец Добри Добрев, на с. Равадиново Иван Пазвантов, на с. Атия Ренета Стоева, на с. Зидарово Стойчо Петков и новите кметове на с. Равна гора- Георги Станев, с. Росен Иван Динев и с. Крушевец Иван Тодоров. Това стана в препълнената зала на общинския съвет, където присъства и зам. областния управител Златина Дукова.

Първото заседание на новия общински съвет откри областния управител Константин Гребенаров, който пожела на съветниците да загърбят политическите си пристрастия и да имат само една партия- тази на жителите на Созопол.

Кметът на община Созопол – Панайот Рейзи благодари на всички за подкрепата и доверието и заяви, че ще продължи да бъде кмет на всички жители на общината и ще работи още по- активно за развитието на община Созопол.
Continue reading

Гръцките дружества от областта отбелязаха тройния празник

Гръцките дружества от областта отбелязаха тройния празник 3
"Танцьорки по душа" снимка: Мариета Танева

Българо-гръцкото дружество „Аполония”- гр. Созопол зарадва своите съграждани с красив концерт, посветен на Националния празник на България- 3 март, Националния празник на Гърция и Благовещение- 25 март.

На 25 март южната ни съседка отбелязва годишнина от въстанието през 1821 г., което довежда до война между Турция и Русия и освобождението на Гърция.

Официални гости на концерта бяха гръцкият консул Николаос Пиперигос и кмета на Созопол Панайот Рейзи. Присъстващите бурно аплодираха участниците на празничиния концерт и заедно с изпълнителите от българо-гръцкото дружество пяха популярни гръцки песни.

Continue reading

Легловата база в община Созопол е увеличена

Легловата база в община Созопол е увеличена 4След регистрацията на местата и средствата за настаняванe, срок за който бе края на февруари, броят им в община Созопол е увеличен. Kметът на общината Панайот Рейзи каза, че миналата година е имало регистрирани около 15 хиляди легла, а сега след провеждането на разяснителна кампания има допълнително още 2 319 регистрирани.

На този етап може да се каже, че има раздвижване в тази насока. Сигурен съм, че и ще има и такива, които не са разбрали за тази регистрация или пък не знаят. Те ще си отнесат санкцията, която по закон е 100 лв., ако не са спазени сроковете, но ще видим по-нататък когато дойде време да се плаща новия туристически данък какво ще стане

Continue reading

Кмета дари маратонки на бедни деца, областния управител – хранителни продукти

Кмета дари маратонки на бедни деца, областния управител - хранителни продукти 524 деца от училището в с. Равна гора получиха по чифт маратонки по случай настъпващата пролет от кмета на  Созопол  Панайот Рейзи. Децата са социално слаби и  са изкарали зимата с чехли. Ръководстово на училището направило списъка. Децата нямали  търпение да обуят спортните обувки. Средствата за маратонките са от представителните на кмета. Миналата година той предостави значителна част от представителните си за нуждите на читалищата в общината.

Continue reading

Най-малките созополчани на среща с кмета

Най-малките созополчани на среща с кмета 6Най-малките созополчани на среща с кмета 7

Необичайна суматоха в сградата на общината привлече вниманието на служители и посетители днес. Млади майки и татковци с бебешки колички заеха коридорите, а малките момиченца и момченца предизвикаха  усмивки и умиление. Приемният ден на градоначалника започна с емоционална среща с родителите на най- малките созополчани, родени в юбилейната за Созопол година, в която се отбелязва 2 620 години от основаването на най-стария град по българските земи.

Continue reading

Курортната такса трябва да се запази и да остане в правомощията на общините, според кмета на Созопол Панайот Рейзи

Курортната такса трябва да се запази и да остане в правомощията на общините, според кмета на Созопол Панайот Рейзи 8
Снимка: Булфото

Кметът на Созопол Панайот Рейзи смята, че курортната такса трябва да се запази, а не да се заменя с данък туризъм.

Таксата трябва да остане в правомощията на общините и общинските съвети да се разпореждат с нея, смята Панайот Рейзи.

