Созопол променя представите на света за България

Созопол променя представите на света за България 1Созопол е на път да промени представите на света за България.

Всичко започна на 28 юли, когато гръмна новината, че екипът на професоф Казимир Попконстантинов, водещ разкопките на средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча” на остров Свети Иван е открил нещо голямо. На другия ден беше открито нещо малко-каменна кутийка, надписите върху която обясняваха голямото-че в алабастровото ковчеже лежат част от тленните останки на Йоан Предтеча.

Лежат или е празно? Този въпрос нажежи до червено градуса на напрежението. Отговорът бе даден по категоричен начин на 1 август, когато ковчежето разкри пред камерите и фотоапаратите на журналистите, пред погледите на археолози, духовни лица и граждани пазените в него съкровища-част от челюст със зъб, кост от пета, фаланги от пръсти и други малки костици.

Господ обича Созопол! Защото освен откритите мощи на Неговия Предтеча, църквата „Свети Георги” пази частица от Светия кръст и мощите на Свети Андрей Първозвани.

Мощи на Предтеча, дошъл да свидетелства, че Христос е чакания Спасител, част от кръста, на който Той упря за всички ни, и кост от първия Му ученик-подобно триединство на сакрални за целия християнски свят реликви няма никъде другаде по света, освен може би във Ватикана.

И да се пропилее подобно духовно богатство, би било престъпление към целия християнски свят. Созополчани, водени от своя съгражданин и министър Божидар Димитров и кмета Панайот Рейзи, реагираха мълниеносно. А и държавата начело с Бойко Борисов веднага застана зад идеята Созопол да се превърне в световен център за религиозен туризъм. И на цялото безпаричие осигури средства за довършване на ремонта на централния градски храм, в който да бъдат съхранявани трите свещени за целия християнски свят реликви. Храмът, който носи името наславянските първоучители и съпокровители на Европа Свети свети Кирил и Методий. И това е още един дълбок символ на духовната връзка, единство и приемственост.

Заедно със самочувствието, че Созопол има 2 620 г. история и че тя е в основата на европейската цивилизация, днес созополчани се чувстват особено горди и отговорни от Божия знак, благословил градът им.

Източник: Прес център Община Созопол