С множество инициативи Созопол ще отбележи празника си

С множество инициативи Созопол ще отбележи празника си 1Празниците, посветени на 2620 години от основаването на Созопол, започват на 16 юли, каза Иван Бахчеванов директор на градската галерия в града. Проявите започват с тържествено вдигане на националния флаг, след което ще бъдат положени венци и цвета на паметната арка в парка на загиналите войници от Созопол. Вечерна служба ще бъде отслужена в храм „Света Марина“. По думите на Бахчеванов параклисът там е много красив и винаги се събират много хора, които правят курбан за здраве и остават цяла вечер.

В близост до параклиса има красиво старинно дърво, което се окичва с панделки и цветя. Съботният ден започва с тържествена литургия в храм „Света Марина“, след което ще бъде открита изложба в градската галерия на български и чуждестранни художници, рисували в Созопол.

Нашата експозиция е много богата. Имаме 25-годишна традиция да събираме картини на маринисти

каза Бахчеванов. В Археологическия музей пък гостува експозицията „Черноморска цивилизация“ на музея в Несебър. Изложба на скулптура Никола Станчев също ще бъде открива за празника на града. Денят ще завърши с тържествена заря. Спортните прояви ще се състоят в неделя, когато от централния плаж започва плувен маратон. Също тогава ще се проведат и състезание по подводен риболов на пристанището. На градския стадион пък ще се проведат традиционните състезания по борби.