Край Созопол се появи цял пасаж дива черноморска ципура 1

Край Созопол се появи цял пасаж дива черноморска ципура

Край Созопол се появи цял пасаж дива черноморска ципура 2
Стамо Вълчев Гамартиев показва екземпляр от 1 кг малко преди да го хвърли в тигана

Гръцката е с вкус на каиш, нашата е с превъзходен вкус

казват познавачите и се чудят какво му става на  Черно море

Пълни четири каси с появила се по чудо в наши води дива ципура е наловил най-известният моряк край Созопол – Стамо Вълчев Гамартиев, известен с прякора Гамартата. Екземплярите са от 800 г до кило и сто грама, а месото им пържено или печено, няма нищо общо със средиземноморската ципура, която в Гърция се търгува по 20 евро килото.

Днес по обед Гамартата събра познавачи на рибните деликатеси в  хотелския си комплекс „Гамартата“, в близост до в.с. „Дюни“, за да видят с очите си улова и да опитат.

Не може да бъде – вкусът на тази ципура е великолепен и няма нищо общо с гръцката, която по-скоро прилича на каиш, когато я дъвчеш, отколкото на морска храна

отсякоха високите гости.

Ципурата не е ловена с харпун, а идва направо от таляна на Гамартата, който се намира в залива Света Агалина до Созопол, срещу едноименния природен резерват.

Истината е, че видяхме за първи път ципурата в късната пролет, когато хвърляше хайвера си, изключително красива гледка беше, но не можехме да повярваме, че това действително е риба от вида  на ципурите, все още никой от нас не бе вадил от нея, носеше се като легенда

разказа пред besove.bg знаменитият моряк.

Екип на колегите от besove.bg също бе на място за дегустацията. И още десетина от созополските рибари са се натъкнали тези дни на деликатеса, но те са успели да се приберат с по две-три риби, докато Гамартата сега обира овациите в околностите с четирите си каси, които клиенти разграбили почти веднага.

Край Созопол се появи цял пасаж дива черноморска ципура 3
Бялото крехко и ароматно месо няма нищо общо с „каиша“, който идва от съседна Гърция

Рибата не е дошла от Средиземно море, защото вкусът е друг, тя просто си е била тука. Според по-стари рибари ципура в Черно море имало докъм 1960 г., но тя била изключителна рядкост. След това не се е появявала.

В момента при Гамартата, който е прочут с  най-пресните си риби и чорби, защото всеки ден е в морето, има пресен сафрид и барбун, познат повече като царската риба, защото била любима на Борис ІІІ.

Рибарите вадят и сардела – риба, близка до хамсията, която също не е характерна за Черно море.

Появили са се в залива Агалина и няколко двойки лястовици. Лястовицатавен че е най-красивата риба, е и изключително рядко явление. Те винаги ходят по двойки – мъжка и женска. И по двойки попадат в мрежите. Тази риба, според познавачите, е по-вкусна от калкана, тъй като финото й бяло месо е още по-сочно. Ненадмината е в рибена чорба.

Автор: Иван ТРИФОНОВ, Снимки автора

източник: Бесове