Созопол ще има изкуствени плажове

Созопол ще има изкуствени плажове 1В Созопол-запад, в Ахелой, където естественият плаж е малък и Свети Влас ще има изкуствени плажове, съобщиха от регионалното министерство. Вече има заявен инвеститорски интерес за изграждането на изкуствени плажове пред луксозни хотели, каза зам.-министър Екатерина Захариева. Информацията е получена от областните управители и кметовете на морските общини.

Създаването на изкуствени плажове и острови в морето ще бъде уредено нормативно с промените в Закона за черноморското крайбрежие. Това ще става на базата на публично-частно партньорство между държавата и инвеститора, като предприемачът ще има право да ползва изкуствения плаж, без да плаща такса за определен период от време.

Целта била новоизградените съоръжения да останат изключителна държавна собственост. Концесионната такса ще се определя според атрактивността на плажа и посещаемостта му, а не според размера му както е сега.

През този летен сезон са наложени глоби в размер на над 400 000 лв. на концесионерите на плажните ивици. Санкциите са със 180 000 лв. повече от миналата година.

Три концесионни договора за морски плажове ще бъдат предложени за прекратяване, съобщи министър Росен Плевнелиев. Очаква се да бъдат разтрогнати контрактите за Дюни юг, Кара дере – Бяла и Фиш фиш между Албена и Балчик. Първият е отдаден на “Хелио Тур С”, собственост на Николай и Евгения Баневи. Там липсват спасителни дейности и медицинско обслужване. Кара дере се стопанисва от “Титан Чистота”, където липсва водно спасяване, санитарно-хигиенно поддържане на ивицата, медицинско обслужване, не се предлагат чадъри и шезлонги. Концесията за Фиш фиш се разваля по взаимно съгласие, тъй като се намира в свлачищен район и има забрана за ползването му от страна на кмета на Балчик. Плажът се стопанисва от “ВИВ Комерс 98”.

В страната има общо 209 плажа. Тази година неохраняемите плажове са 68.

Източник: Новинар