Созопол танцува Jerusalema

Созопол танцува Jerusalema (видео)

В тези трудни времена група прекрасни момичета решиха да ви накарат да се усмихнете.
Весели празници, Созопол! 🙏

Зададохме няколко въпроса към дамата, организатор на танца Jerusalema на плаж Аркутино – Боряна Ралева:

Здравейте, Боряна! Кой са дамите, взели участие в танца Jerusalema?

Continue reading

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол 1

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол

Божидар Димитров: Около 20 обекта ще влязат в програмата за развитие на поклонническия туризъм в Созопол

Програма за развитие на поклонническият туризъм в Созопол 2
24 Юни 2011, снимка: sozopol8130.blogspot.com

За възстановяването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол, възможностите за поклоннически туризъм и културните и исторически обекти в региона, Агенция “Фокус” разговаря с Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

Фокус: Г-н Димитров, как премина възстановяването на църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в Созопол със средствата, отпуснати от Министерски съвет и кога евентуално тя ще бъде завършена и ще може там да бъдат поставени мощите на Св. Йоан Кръстител и да стане част от туристическите атракции на града?
Божидар Димитров: Както беше предвидено по план още през август миналата година. Тогава беше предвидено, че на 24 юни, в деня на рождението на Св. Йоан Предтеча, църквата ще бъде напълно завършена, неосветена, ще има само водосвет, защото се оказа, че тя е неосквернена и не се налага ново освещаване, а само водосвет. Оказа се, че основният Continue reading

Панайот Рейзи: Между 2 и 2,5 млн. лв. ще бъдат необходими за цялостното възстановяване на крепостните стени на Созопол

Панайот Рейзи: Между 2 и 2,5 млн. лв. ще бъдат необходими за цялостното възстановяване на крепостните стени на Созопол 309.III.2011г. Интервю с кметът на община Созопол Панайот Рейзи пред агенция „Фокус“ преди награждаването в класацията „Чудесата на България“:

Фокус: Г-н Рейзи, тази вечер ще получите награда за първото място на Созопол в класацията „Чудесата на България”. Ще представите и проекта за реставрация на крепостните стени. Какво представлява този проект и каква част от стените предвиждате да бъдат възстановени?
Панайот Рейзи: Град Созопол не е класиран на първо място в тази класация само заради проекта за реставрация на крепостните стени. В последните шест месеца, с откриване на мощите на Св. Йоан Кръстител, Созопол стана много атрактивен и при нас пристигат туристи-поклонници на Св. Йоан от цял свят. Този проект включва реставриране на крепостните стени на града, за да подчертаем, че в миналото градът е бил град-държава и крепост. Ще продължим да развиваме и вътрешните археологически разкопки. Друго важно място е островът Свети Иван. Развитието на острова обаче не го обявявам по тази програма. Там ще кандидатстваме по Норвежкия фонд, за да довършим проекта за реставриране на манастира. Но проектът за възстановяване на стената и кулите трябва да се реализира съвместно между общината и държавата.

Continue reading

Божидар Димитров: Ще превърна Созопол в Ерусалим II и без да съм министър

Божидар Димитров: Ще превърна Созопол в Ерусалим II и без да съм министър 4– Г-н Димитров, докога ще сте министър?

– Не знам. Подадох си оставката и с това си свърших работата. Как протича процедурата – не ме интересува.

– Доволен ли сте от работата си като министър?

– Смятам, че свърших хубава работа. Хората на много места са доволни, даже – много доволни. И ако Агенцията за българите в чужбина отиде в добри ръце, ще е още по-добре.

– Премиерът каза, че занапред ще ви възложи да движите големи проекти. Какви са те?

– Когато говорихме за тези работи, не бяха се случили още СРС-та, не бяха тръгнали скандалите и неприятностите.

Continue reading

Константин Гребенаров: 20 години след 10 ноември хората мислят, че областният управител е партиен секретар

Константин Гребенаров: 20 години след 10 ноември хората мислят, че областният управител е партиен секретар 5
© Пресцентър - Областна управа

Интервю на в-к Фактор с областния управител Константин Гребенаров

Г-н Гребенаров, кои са събитията, които отличихте  за себе си през изминалата   година?

