Съвет на мъдреците решава за чудесата

Съвет на мъдреците решава за чудесата 1
Божидар Димитров настоя държавата да финансира пълна реставрация на най-значимите археологически обекти

Историци, археолози, представители на туристическия бизнес, неправителствени организации и 20 медии ще имат последната дума в определянето на топ 3 от чудесата на България. Това реши общественият съвет на националната кампания „Чудесата на България“, организирана от в. „Стандарт“. Над 30 експерти се събраха вчера в редакцията ни, за да определят критериите, по които да предложим на държавата три обекта за финансиране.
Решението на съвета ще е третият, последен етап от вота за чудесата. Над 450 000 гласа събраха родните светини в първия тур на националното електронно гласуване на www.standartnews.com. От сряда в агенцията ни „Стандарт нюз“ тече вторият етап на вота. Той ще излъчи топ 10 на най-значимите културно-исторически паметници у нас.
Градски страсти, местни коалиции и надпревара досущ като на изборите отприщи електронният вот. Затова общественият съвет на кампанията реши последната дума кои да са трите обекта за финансиране от топ 10 да имат експертите в него.

В съвета участват зам.-министрите на икономиката и културата Иво Маринов и Тодор Чобанов, експерти от регионалното министерство и от екипа на министър Томислав Дончев. Те дадоха становището си за критериите, но няма да участват в крайното гласуване, за да няма конфликт на интереси.
Три основни критерия за избор на топ 3 определи общественият съвет. Първият е уникалност и разпознаваемост. Обектите трябва да са с голяма историческа и културна стойност, да са емблема на България в очите на чуждите туристи.
Вторият критерий е потенциал за развитие. Той гарантира мениджърския подход при стопанисването на обектите. Много от тях дават развитие на града или региона, в който са. Третият е паметниците в топ 3 да могат до 1 година да се превърнат в атрактивен туристически продукт.
Експертите от властта настояха сред критериите да е и документ за собственост на обекта. Близо 90% от археологическите и историческите паметници у нас нямат такъв документ. Но точно по тази причина съветът прие условието да е препоръчително.
Резултатите от електронното гласуване ще бъдат обявени на 16 февруари на специална дискусия в НДК. На нея ще бъде обявена и церемонията, на която ще бъдат наградени отличниците.
Кампанията „Чудесата на България“ ще се провежда всяка година, реши още съветът.

Източник: Стандарт