Открито е монетно съкровище в Созопол 1

Открито е монетно съкровище в Созопол

Изненадващо е, защо монетите са на латинските императори. В този край по това време вървят византийски и български монети

Открито е монетно съкровище в Созопол 2
Открито е монетно съкровище в Созопол снимка: corbis.com

Монетно съкровище е открито в Созопол, съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Вчера археолозите, с ръководител ст.н.с. Кръстина Панайотова, които разкопават със средства, отпуснати от Министерски съвет, т.нар. „Каструм Домини“ (Крепостта на владетеля) и църквата на императорския манастир „Свети Апостоли“, откриха гроб на млада жена, погребана до апсидата на църквата.

Мястото, на което е погребана, показва, че тя е аристократка, вероятно – роднина на владетеля на крепостта, каза Божидар Димитров. В християнските гробове обикновено нямат гробни дарове, тъй като разбирането на християнската етика е, че човек идва гол, без нищо на този свят, и така трябва да си отиде. Но в случая археолозите бяха приятно изненадани.

Continue reading

Министри четат за мощите на Кръстителя

Министри четат за мощите на Кръстителя 3Премиер и министри се зачетоха в историята за мощите на Йоан Кръстител преди вчерашното заседание на кабинета. Книжката, която написа министър Божидар Димитров, заедно с откривателя на светинята археолога Казимир Попконстантинов е тънка, но изключително интересна.

Това бяха първите отзиви на шефовете на ведомства, които взеха в ръце труда на двамата историци.

„На Бойко с приятелство!“, гласи автографът на министъра за българите в чужбина в екземпляра за премиера.

Continue reading

Созопол не си дава мощите

Созопол не си дава мощите 4„Мощите на св. Йоан Кръстител трябва да останат в Созопол. Който иска да ги види – да дойде на крака“, категорични са местните хора.

Новината, че светините ще бъдат откарани за поклонение в столичния храм „Св. Александър Невски“, предизвика бурно недоволство. Созополци се страхуват, че ако бъдат изнесени веднъж от града, това ще се превърне в прецедент и в порочна практика. Зад страховете им обаче прозират и тънките сметки. По всичко личи, че местните се тревожат, че градът им ще загуби доста оборот от потенциални поклонници, ако мощите на

Continue reading

Созопол - Южната крепостна стена и кула

Созопол трябваше да стане новият Ерусалим

Созопол - Южната крепостна стена и кула
Снимка: Булфото

Нивото на българския туризъм трябва да надскочи „ол инклузив” – а, смята евродепутатът от „Атака”, каза Слави БИНЕВ:

– Г-н Бинев, Ваша е атрактивната идея за създаване на музей на дъното на Черно море. Звучи твърде екзотично, реално ли е това?

– На практика Чeрно море като цяло е един музей поради ниската му соленост. Долу са се консервирали големи количества артефакти от миналото. Напълно нормално е това да бъде използвано като туристическа атракция. Това ще има благодатно отражение в две посоки . От една страна, е чисто икономическият характер на въпроса , тъй като ние имаме нужда да представяме нещо по-добро на туристите от един „ол инклузив” по хотелите, защото по този начин ще се вдигне нивото на туризма в България. Ние знаем, че „ол инклузив” е за по-нископлатежните хора, които си броят парите, а на нас ни трябва да бъдат привлечени по- заможни летовници, а това  може да стане, като им предоставим допълнителни атракции.

Continue reading

София чака мощите на Йоан Кръстител

София чака мощите на Йоан Кръстител 5
Министър Божидар Димитров и зам.-шефът на културата Тодор Чобанов настояха за рекламиране на реликвите

Всенародно поклонение пред мощите на свети Йоан Кръстител в катедралния храм „Свети Александър Невски“ в София поискаха всички участници в националната дискусия, организирана от „Стандарт“. Мощите на Йоан Предтеча ще привлекат стотици хиляди миряни от Гърция, Западните Балкани и Русия, заяви кметът Йорданка Фандъкова.
Вече сме предложили на Светия синод светините да дойдат в София, съобщи главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова. Тя изрази надежда това да стане за Деня на християнското семейство – 21 ноември.

„София разполага с инфраструктура и условия възможно най-много хора да се докоснат до реликви като мощите. Затова, когато се инвестира в културно-исторически обекти, трябва да мислим как да включим столицата като център на туристическите маршрути в страната“, обясни Фандъкова. Тя припомни, че базиликата „Св. София“, която допреди един месец не е имала акт за собственост, има 300 гробници, които могат да привлекат туристи от цял свят.

Continue reading