От 7 март КАТ проверява за колани на задната седалка

От 7 март КАТ проверява за колани на задната седалка 1
сника: dariknews.bg

От понеделник пътна полиция започва масови проверки за поставени предпазни колани на задните седалки. Националната акция ще е до 13 март. Целта е да се намали броят на ранените и загиналите в катастрофи с 30%.

У нас са единици пътниците на задните седалки, които ползват предпазните колани, въпреки че са задължени по закон. В Европа процентът е 85, сочи статистиката на КАТ.

80% от водачите и возещите се на предната седалка в България ползват колани извън града, а в града – 70%. По-малко са изрядните водачи в селата и малките населени места.

Continue reading

Шофьорите – задължително на фарове

Шофьорите - задължително на фарове 2Днес започва традиционната акция „Светлина“ на КАТ, ще проверяват и за износени гуми

От днес до 1 март всички шофьори у нас са задължени да се движат с включени къси светлини или – при по-новите-автомобили – специалните светлини за движение през деня.

През останалата част от годината движението на фарове засега не е задължително, макар да се препоръчва. От догодина се очаква обаче това положение да се промени във връзка с новоприето европейско законодателство.

Continue reading

Акция “Хеликоптер” не установи фрапиращи палати около Бургас 3

Акция “Хеликоптер” не установи фрапиращи палати около Бургас

Акция “Хеликоптер” не установи фрапиращи палати около Бургас 4„Най-лукзони имоти наистина видяхме в местността Буджака, край Созопол, където има къща с кръстове и статуи,  и на Райския залив. Заснехме и няколко луксозни селища от затворен тип с по 20 къщи и 20 басейна”, каза Шарпов.

Над 60 луксозни имоти са заснети и картографирани при акция „Хеликоптер” днес на Юг и Север от Бургас. Това съобщи директорът на НАП Бургас Румен Шарпов. Според данъчните по Южното Черноморие няма фрапиращи имоти или нещо уникално, за разлика от заснетите палати край София и язовир Ивайловград.

Continue reading

Данъчните излетяха над Южното Черноморие

Данъчните излетяха над Южното Черноморие 5Днес продължава акция „Хеликоптер” по Южното Черноморие. Резултатите от въздушното наблюдение ще бъдат изнесени на брифинг в сградата на НАП Бургас, съобщи говорителят на приходната агенция в морския град Христо Узунов. Най- голям интерес за данъчните представляват луксозните имоти в Свети Влас и местността „Буджака” в Созопол.

Продължаваме с картографирането на луксозните имоти. Освен преките ползи за фиска от укрити ДДС, данък печалба и подоходни данъци, виждам и огромен потенциал за общинските бюджети, защото голяма част от тези имоти не са декларирани в общините.

Ние просто си вършим работата. Време е да ограничим превърналото се в национален спорт в последните 20  години масово укриване на данъци

Continue reading