Созопол превзе Нови Сад

Созопол превзе Нови Сад 1
© Пресцентър - Община Созопол

Община Созопол впечатли посетителите на изложението International Fair of Tourism в град Нови Сад, което е най-голямата есенна туристическа борса в Сърбия.  Тя се провежда   за 47 път и тази година регистрира рекорден брой участници, които са с 20% повече от предходната година.

В рамките на първия ден бяха представени българските общини, като презентацията на община Созопол се оказа най- впчетляваща за присъстващите. Представянето на страната ни завърши с филма на община Созопол ”Чудото на Созопол”.

Филмът се показва за първи път пред широката публика и отбеляза голям успех. Лентата проследява всички събития от откриването на реликвария и кутийката с гръцкия надпис, отварянето на реликвария, литийното шествие до църквата „Свети Георги” до полагането им в мощехранителницата, подарена от премиера Бойко Борисов. Историческото събитие, което превърна Созопол в световна известност е представено от авторите на филма особено тържествено и впечетляващо. Въздействието на най- новия филм на община Созопол продължи дълго след края на прожекцията му.

През следващите дни щандът на община Созопол се оказва най- посещавания. Лично зам. министър Иво Маринов посети созополския щанд и поздрави екипа от специалисти на общината за отличното представяне. На щанда на община Созопол бяха представени с рекламни материали и много созополски хотели.  Щандът на община Созопол представяше възможностите за културно-исторически туризъм, религиозен и конгресен туризъм наред с уникалните възможности за морски туризъм. Депутатът Георги Икономов също бе заинтригуван от созополския щанд и сравни успехите на Банско като ски столица на България с популярността на Созопол като предпочитана морска дестинация. Созополския щанд бе постен и от президента на Сръбската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Бранко Кривоканич, който пожела Созопол да спечли повече туристи от Северна Сърбия.

Специален гост на созополския щанд бе популярната сръбска актриса Мира Баняц, която емоционално сподели впечетленията си от представянето на Созопол. Истински фурор сред най-малките посетители на борсата предизвикаха част от рекламните материали на общината. Малчуганите разгледаха всичките  щандове с развети созополски знаменца. Интерес към Созопол проявиха и участниците в борсата за лов и риболов, която се проведе в рамките на изложението на Нови Сад.

Община Созопол за втори път атакува сръбските туристически пазари в рамките на една година. Първото участие на общината бе в началото на година на Международната борса в Белград. Утвръждаване на позициите и търсене на нови туристи от друг голям район в съседна Сърбия бе целта, която си постави ръководството на общината.

Около 330 фирми от туристическия бранш от цяла Европа взеха участие в сръбското изложение. То бе посетено от близо 60 000 души в дните от 28 септември до 1 октомври. Созопол и още 5 черноморски общини-Бургас, Несебър, Поморие,Приморско и Царево се представиха като обединен екип в международната туристическа борса. Заедно с Алианса по туризъм в Югоизточен регион презентираха предлаганите туристически продукти и услуги на Южното Чрноморие.

Източник: BurgasInfo