– Те са няколко. В края на годината човек прави равносметка. По време на стъпването ми в длъжност изброих няколко приоритета, които да бъдат основни по в работата ми на  областен управител в следващите четири години. Определено мога да кажа, че донякъде съм доволен от това, което сме направили през годината.

От нещата, които заложих като приоритети в моята програма -основното  беше магистрала „Тракия“. Веднага някой  биха ме репликирали какво общо има областният управител с магистралата, след като тя е държавна политика. Но веднага бих ги опонирал: „Защо не се прави магистрала „Хемус“, а Тракия“? Не е случайно, че Иван Вълков е председател на транспортната комисия в парламента и в момента се отпушват важни инфраструктурни проблеми на областта.  Доволен съм, че в рамките на нашия мандат ще имаме построена магистрала и Бургас ще има бърза връзка със София. Другите неща, които са сред приоритетите са пътния възел за Созопол и „Меден рудник“. Знаете, че съвсем скоро предстои да се направи първата копка за него, тук ще спомена и  за мантинелата по пътя за Созопол, която беше мой личен ангажимент.

Continue reading

Панайот Рейзи: Разчитаме на държавата да рекламира града на туристическите борси

Панайот Рейзи: Разчитаме на държавата да рекламира града на туристическите борси 6Кметът на Община Созопол Панайот Рейзи в интервю пред ИА „Фокус“

Г-н Рейзи, подписахте договор с Министерство на регионалното развитие и благоустройството за финансиране по проект за ремонт на училищата в Созопол. Колко учебни заведения ще бъдат включени в проекта?
Панайот Рейзи: Това е една програма на МРРБ, свързана с енергийната ефективност на училищата и детските градини. Програмата е на стойнот 1,2 млн. лв. и ще се извършват ремонти, свързани с енергийната ефективност на сградите, ремонт на дограми, на външни фасади, ремонт по отношение на отоплителните котли. В Созопол ще се извършат ремонти на 4 училища – в Зидарово, Росен, Созопол и Черноморец и 1 детска градина.

Continue reading

Кметът на Созопол: Има свободен достъп до плажа на Дюни

Кметът на Созопол: Има свободен достъп до плажа на Дюни 7Интервю на bTV: След като разбрахме, че на плажа на „Русалка” има вход, от който можете да влезете без да плащате пакета „ол инклузив”, на Дюни се оказва, че трябва да платиш такъв пакет, за да се изкъпеш в морето.

Проблемът на Дюни съществуваше още миналата година. Ситуацията не е по-различна и това лято. От двете страни на ваканционното селище има бариери, през които няма как да минете, ако не сте гост на хотела.

– А защо не може от тук?
Охраната: Защото се ползва, в смисъл, това е частна собственост. Ако Ви пусна от тук, не е сигурно. Защото има и дневен престой, защото е „ол инклузив“ самият хотел и за това просто трябва да заобиколите хотела и пак може да си ходите на плажа.

Continue reading

Съвсем естествено е да има дебат за мощите

Съвсем естествено е да има дебат за мощите 8
Снимка: 24 часа

Посланичката на Норвегия у нас Тове Скарстейн си взе пръст от мястото, където бяха намерени мощите на св. Йоан Кръстител.

Нейната страна финансира разкопките на базиликата „Света Богородица“ на остров Св. Иван.

Вчера тя отиде на острова с корабче от Созопол, за да разгледа мястото, където бе открит реликварият с мощите. Нейн гид бе шефът на бургаския музей Цоня Дражева.

В подходящ за жегите бял тоалет, маратонки и шапка, Нейно превъзходителство се разходи из руините, където археолозите продължават да работят. Тя разпитваше в детайли за всичко, но прояви особено любопитство защо специалистите са търсили находката точно в тази зона на базиликата.

Дражева и колегата й от созополския музей Димитър Недев обясниха, че тук е бил кракът на олтарната маса.

Continue reading