Тази такса не е свързана с плажа на туристите, а е свързана с ползваната от тях инфраструктурата, която е на територията на общините и се поддържа от тях, и за това не бива да се ограничават общините в нейното ползване. Относно идеята тази такса да се замени с данък туризъм, аз съм твърдо против, защото ще се получи двоен данък. Един път хората ще плащат патентен данък на легло, и втори път да плащат курортен данък, пак по същият начин върху легловата база. Ние също сме си направили сметка, че ако от догодина влезе в сила този данък ще събираме по-малко пари, защото не е тайна, специално за Созопол, че при нас големите хотели са малко и основно са частни квартири. Ние и сега ги молим да регистрират по две-три легла, а тогава няма да регистрират и толкова. Това означава, че нито ще съберем патентен данък, нито курортен данък

Continue reading

Започна изграждането на мантинелата до Созопол

Започна изграждането на мантинелата до Созопол 9Разделителната мантинела, чието монтиране започна миналата година от Бургас ще бъде  продължена до Созопол. Монтажните дейности започнаха от вчера в района на кръстовището до с. Атия и се очаква до края на годината съоръжението да стигне до Созопол. За строителството й Държавна агенция „Пътна инфраструктура” отпуска близо 1 млн. лева. Още в началото на годината община Созопол предприе серия от мерки, за да бъде продължена мантинелата до Созопол с убеждението ,че ефектът от нейното изграждане ще се отрази върху безопасността в района, особено през пиковия туристически сезон.

Continue reading

Кметът на Созопол: Всеки си носи отговорността за незаконното строителство

Кметът на Созопол: Всеки си носи отговорността за незаконното строителство 10Кметът на община Созопол Панайот Рейзи, каза, че всеки си носи отговорността за незаконното строителство и попита какво означава кметовете да носят тази отговорност. „Ако отидем на тази формула това означава, че цялата тази институция, наречена ДНСК, трябва да се закрие. Ако идеята на министър Плевнелиев е да я закрие и по този начин да направи икономия на държава, нямам нищо против, нека да се случи. Но трябва да се каже точно и ясно. Защото сега например идва при нас един инвеститор, всичко върви под строг контрол, издаваме му строителното разрешение и после той в процеса на самото строителство прави някакво нарушение, и някой подава жалба и се прави проверка, която констатира това нарушение, то ние каква отговорност може да носим в този случай.

Continue reading

Едно гише за всичко и за всички в Созопол

Едно гише за всичко и за всички в Созопол 11
Свещеник благослови кметът Панайот Рейзи и новия административен център © прес отдел община Созопол

Нов център за административно и информационно обслужване беше открит в община Созопол.

На общо 7 гишета жителите и гостите на града ще получават висококвалифицирани услуги и квалификации от служители на службите „Кадастър”, „Туризъм”,”Транспорт и земеделие”, „Общински пазари”, „Социална дейност”, „Управление на собствеността”, „Строителство и екология”, „Устройство на територията”, „Кадастър и земеделски имоти по параграф 4”, „Адресна регистрация”, „Административни услуги” и  „Гражданско състояние”.

Continue reading

Икона на Светите братя Кирил и Методий за кубинския посланик

Икона на Светите братя Кирил и Методий за кубинския посланик 12Извънредният и пълномощен посланик на Куба у нас Херардо Суарес Алварес и съпругата му г-жа Ана-Глория Боуса посетиха църквата „Свети Георги „ в Созопол и се поклониха пред мощите на Свети Йоан Предтеча. Развълнувани те споделиха, че това е най-истинското преживяване за тях от дълго време.

Преди това посланикът и съпругата му бяха приети от кмета на Созопол Панайот Рейзи.” Новината за чудотворните мощи, открити в Созопол и искреното ни приятелство ни доведоха при Вас”- заяви посланикът на Куба при посещението си. „Добрата за всички християне новина стигна и до Куба, откъдето наши приятели ни питаха дали сме видели мощите на Св. Йоан Предтеча”- заяви ще посланик Алварес.

Continue reading