София чака мощите на Йоан Кръстител

София чака мощите на Йоан Кръстител 1
Министър Божидар Димитров и зам.-шефът на културата Тодор Чобанов настояха за рекламиране на реликвите

Всенародно поклонение пред мощите на свети Йоан Кръстител в катедралния храм „Свети Александър Невски“ в София поискаха всички участници в националната дискусия, организирана от „Стандарт“. Мощите на Йоан Предтеча ще привлекат стотици хиляди миряни от Гърция, Западните Балкани и Русия, заяви кметът Йорданка Фандъкова.
Вече сме предложили на Светия синод светините да дойдат в София, съобщи главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова. Тя изрази надежда това да стане за Деня на християнското семейство – 21 ноември.

„София разполага с инфраструктура и условия възможно най-много хора да се докоснат до реликви като мощите. Затова, когато се инвестира в културно-исторически обекти, трябва да мислим как да включим столицата като център на туристическите маршрути в страната“, обясни Фандъкова. Тя припомни, че базиликата „Св. София“, която допреди един месец не е имала акт за собственост, има 300 гробници, които могат да привлекат туристи от цял свят.

Уникална карта на църквите и манастирите в града и околностите му подготвя Йорданка Фандъкова. Тя е възложила изготвянето на проект, който ще свърже храмовете чрез инфраструктура. В софийската Света гора има около 40 манастира и църкви, уточни Фандъкова. До два месеца ще е готов планът, според който те ще бъдат свързани с пътища и велоалеи. Край тях ще има паркинги, табели с историята и легендите за всяко едно място. Финансирането няма да е малко, подчерта Фандъкова, но уточни, че общината търси средства от бизнеса и европейските програми за субсидиране.

Слагат звезди на гидовете

Своеобразни звезди за категория на екскурзоводите обмисля да въведе министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Обсъждаме издаването на професионални сертификати за гидовете, съобщи зам.-министър Иво Маринов. Екскурзоводите ще се делят на три групи. Първите ще имат право да развеждат туристи само в конкретен обект. Вторите ще са с лиценз за регион. Само най-добрите ще имат право да водят групи из цялата страна. В момента има много оплаквания от работата на гидовете. Много от тях не познават материята и представят скучно историческите и културните ни забележителности.

Източник: Стандарт