Созопол №1 с над 41 000, от днес почва втори тур на вота

Созопол №1 с над 41 000, от днес почва втори тур на вота 1400 000 гласа събраха чудесата на България за една седмица. Това показва статистиката на агенция “Стандартнюз”. Градски войни, местни коалиции и интернет страсти текат на адрес www.standartnews.com от миналата сряда. Тогава “Стандарт” даде старта на първия по рода си у нас национален вот за определяне на топ 10 на най-значимите исторически и археологически паметници.

Целта е да настояваме пред държавата за приоритетно финансиране на пътища и инфраструктура до поне три от тях.

Перперикон убедително поведе класацията в първите дни. Това активизира шуменци. Няколко дни те направиха кампания във фейсбук и скайп, на която биха завидели и най-обиграните изборни спецове. В резултат завчера Мадарският конник, Преслав и Плиска заеха първите три места. Морските хора отвърнаха с местен патриотизъм и вчера “дадоха златото” на Созопол и остров Свети Иван, където бяха открити мощите на Йоан Кръстител.

Созопол №1 с над 41 000, от днес почва втори тур на вота 2
Хиляди българи се покланят пред мощите на Йоан Кръстител, открити миналото лято на остров Свети Иван край Созопол

Дни наред първите места се сменяха буквално на всеки час. Всеки град търсеше подкрепа дори зад граница. Късно снощи за шампион във временното класиране се утвърди Созопол с 41 327 гласа. Мадарският конник остана втори с 39 114 гласа. След като почти цяла седмица не можеше да се добере до десетката, на трето място излезе Несебър с 29 820 гласа. Царевец и Трапезица, които в началото бяха втори, а после изпаднаха от топ 10, си върнаха 10-ото място с над 15 000 гласа. Перперикон обаче остана – 15 с 10 403 гласа.

От днес започна вторият тур на голямото кликане. Всеки ще има възможност още веднъж да посочи топ 10 на най-значимите обекти. Този път обаче изборът ще е между 30 от сегашните 50 съкровища – тези, които са получили най-много гласове.

Резултатите ще бъдат обявени на специална дискусия на 16 февруари.  Преди това обществен съвет  ще каже експертното си мнение за превръщането на всеки от обектите в атракция за чужденците.

Можете да гласувате тук! – Втори тур на вота за чудесата на България – чрез email регистрация

Източник: Стандарт