Созопол се родил от сол и паламуд

Созопол се родил от сол и паламуд 1Сол и паламуд дали славата на древна Аполония Понтика. Търговията с риба и безценната през античността сол осигурила на днешния Созопол приходи, които го направили столетия наред най-богатия и влиятелен полис по Черноморието ни.
Пред 1933 г. в Солун созополският учител Константинидис написал:

Паламудът е причина за основаването на Аполония.

Явно е бил прав, казва шефът на Националния исторически музей и изчислява, че с таляните от Анхиало (Поморие) до Китен Аполония е ловяла между 10 000 и 15 000 тона годишно паламуд и скумрия. А с таляните от Китен до нос Тиниада (дн. Инеада) годишният улов е скачал на 20 000 тона.

Созопол се родил от сол и паламуд 2
снимка: hwanah.com

Приходите от сол за Аполония били още по-големи. Днес не си даваме сметка колко скъпа е била солта в античността. За нея траките продавали децата си, разказва проф. Божидар Димитров. Той дава нов поглед върху основаването на великия полис. В научната литература – и родна, и чуждестранна, никога не е имало съмнение, че гръцките преселници са заели през 611 г. пр. Хр. земите на днешния созополски полуостров. Древното сведение на Стефан Византийски, че била основана на полуостров Атия, винаги се е пренебрегвало с мотива, че той е късен автор и нещо се е объркал. Проф. Димитров обаче доказва думите на Византийски.

Основателите на Аполония първоначално населили Атия, живели там 35-40 години, след което организирано се преместили на днешния созополски полуостров.

Защо?

Причината може да бъде само една, казва Божидар Димитров. Маларията. Тя е била бич Божи за крайбрежното население на Южното Черноморие до средата на ХХ век. За хората в края на VII пр. Хр. не е имало никакъв шанс да оцелеят. А Созопол по волята на боговете и природата се оказал единственото здравословно място.

Това разкрива в книгата си “Вечният Созопол” историк номер 1 Божидар Димитров.

Източник: Стандарт