Соцтуристите се завърнаха по Черноморието

Соцтуристите се завърнаха по Черноморието 1В разгара на сезона на отпуските хотелите и квартирите в Созопол са пусти откъм туристи, предаде БГНЕС. Това се отнася не само за скъпите петзвездни хотели, но и тези с три и две звезди. Българските курортисти са главно от София.

Ресторантите са принудени да правят невероятни намаления. Обяд първо, второ и трето струва 4.50 лева, обявяват почти пред всяко заведение, за да привлекат туристи. Квартири с всички удобства, но без климатик се дават по 10-12 лева на легло, а с климатик – по 15 лева.

На централната улица в града продавачка на сувенири каза, че за два месеца плаща наем от 6000 лева за 5кв. метра.

Ани, както представи себе си тя, сподели че се връщата „соцкурортистите“ от Германия, Полша, Чехия. Те са на морето по системата „all inclusive“ и не купуват нищо освен някоя картичка за спомен.

Най-много купуват българските туристи, макар и разполагащи с по-малко средства. Но по стар български обичай купуват подъръци от морето за близките си от вътрешността на страната.

На въпрос как успява при тази стагнация да покрие наема си, а и да остане за нея, Ани споделя, че няма избор. Тук от седем сутринта до един през нощта и всичко е много труд.

А по-добре ли е да стоя вкъщи безработна и да няма кой да нахрани децата ми, попита тя риторично. Дори се похвали с тена си – само на раменете от стоенето по цял ден на созополското слънце.

Източник: utre.bg