Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана 1Обществено обсъждане за вида на статуята на Аполон ще се проведе в Созопол. Всеки гражданин на общината ще може да представи писмено своето виждане за това каква трябва да е тя в сградата на администрацията. След това общинският съвет ще вземе окончателното решение.

Преди месец беше съобщена новината, че 13-метрова статуя на Аполон ще посреща гостите на Созопол. Първоначалната идея беше тя да бъде изработена от скулптура проф. Крум Дамянов. Проектът предвиждаше статуята да бъде поставена на остров Свети Свети Кирик и Юлита върху 4-метров постамент, да бъде бронзова и в по-модернистичен стил да изобразява Аполон с позлатени лък и лира. Тогава беше оповестено, че произведението ще струва 500 хил.лв., като част от парите ще бъдат заложени в бюджет 2011, а останалите ще се търсят от дарители.

За някои средствата може да са много, но целта ни е да развиваме културен и религиозен туризъм. Статуя на Аполон е имало на острова и мястото й е там

заяви кметът Панайот Рейзи.

Сливенският епархийски съвет обаче протестира против намерението на созополските управници да поставят статуя на езическия бог Аполон в града. Мотивът на свещениците е, че Созопол вече 2 000 години е християнски град и според тях този “антиправославен проект ще нанесе непоправими духовни и нравствени вреди на Созопол и неговите жители”. Кметът Панайот Рейзи обясни, че това ще бъде не паметник на езически бог, а символ на античната култура и историята на града, който е бил кръстен на Аполон.

Общинската администрация винаги е полагала изключителни грижи за християнските символи в Созопол. Показателна е грижата за мощите на Свети Йоан Кръстител, ремонтът на църквата “Свети Свети Кирил и Методий”, действията в посока градът да се превърне в дестинация за поклонически туризъм

каза още кметът. Според него наличието на още една туристическа атракция само ще спомогне за популяризирането на античната история на Созопол, на неговата култура и на развитието на туризма.  

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана 2Проф. Божидар Димитров, който е родом от Созопол, заяви, че няма нищо лошо в това да има статуя на Аполон в Созопол и то на мястото, където е била преди около 2 100 години. Според него обаче тя трябва да се приближава колкото е възможно повече до първобраза. Вярно е, че още в древността тя е била занесена в Рим и от нея няма много следи, но проф. Димитров смята, че ликът на Аполон на юбилейната монета, намерена при разкопки на острова Свети Сети Кирик и Юлита, дава ясна представа как е изглеждала колосалната статуя. На същото място е намерена и статуетка, която вероятно е умалено копие на т.нар. Аполон Лечител.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи смята обаче, че това не са достатъчно достоверни източници и не може по тях да се изработи новата статуя. Все пак решението ще бъде на общинския съвет. А той трябва да се съобрази с предпочитанията на жителите на града.  За Аполония и Аполон

Името на Аполония произлиза от бог Аполон (покровител на изселниците), на когото е посветен храм в града, известен с колосалната 13-метрова статуя на бога, дело на скулптура Каламис. Статуята е отнесена на Капитолия в Рим през 72 г. пр.н.е., когато Римската империя присъединява Западното Черноморие към територията си.

През 1924 г. при изкопните работи за основи за Рибарското училище на остров „Свети Свети Кирик и Юлита” са били открити зидове и каменна настилка от късноантична сграда (ІV – V в. след Хр.). В тези зидове, според археолога Васил Миков и историка на Созопол Константинос Папайоанидис, е бил намерен преупотребен фрагмент от посветителен надпис, от който са запазени само три думи на старогръцки език, които преведени означават: ”… постави за Аполон Лечител”. За съжаление този паметник, локализиращ храма на бог Аполон, малко след намирането е бил изгубен и се съобщава, че той попаднал в морето.

Храмът на Аполон Лечител е бил построен скоро след възникването на политията (градът-държава) Аполония. Тя е основана от разположения в областта Йония (днес на Западния турски бряг) град Милет около 610 г. пр. Хр. Храмът трябва да е бил разположен на най-високото място на остров „Св. Св. Кирик и Юлита”, за да предпазва Аполон Иетрос (Лечител) гражданите на новата колония не само от болести, но и от всякакви нещастия и злини.

Най-забележителната находка обаче е уникалната дървена статуетка на Аполон, открита при подводни проучвания близо до брега на „Св. Св. Кирик и Юлита”. Пред храма на Аполон Иетрос някога е стояла колосална бронзова статуя на божеството. Богът на слънцето, хармонията и изкуствата бил представен подпрян на лавров ствол с дясната ръка и държащ лък и стрела в лявата. Древните свидетелстват, че статуята е била дело на представителя на строгия стил в развитието на пластиката атинския скулптор Каламис, работил през първата четвърт на V в. пр. Хр. През 72 г. пр. Хр. римският пълководец Марк Лукул натоварил този аполонийски колос на кораб и го отнесъл в Рим, където бил поставен на Капитолийския хълм. След нашествията на готите в V век след Хр. следите на този шедьовър се губят и сега можем да го видим само изобразен върху монети на Аполония.

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана 3Аполония е първият понтийски град, който започва да сече сребърни монети още от началото на VI.в.пр.н.е. Най-старите емисии са от дребни номинали. По двете страни на монетите има изображения: котва и морски рак на лицето и: свастика, която в древността се е свързвала със слънчевия култ, респективно с бог Аполон на опакото. Повече от един век по-късно върху новата емисия тетраоболи, които пуска Аполония, пречупеният кръст се заменя с маска на Горгона Медуза със змийски коси, а изображенията на котва, морски рак и буквата „А” преминават на опаковата страна. В края на V в. пр.н.е. и средата на IV в. пр.н.е. влизат в обръщение нови типове монети. Сред тях е например диобол, в който главата на Горгона Медуза е заменена с главата на Аполон.

Около 380 г. пр.н.е. Аполония пуска рядка емисия тетрадрахми (сребърни монети с тегло 16.85 г.). На лицевата си страна те имат изображение на Аполон в профил наляво с къдрава коса, лавров венец и диадема. На обратната изображението съдържа котва, рак, буквата ”А” и име на монетен магистрат, предшестван от предлога „EPI”. Предполага се, че това е изображението на статуята, коато се е издигала на остров Свети Свети Кирик и Юлита.

Ето как изглеждат други статуи на аполон по света:

Римска статуя на Аполон

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана 4Статуя на Аполон, намерена в Турция

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана 5Аполон Белведерски

Статуята на Аполон в Созопол ще бъде обществено обсъждана 6Източник: burgasnews.com