Созопол пребори Белград и Инстанбул за домакин на Юбилеен Балкански конгрес 1

Созопол пребори Белград и Инстанбул за домакин на Юбилеен Балкански конгрес

Номинацията на Созопол бе включена в предварителния подбор след покана на кмета Панайот Рейзи за домакинство на града на предстоящия XV Юбилеен Балкански Конгрес по преработка на минерални суровини, през юни 2013 година.

Созопол пребори Белград и Инстанбул за домакин на Юбилеен Балкански конгрес 2
снимка: ИА "Фокус"

През същата 2013 година се навършват 40 години от провеждането на Първата балканска конференция, проведена по инициатива на България във Варна. Във връзка с юбилейното събитие по време на XIV Балкански конгрес в Тузла, Федерация Босна и Херцеговина, Истанбул, Белград и Созопол бяха номинирани за градове домакини на Юбилейния Конгрес.

Развиващият се успешно през последните години конгресен туризъм в Созопол даде самочувствие на управата в града да премери сили със световни конгресни градове като Белград и Истанбул.
Международният научен комитет, състоящ се от представители на всички балкански държави единодушно гласува Созопол да бъде домакин на XV Юбилеен Балкански Конгрес.

Созопол пребори Белград и Инстанбул за домакин на Юбилеен Балкански конгрес 3
Развиващият се успешно през последните години конгресен туризъм в Созопол даде самочувствие на управата в града да премери сили със световни конгресни градове като Белград и Истанбул; снимка: Дарик

Кандидатурата на Созопол беше официално представена с 30 минутен филм и 2 мултимедийни презентации, по време на които Комитетът беше запознат с най-древния град на българското черноморско крайбрежие и условията за конгресен туризъм. Старинният Созопол заел първо място в класацията „Чудесата на България 2011″ впечатли представителите на деветте държави.

На заключителното заседание вицепрезидентът на Международния научен комитет проф. д-р Иван Нишков от Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, София, благодари на г-н Панайот Рейзи и неговия екип за изключителната подкрепа при организирането на кандидатурата на България.

За първи път Созопол ще бъде домакин на международно научно събитие от такъв мащаб. Балканският Конгрес по преработка на минерални суровини е един от най-значимите световни научни форуми, на който традиционно присъстват и световно известни учени от Северна и Южна Америка, Канада, Австралия, Китай, Индия, Русия, Бразилия и много други. През юни 2013 година събитието ще привлече над 250 учени от цял свят. Това ще даде силен тласък в развитието на конгресния туризъм в град Созопол, превръщайки го в български конгресен център от световен мащаб.

Личната си подкрепа за събитието дава вицепрезидента на Интерпарламентарната група по преработка на минерални суровини към Европейския парламент – проф. дтн. Владко Панайотов.

източник: Дарик