Созопол се сдоби с бойно знаме

Созопол се сдоби с бойно знаме 1За първи път в Созопол бе тържествено отбелязан 6 май- Деня на българската армия и храброст. Празникът посветен на светеца-войн Свети Георги започна с празнична Света литургия в църквата „Свети Георги”.

Пред храма бе извършена церемония по освещаване на бойното знаме. Освещението на знамето бе извършено от отец Иван в присъствието на кмета на община Созопол Панайот Рейзи, председателят на общинския съвет Красимира Германова, ръководството и членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, представители на обществени и политически организации, много жители и гости на града. Знамето е подарък от кмета Панайот Рейзи, който пръв прикова с гвоздей осветеното знаме за дръжката му. В ритуала по приковаване на бойното знаме участие взеха председателят на общинския съвет Красимира Германова и капитан І ранг Русев от военноморска база Бургас.

Бойното знаме бе тържествено предадено от кмета на председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса с думите ”Пазете го чисто и неопетнено!”. Шествието, в което се включиха много граждани бе предвождано от знаменосци с бойното знаме и премина през града. На паметната арка в чест на загиналите за свободата на родината бе извършен ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на героите. Прочетено бе слово за силата и храбростта на българската армия и бе подчертан историческия факт, че нито едно българско бойно знаме не е попадало в чужд плен. Приветствие поднесе и кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

”В този ден отдаваме почит на загиналите за нашата свобода и се прекланяме пред техния героизъм. На този ден се чувстваме истински горди ,че сме българи и сме наследници на храбри български войници. Нека това ни сплотява и обединява, за да сме достойни за техния героизъм и саможертва”

заяви в словото си кметът.

Източник: Община Созопол