Созопол се размина без жертви от „земетресение”

Созопол се размина без жертви от „земетресение” 1Община Созопол, екипи на Гражданска защита, Пожарна безопастност, Бърза помощ и Полиция участваха съвместно за провеждането на учение на тема „Дейност на щаба за координация и съставните части ЕСС /единната спасителна система / за организиране и провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при земетресение в община Созопол.

Събитието се проведе на два етапа, които обхванаха учениците и учителите в ОУ „Свети свети Кирил и Методий” и водно спасителна акция на рибарското пристанище в Созопол. Практическото учение развълнува децата и се превърна в неповторимо зрелище за граждани и посетители.

На първи октомври, точно в дванадесет часа, в ОУ „Свети свети Кирил и Методий” в Созопол прозвуча сирената, оповестяваща бедствие. Коли на районното полоцейско управление отцепиха главните улици около сградата. Всички ученици и учители бяха евакуирани през аварийните изходи. Под строй, децата наблюдаваха изнасянето на свой съученик, на носилка от спешните екипи. Специалист от Центъра за спешна медицинска помощ постави кислородна маска на момчето и то бе откарано от линейка. След приключване на първия етап от учението за реакция при пожар и земетресение, учениците наобиколиха актьора, участвал в акцията и се увериха, че здравословното му състояние е отлично. Евакуацията приключи успешно, а хронометърът отчете шест минути за провеждане на цялата операция.

Целта на учението е да се проиграе и провери целесъобразността на планираните спасителни и аварийно-възстановителни работи при възникване на земетресение от общинската администрация, Щаба за провеждане на ЦНАВР, както и териториалните структури на министерства и ведомства на територията на община Созопол.

Втората част от учението се проведе на рибарското пристанище в град Созопол. Екипите на Гражданска защита реагираха светкавично на изпадналия зад борда на лодката рибар. Трима обучени водолази се насочиха с моторна лодка към давещия се. След като пострадалия бе качен в моторницата, му бе оказана първа медицинска помощ. След минута той стъпи на брега, където гости на събитието и туристи ръкопляскаха разпалено. Учението се превърна в атракция за гражданите на Созопол, както и за посетителите на града.

Включването на спасителна опрация в морски условия е сравнително нов елемент в подобни обучения

заяви инж. Йордан Лозев, началник на Областна дирекция ”Гражданска защита”-Бургас, който остана доволен от изпълнението на водолазите.

В провеждането на учението взеха участие съставните части на Единната спасителна система – Членовете на Щаба за СНАВР при община Созопол, аварийно-спасителната група към общината, ОУ Гражданска защита – Бургас, ЦСНМП – Созопол, ПБС – пожарен участък Созопол, РПУ – Созопол, Гранична полиция, Директора на ОУ „Свети свети Кирил и Меттодий” – Созопол, ръководството на рибарско пристанище Созопол, отговорни длъжностни лица от общинската администрация – Созопол.

Заместник кметът на община Созопол – Катя Стоянова, която присъстваше на двете акции отбеляза значимостта от провеждането на учението на територията на общината. Тя благодари на всички екипи, взели участие, както и на организаторите на събитието.

Източник: Прес център Община Созопол