С разнообразни прояви ще бъде отбелязан празникът на Созопол

С разнообразни прояви ще бъде отбелязан празникът на Созопол 1Празниците на Созопол в чест на Света Марина, покровителката на града, са и кулминация на празниците, които община Созопол организира през тази година по случай 2 620 години от основаването на Созопол. Това съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

На 16 юли, петък, празничните събития включват тържествено вдигане на националния флаг на амфитеатъра от 18.15 ч.;

полагане на венци пред Паметната арка на загиналите за герои от 18.45 ч.; откриване на археологическа изложба „Аполония и Черноморската цивилизация” с участието на музеите в Бургас, Несебър и Варна в Археологическия музей от 19.00 ч.; концерт на трио „Войсес” на амфитеатъра от 20.00 ч. Вечерна служба ще бъде отслужена в храм ”Света Марина” в местността „Света Марина” от 19.00 часа.

На 17 юли, събота, от 8.00 часа в храм „Света Марина” в местността „Света Марина ще бъде отслужена празнична литургия, ще се състои освещаване на курбан за здраве и благополучие и народно веселие. На пристанището в Созопол в 9.00 часа ще бъде даден старт на възстановения от три години плувен маратон. Финалът е в 10.00 часа. От 11.00 часа започва турнир по подводен риболов за купата „Света Марина”, който е кръг от националното състезание по подводен риболов. Финалът ще е 14.00 часа. В Художествената галерия в 18.00 часа ще бъде открита художествена изложба „Приятели на Созопол” с участието на над 50 български и чуждестранни художници, които са рисували Созопол. От 20.00 часа на сцената на амфитеатъра тържествено ще бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Созопол” актьорът Досьо Досев и дългогодишният спортен деятел на Созопол Апостол Кюмурджиев. Родените созополски деца в юбилейната година ще получат грамота и юбилейна монета „Гражданин на Созопол”. Празникът ще продължи с концерт група „Сезони”.

На 18 юли, неделя, празничната програма е изцяло посветена на спорта. От 10.00 часа в местността „Света Марина” ще се проведат традиционни народни борби, в които участие ще вземат над 100 спортиста от цялата страна, носители на републикански, европейски и световни титли. Предвидена е демонстрация на клубовете по карате от Созопол и Черноморец, както и на клуба по културизъм.
Вечерта от 18.00 ч. е премиерата на книгата на Апостол Кюмурджиев ”65 години спортен възход в община Созопол”. Книгата е изцяло спонсорирана от община Созопол и включва всички спортисти, донесли слава на Созопол през годините. На 19 юли, понеделник, формация „Врабчетата” ще представи танцово-музикален спектакъл на амфитеатъра от 20.00 часа. От 19-ти до 24 юли ще бъде представена Академия на изкуствата. На 20 юли, вторник, от 11.00 часа ще бъде открит параклис „Св. Илия”, а от 20.00 часа на амфитеатъра Панайот Панайотов ще изнесе концерт.