Спасиха бедстващи лебеди в морето

Спасиха бедстващи лебеди в морето 2
Спасиха бедстващи лебеди в морето 3
© www.sxc.hu

Седем бедстващи неми лебеди и червеноврат гмурец бяха спасени последните за последните два дни край Свети Влас, Поморие и Созопол. Птиците нямат наранявания, но са крайно изтощени от продължително гладуване. Поради замръзването на водоемите за тях става все по-трудно да намират храна, съобщихаот РИОСВ Бургас. За бедстващите птици екоинспекторите са получили сигнали от гражданите.

Червеновратият гмурец, намерен край плажа Хармани в Созопол, е бил изцапан с масло. Перата му са почистени от доброволци на БДЗП. Лебедите са временно настанени във волиерата в Природозащитен център “Пода”. Екип на “Зелени Балкани” ще извози птиците до Спасителния център в Стара Загора, където ще им бъде оказана необходимата помощ.

Немите лебеди са най-разпространеният вид лебеди, зимуващ по Черноморието. Червеновратият гмурец е рядък вид, отделни екземпляри зимуват в крайбрежните езера. И двата вида са защитени от Закона за биологичното разнообразие, който забранява всички форми на умишленото им улавяне или убиване, преследване и обезпокояване, унищожаване и вземане на яйцата им, или увреждане на местообитанията им.

източник: www.standartnews.com