Археолозите подновяват работа в Созопол 1

Археолозите подновяват работа в Созопол

Археолозите подновяват работа в Созопол 2
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Разкопките в Созопол се „размразяват“. Екипът на доц. Цоня Дражева продължава работа по обектите „Крепостна стена“ и „Манастир „Свети Николай Чудотворец“ в града. Разкопките започнаха в края на октомври 2011 г. и бяха „замразени“ на 10 януари 2012 г. заради големите студове.
Екипът на доц. Дражева започна с летящ старт – археолозите откриха, че крепостната стена, закривана досега от два незаконно построени още през 70-те години на ХХ в. ресторанта, е запазена почти изцяло – на височина 8 м, което е уникално за България.

„Обикновено крепостните стени се намират на максимум 1-2 м. Но по-интересното бе, че се откри входът на града и крепостната порта. Тя е била между двойна крепостна стена, флангирана от 4 кули, които устройвали хитроумен капан за нападател, преодолял евентуално първата порта. Той е попадал под обстрела на четирите кули и е бил унищожаван“

обяснява Божидар Димитров.
Continue reading

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото 3

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото 4
Работата край Главната порта на Аполония Понтика не спира; снимка: www.sozopol.org

Вече две години туристи в Созопол има не само през лятото, каза в интервю за Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

„Преди през лятото туристи в Созопол в миналото имаше до 10-ти септември, когато свършваха празниците „Аполония”. След това градът изглеждаше като поразен от неутронна бомба. Жив човек не може да се види, нито по улиците, нито по плажовете, нито по кръчмите, нито по хотелите, които затваряха, нито по ресторантите. Понякога човек нямаше едно кафе къде да изпие (както ми се случи веднъж). Обаче през последната зима Созопол беше пълен (и тази зима също е било така) с туристи. Туристи, не само от България. Пристигаха организирани групи да се поклонят на мощите и да разгледат културно-историческите забележителности. Също така и от Гърция, където Вселенският патриарх е разпространил енциклика, която казва, че в Созопол има мощи на Свети Йоан Предтеча – да ходят да се поклонят. И гръцки свещеници катадневно водят туристически групи от Гърция, които идват да се поклонят на мощите. След като министър Дянков имаше добрата идея, при посещението на Путин да докара мощите в София, руските сайтове също съобщиха, и десетки хиляди религиозни руснаци също посещават Созопол. И украинци посещават Созопол. Решиха да идват и много румънци. Така че Созопол не може да се оплаче”

Continue reading

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа 5

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа

Откритият археологически комплекс ще се изгражда на два етапа 6
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Проучванията приключиха, но за да бъде завършена реставрацията и консервацията на археологическите обекти са необходими около милион и половина лева.

Според кмета на община Созопол този мащабен за Созопол проект трябва да се раздели на два етапа.

Първия етап е укрепването на новооткритата крепостна стена и новооткритата църква, за да могат през лятото туристите да влязат вътре в археологическия комплекс да го разгледат, да си направят снимки. Изграждане на  двата подхода от южната стена и от центъра към археологическия обект ще завършат цялостно първия етап преди началото на летния сезон.

Continue reading

Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012 7

Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012

Археологическите разкопки в Созопол ще продължат до март 2012 8
Алея пред Южната крепостна стена и кула; снимка: Sozopol.org

Археологическите разкопки пред входа на Стария град в Созопол ще продължат и през 2012-та година, като до края на март археолозите смятат да приключат работата си и да предадат обекта за консервация и реставрация, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ).

Целта е до края на юни и тези работи да завършат и Созопол да представи на туристите нов обект на историческия туризъм. От музея припомнят, че новият археологически ансамбъл се намира в непосредствена близост до храма „Свети Свети Кирил и Методий“, реставриран през тази година със средства от правителството, в който се пазят мощите на Свети Йоан Предтеча.

Необичайното за археология време на този обект се наложи поради факта, че в началото на октомври 2011-та бяха премахнати два незаконно построени на това място още през 70-те години на миналия век ресторанта (ред.бел. временни постройки), отбелязват от НИМ. Археолозите са разкрили монументални останки на крепостната стена на града.

Continue reading

В Созопол е имало митница 9

В Созопол е имало митница

В Созопол е имало митница 10
Източната порта на Аполония; снимка: НИМ

Древен митнически пункт откриха преди дни археолозите край крепостната стена на Аполония Понтика. Средновековната митница се е намирала на входа на манастир и е регламентирала търговията в морския град. Находките впечатлиха и финансовия министър, който осигури спешно 30 000 лева за проучването им.

