Грозданка Иванова: Гостите на нашия музей най-много се впечатляват от паламарката 1

Грозданка Иванова: Гостите на нашия музей най-много се впечатляват от паламарката

Грозданка Иванова: Гостите на нашия музей най-много се впечатляват от паламарката 2
/© Екатерина Димитрова

Грозданка Иванова е уредник в етнографския музей в Созопол. Тя е кореняк созополчанин.
Това интервю е направено специално за Kafene.bg.

Етнографският музей в Созопол е отворен от три години. Как се породи идеята за неговото създаване?
Инициативата е на Община Созопол. Созопол е град с древни традиции. Той датира от 2600 години. Крайбрежна Странджа е земя с хилядолетна културна традиция и всичко това трябва да се покаже на туристите на този град.

Защо точно в тази къща в Стария град се помещава музеят?

Къщата е на повече от 200 години. В близост е до морето и е типична за такава етнографска експозиция.
Първият й собственик е бил грък – Курдилис. След това тя е била одържавена и се е ползвала от Министерски съвет. После е станала Център за работа с деца. По-късно в нея се помещаваше ресторант.
Continue reading

Американците са луди по нашата музика

Американците са луди по нашата музика 3„Американците са луди по нашата музика” казва народната певица Татяна Сърбинска, която е художествен ръководител на три фолклорни групи, в които участват близо 60 американци. С 45 от тях тя ще посети Созопол. На 9 август, понеделник от 18.00 ч. американските изпълнители на български фолклор ще бъдат посрещнати в Етнографския музей от фолклорната група на Тракийско дружество „Яни Попов”. На следващия ден, 10 август, вторник от 20.00 ч. на амфитеатъра американските групи ще изнесат концерт. В него ще участват женски вокален ансамбъл-хор и оркестър-за български народни песни”Дивни жени”, мъжка вокална група „Зорница” Бостън, Масачузетс, САЩ и вокален ансамбъл „Орфея”-Вашингтон, САЩ, които ще изпълнят автентичен български фолклор.

Татяна Сърбинска е родена в село Рила. Била е солистка на прочутия ансамбъл „Пирин“, с който пее в зали като Ла Скала, Ковънт Гардън, Карнеги хол, Кенеди център. През 1991 година се премества в Щатите, където живее и до момента. Преподавала е в Бостънската консерватория, както и в Консерваторията на Нова Англия. Носителка е на наградата Уоми – Вашингтон за световен музикален вокалист на 2004.

Continue reading