Стартира “Българска Уикипедия 100 000”

Стартира "Българска Уикипедия 100 000" 1Български институции и медии обявиха гражданска и популяризаторска по своя характер инициатива – Българска Уикипедия 100 000, отворена към всички организации и хора, които на доброволни начала желаят да я подкрепят.

На 13 септември 2007 стартира инициативата „Уикипедия 100 000“ по привличане на медиен и обществен интерес и нови редактори към българския клон на Уикипедия.

Целта на инициативата е да обогати българските Интернет ресурси, като съдейства за увеличаване на броя на статиите в българската версия на световната Укипедия от 40 000, колкото са в момента, до 100 000 и повече. “Така ще създадем българска общност на знанието и незаменим информационен и образователен източник за всеки, който говори български език”, се казва в призиви на инициаторите. Сред тях са Нов български университет, изданията на Икономедиа, Gorichka.bg, Mediapool, o-blog.net, Българското училище за политика, CEE Trust, Център за култура и дебат Червената къща, както и доброволци от Българските проекти на Уикипедия. „Българите страдат от липса на достатъчно Интернет ресурси. Държавата няма да реши този въпрос. Той не е и не би могъл да е държавна работа. Интернет обаче е отворено за всички пространство. Всеки може да го ползва, но и всеки може да участва в неговото развитие. Затова ние призоваваме всеки, който смята, че може да допринесе за обогатяването на българските Интернет ресурси, да се включи в кампанията Българска Уикипедия 100 000”, се казва в призива. Укипедия е най-голямата енциклопедия в света. Английската й версия има 2 милиона статии, много от които са сравними по точност и изчерпателност с Encyclopedia Britannica. Уикипедия е онлайн енциклопедия, която се списва от хиляди доброволци.

Инициатива Българска Уикипедия 100 000 е некомерсиална и доброволна кампания, отворена за всички желаещи да я подкрепят. Това може да стане чрез публикуване на призива, банера и линка към Българската Уикипедия – http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3:100000 – на уебстраниците на институции и организации от различни сфери, както и чрез доброволно участие в писането и редактирането на текстове от свободната енциклопедия.

Източник: technews.bg