Древната митница пред манастира е до новооткритата източна порта на крепостта, използвана като второстепенен вход, през който са минавали търговците. Специално назначен служител е бил натоварен със задачата да подпечатва документите на внасяните в града стоки.

Има една изключителна концентрация на монети, на предмети, които са свързани с описване, с някаква чиновническа дейност. Открихме стила – някогашни перодръжки, с които се пише, една глинена мастилница и за сега имаме 13 оловни ядра – това са т.нар. „оловни пломби”, които са били отлети в калъп, три различни размера“

разказа Цоня Дражева – ръководител на разкопките.

Continue reading

Антична арка

Християнски некропол в центъра на Созопол

Антична арка
Антична арка; снимка: Дарик

Внушителен християнски некропол откриха археолози на пъпа на Созопол. Става въпрос за огромен брой християнски погребения, които са били извършвани в продължение поне на два века. Останките са били полагани в подземието на старинна църква, която бе открита едва преди месец. Според археолозите храмът, който датира от VІ век е бил превърнат в костница и е изпълнявал функцията на гробно място. Историците смятат, че по времето на Османската империя християнските църкви са били единственото място, където православните са можели да погребват своите мъртви.

Continue reading

Оловен печат на византийската императрица Теодора е открит в Созопол 11

Оловен печат на византийската императрица Теодора е открит в Созопол

Оловен печат на византийската императрица Теодора е открит в Созопол 12
Археолозите бързаха да изпреварят лошото време и ударно вървят разкопките на новооткритата църква.След снемането на няколко пласта се показа и оригиналния под от червеникави керамични плочи; снимка: Милена Дормушева

Разчетен е оловен византийски печат на императрица Теодора, който е сред откритията при разкопките в созополската църква. Това каза пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.
Continue reading

монета с лика на Иван Шишман

Уникалната монета на Иван Шишман открита преди дни в Созопол

Уникалната монета на Иван Шишман открита преди дни в Созопол 13
снимка: Булфото

На връчването на Годишната награда за заслуги в обществено-икономическото развитие на област Бургас, директорката на археологическия музей Цоня Дражева показа уникална медна монета с монограма на цар Иван Шишман открита в Созопол от бургаски археолози.

Ценната находка е намерена на 30-ти Ноември в новооткритата църква пред входа на Средновековната крепост. Монетата е била намерена заедно с уникална керамика и други монети, датиращи от IV век до XIV век. Монетата е медна, със сребърно покритие. Сечена е в централната монетарница на Старопрестолния град, съобщи директорът на Бургаския регионален музей – Цоня Дражева.

На едната страна е монограмът на последния български цар, а от другата страна има християнски кръст и надпис.
Continue reading

За откритията в Созопол и бъдещото финансиране на археологическата дейност 14

За откритията в Созопол и бъдещото финансиране на археологическата дейност

За откритията в Созопол и бъдещото финансиране на археологическата дейност 15
27.11.2011 - министърът на финансите Симеон Дянков и Божидар Димитров на посещение в Созопол; снимка: Светлана Бондаренко

„Созопол е пилотен проект на правителството за развиване на целогодишен туризъм в черноморския град“

това заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на посещението си в Созопол
Неговото посещение съвпадна с двете нови археологически открития, станали през последните дни. Нова, изключително важна църква в духовния живот на Созопол откриха археолози в центъра на града. Църквата вероятно е от V-VI век и е кръстокуполна и трикорабна – заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, чието ведомство финасира част от мащабните мероприятия свързани с развитието на Созопол като туристическа дестинация за религиозен туризъм.
Стената, която разкриха археолозите показва, че църквата е дълга между 15 и 18 метра. Разкрита е олтарната част на църквата и входа й. Предполага се, че там и има и некропол. Очаква се да бъдат открити и мощи на светци.
Созопол - поглед от крепостната стена и кула

Открита е главната източна порта на древна Аполония

Открита е главната източна порта на древна Аполония 16
Поглед към морето от крепостната стена

При разчистващи дейности работниците от фондация „Созопол“, по чийто проект се укрепва Южната крепостна стена на града, се натъкват на търсената близо 150 години главна източна порта на Аполония.

Continue reading