Независимая газета описва магическата тайна на Созопол 1

Независимая газета описва магическата тайна на Созопол

Независимая газета описва магическата тайна на Созопол 2
Созопол; снимка: marinasozopol.com

Созопол е малък град с над хилядолетна история, който преди време се е сдобил с гръмката слава на тихо убежище за български художници, поети и писатели.

Това пише в материал на руския вестник „Независимая газета”, посветен на българския черноморски град, предаде „Фокус“.

Някои от жителите на големите градове, приковани към своите урбанистични домове, смятат, че тази божия благодат все още съществува в неприкосновеност. Чудесно лазурно море, успокояващи пенливи вълни. Старият град е напълно непокътнат от жаждата за строежи и от безумието на високите етажи, които завинаги откъсват своите жертви от диханието на почвата и съдбата.

Continue reading

Четири археологически обекта в община Созопол получават средства за реставрация и консервация 3

Четири археологически обекта в община Созопол получават средства за реставрация и консервация

Четири археологически обекта в община Созопол получават средства за реставрация и консервация 4
снимка: www.sozopol.org

Четири археологически обекта в община Созопол получават средства от държавата, обясни археологът и директор на Регионалния исторически музей – Бургас Цоня Дражева.

Правителството взе решение да отпусне 605 хиляди лева за 10 археологически обекта, които да бъдат проучени и да им бъде осигурена достъпна среда за туристите. В решението на МС е отбелязано, че средствата се превеждат в общините и те съгласно изискванията на Закона за културното наследство координират действията и осигуряват изпълнението на решението на МС. Първият обект в община Созопол е на нос Акин, една крепост при бившата Военната база на град Черноморец.

„В самия град Созопол обектите са два – манастирът „Свети Николай”, за който са по-малко парите, защото са за допроучване, част от средствата са насочени и за аварийна консервация и реставрация. Другият обект са Крепостните стени. Средствата са за довършването на Крепостната стена, която е в обсега на площад „Хан Крум”, което да даде шанс за завършване и на пълната й консервация, реставрация и социализация, т.е. достъпната среда на паметника за посетителите”

Continue reading

Част от археологическите разкопки на остров Свети Иван

700 000 лева за археологическите обекти в Созопол

Част от археологическите разкопки на остров Свети ИванНай-много са археологическите обекти в Созопол, които ще бъдат финансирани от държавата, определени след провеждане на кръгла маса на тема „Най-значимите културно-исторически обекти по Южното Черноморие”, в която участие взе и премиерът Бойко Борисов.

От четиринадесетте културно-исторически обекта, пет са в Созопол. По 140 хил. лева ще получат археолозите за дейности свързани с експонирането на крепостните стени на Созопол и още четири манастира.700 хил. лева ще даде държавата, за да може Созопол да посрещне летния сезон и многобройните си гости с достъпни археологически обекти.

Continue reading

Приключи първият етап на археологическото проучване на нос Скамни в Созопол 5

Приключи първият етап на археологическото проучване на нос Скамни в Созопол

Приключи първият етап на археологическото проучване на нос Скамни в Созопол, сподели археологът Кръстина Панайотова, ръководител на проучванията.

Приключи първият етап на археологическото проучване на нос Скамни в Созопол 6
Созопол; снимка: ИА "Фокус"

Археолозите са работили от първи април до началото на юли.

От понеделник археолозите започват работа по друг българо-френски проект за изследване на територията на Аполония Понтийска. В рамките на този проект ще бъдат проучени два обекта – две крайградски имения. Партньори на българските археолози в тези проучвания са от френския университет в Екс ан Прованс.

Continue reading

Симеон Дянков: Созопол е приоритет за правителството

Симеон Дянков: Созопол е приоритет за правителството 7Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков тази сутрин изненадващо се оказа в Созопол.

Там, заедно с министъра без портфейл в оставка Божидар Димитров, инспектираха ремонта на църквата „Свети Свети Кирил и Методий“, в която ще бъдат пренесени мощите на Йоан Предтеча. Правителството отпусна 420 хил.лв. за довършване на ремонта и реставрацията на катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий” в Созопол. Дейностите се извършват от Фондация „Созопол“, чиито председател на УС Кирил Арнаутски, както и кмета на Созопол Панайот Рейзи и областния управител Константин Гребенаров също присъстваха на инспекцията.

След като се запозна с извършвания ремонт министър Дянков заяви, че заради многото археологически паметници и бързоразвиващия се туризъм през последните години Созопол е приоритет за правителството. Той заяви ,че държавата ще отпусне още средства за археологически разкопки в Созопол и за реставрация и експонирането на съществуващите. При необходимост правителството има готовност да отпусне и още средства за довършване на ремонта на църквата „Свети Свети Кирил и Методий”.Кметът на община Созопол Панайот Рейзи също изрази готовност да бъдат отпуснати средства от бюджета, за да бъде готова църквата до лятото.

Continue reading