С изложба, посветена на Созопол, откриват летния сезон в древния град

С изложба, посветена на Созопол, откриват летния сезон в древния град 1Кметът Панайот Рейзи, директорът на Археологическия музей в града Димитър Недев и гости присъстваха на откриването на изложбата „Свещените образи от Древността” в музея, с което бе поставено началото на тържествата за началото на летния сезон.

Сред официалните лица присъстваха генералният консул на Русия у нас Юрий Соловьов и началникът на Военноморска база „Бургас” комодор Георги Мотев. Директорът на музея Димитър Недев каза, че изложбата е посветена на 2620 години от създаването на Созопол. В нея са събрани различни фрагменти от историята на града.

С тази изложба ние още веднъж искаме да представим пред гостите и приятелите на Созопол един аспект от неговото огромно материално и духовно богатство, създало се от повече от осем хилядигодишна културна традиция. Изложбата представя свещените образи, които са в основата на изкуството, подсказва развитието от античността почти до наши дни. Представени са първите академични икони за България, които са от църквата „Св. Кирил и Методий”. Наслагват сеобразни на ангели и херовими, богинята майка Кибела, на Аполон, на музите и изкуствата. Тези образи са показани освен като иконография в забележителните пластични творения на древното изкуството и вазите, с които се гордеем

каза Недев. Кметът на Созопол Панайот Рейзи допълни, че изложбата, която се представя, може да бъде наречена един от бисерите на града. Той подчерта, че общинската администрация винаги е подкрепяла усилията на археолозите за разкриване на историческото богатство на Созопол.

Това е начинът да подпомогнем и засилим историческия туризъм. Това е продуктът, който ще привлече по-богати туристи, по-любознателни, които ще разказват за нашия град

каза Рейзи. С изложбата, която днес се откри, се поставя началото и на поредица от прояви, свързани с 2620 години от създаването на Созопол. Кулминацията на тържествата ще е на 17 юли- Света Марина, денят в който Созопол почита своята закрилница. Тази вечер от 20.00 часа в Амфитеатъра на Созопол сезонът ще бъде открит с представянето на химна на Созопол и концерт.

Източник: Фокус